[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

換新鏡

其實我好憎加粒soft release
純粹個人習慣
不喜勿屌

算啦 每人習慣不同

加粒野係好禁左,但呢粒野我都唔鍾意,初頭以為暗色d, 點知寄過黎咁鮮色
買左又無理由唔用

想問下16.4同23.4既size係咪差唔多?

16.4

Graphit edition?
我都想入手,隻色好似好好J。最抵死連hood都係石墨色

換新鏡

其實我好憎加粒soft release
純粹個人習慣
不喜勿屌

算啦 每人習慣不同

加粒野係好禁左,但呢粒野我都唔鍾意,初頭以為暗色d, 點知寄過黎咁鮮色
買左又無理由唔用

想問下16.4同23.4既size係咪差唔多?

16.4

Graphite edition?
我都想入手,隻色好似好好J。最抵死連hood都係石墨色
出張相黎睇下35近拍有乜問題啦喂, 你用把口影相架? 垃圾 同隻含撚貓一樣, 叫人出相就叻, 人地出左就係度9up死撐

咪比過你睇囉你失憶? 定係又話人地影個啲唔信得過呀?
自己郁啲係到發晒矛亂屌人又話人含撚貓

人地之前po過都重po啦
你唔你連嗰少少時間都嫌懶呀嘛

我影就sharp既, 人地影就soft既, 咁肯定係我支鏡qc出問題, 唔sharp都影到sharp 仲要出review果個係ken rockwell 呢條友啲logic

你肯定你個幾張35最近距離影

點講點post 你都唔撚信架啦大師兄

logic 原來影響照片質素,你都真係巴撚閉喇

巴打幾時出自己d作品黎睇睇 想學野 影下壽包都好呀
想問下依加xt2/xt20咩價位
http://price.com.hk點解會無?

你係咪打錯名
X-t2 body行 10500左右
Xt-20 body 行 6400左右

原本xt20係搵唔到 好唔人性化
黎緊去旅行諗住買部細機比女朋友用
canon m5定xt20 (求理性討論)

M5 笑而不語

呢度問一定係fuji
出張相黎睇下35近拍有乜問題啦喂, 你用把口影相架? 垃圾 同隻含撚貓一樣, 叫人出相就叻, 人地出左就係度9up死撐

我影就sharp既, 人地影就soft既, 咁肯定係我支鏡qc出問題, 唔sharp都影到sharp 仲要出review果個係ken rockwell 呢條友啲logic

ken rockwell 個35mm f2 就有呢張相, prove 個最近對焦係soft

紅色係中焦位置, 白色係錶既位置
點睇隻錶都唔係中焦既景深入面

希望有其他相睇下35mm 幾soft

多謝你咁辛苦畫幅圖出黎
不過其實隻錶玉其實係會有厚度,個景深唔係條錶帶個到。

我問個friend 拎返支35返黎遲啲影個comparison 啦

你肯定你個幾張35最近距離影

點講點post 你都唔撚信架啦大師兄

logic 原來影響照片質素,你都真係巴撚閉喇

巴打幾時出自己d作品黎睇睇 想學野 影下壽包都好呀

做咩要比你睇?lol

ken rockwell 個35mm f2 就有呢張相, prove 個最近對焦係soft

多謝你咁辛苦畫幅圖出黎

我問個friend 拎返支35返黎遲啲影個comparison 啦

咁都仲唔係對錯焦

你真係影先好 唔好做屌admin屎忽喎
Btw 何狗巴
百老匯係咪送原廠電加64 gb 卡 佢係幾多mb

唔知係咪原廠,要機到個日先一次過拎

多謝你咁辛苦畫幅圖出黎

留名等睇你專業測試
Xt20配35會唔會係個不錯選擇?
想問下肥花鏡頭館啲用家心得信唔信得過

機未到已經想買多枝鏡
而家個post咩環境 一到係歐洲旅遊台一到係罵戰

講起就停唔到口, 離咗少少題唔好意思

講返攝影
自己由Canon轉Sony再轉Fuji
一啲都冇後悔
因為用Fuji真係令我享受攝影帶嚟嘅樂趣, 其實好難得
難得大家都係用Fuji, 就唔好為兩支新鏡喺到互片啦
好好享受下攝影咪幾好
我又唔係鼓吹話一味喺到圍爐, Fuji當然仲有要改進嘅地方
Fuji冇爛鏡亦都係講笑咁講啫 (手頭鬆動的話一定會放走手頭支1855換1655)

涅盤巴打,想問下1655啱唔啱新手玩?

講返攝影
一啲都冇後悔
好好享受下攝影咪幾好
Fuji冇爛鏡亦都係講笑咁講啫 (手頭鬆動的話一定會放走手頭支1855換1655)

新手玩住18-55先吧啦
始終16-55真係重唔少

講返攝影
一啲都冇後悔
好好享受下攝影咪幾好

早知當初唔好咁心急買xt20+1855kit,一野屌落去xt2+1655咁樣就真係一步到位

講返攝影
一啲都冇後悔
好好享受下攝影咪幾好

早知當初唔好咁心急買xt20+1855kit,一野屌落去xt2+1655咁樣就真係一步到位

慢慢黎啦 1855 2手好搶手聽講 你玩悶左再轉都未遲

我都係得把口,哪有錢

巴打食咩難食到癲要食pret咁睇唔開
倫敦撚表示其實好多好嘢食

第一次去果堆Burger & Lobster, Big Easy, Flat Iron, etc
可能我誇張咗 又未去到好難食嘅, 平平無奇囉
但Nando's呢間嘢真係狗都唔屌 試過一次發誓唔會再食
之後食咗啲高檔少少嘅Savoy Grill就ok嘅
但個人覺得點都唔夠法國 / 意大利果啲嘢好食

巴打 倫敦撚平均食飯係咪要30鎊一餐?

咁又冇咁誇張
窮撚自己煮好平 出街食普通嘢十鎊八鎊都得
同旅行唔同講法嘅
你講起米芝蓮 成世仔食過一餐lunch
兩條友食咗兩百鎊 痴撚線肉痛到傻 等於食咗支鏡頭落肚咁滯

食好d都要20
£200 都ok la, 返到香港要食返同樣水準應該3k+

唉 未捨得食米芝連 出黎做野之後再食 食得起就一鳩買左xt2

又啱,喺london 讀書嗰時唔敢食咁貴,做野之後就鬆手啲

真係唔同嫁 exchange 同出黎做野之後再去既感覺
豪好多 唔洗就住就住 簡直開心好多
我要控住自己唔好洗得太多 獎學金唔夠用

有獎學金 加油,但應玩都要玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞