[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
依加入手既話xt10定xt20好 兩者差別大唔大?因為我新手,要求都唔高既,淨係想旅行時影下相
依加入手既話xt10定xt20好 兩者差別大唔大?因為我新手,要求都唔高既,淨係想旅行時影下相

錢唔係問題嘅話有新梗係買新啦

大,16mp同24mp已經好大分別。

但你平時放上網好似我咁嘅話,其實分別就唔大。
不過暗位光位嘅保留都係第三代Xtrans勁好多嘅!

btw 去旅行wor,唔考慮下有WR嘅Xpro2,XT2?

我見人係雪地test xt20 都fully functional
唔好負廿度都無問題 (9up)

咁xpro2都係做到-10度姐官方話
但xt20就係寫0度

我打算今日去試相機 okay 就今個月買 for 台灣旅行

試下手感 如果想輕就xt20
想手感好d就xt2
但價錢差4k
個價夠你買支靚定焦
不如投資落鏡?xt2/20 3-4年後又淘汰

其實我仲有諗過 o記em1 mk2 因為我唔洗買新鏡頭 body16k
如果我揀xt2 可能買body + 另買一支鏡 加埋可能都要洗16k
但係fujifilm色水 ccd 等等又好過 o記 所以想轉會 我會試哂2部再決定

今次買機都係打算長用 5 ~ 6 年以上,其實我就覺得定焦影人比較麻煩 好多限制 有d想買變焦有得zoom 下
因為話哂影女朋友 or 同佢自拍合照 我唔想攞效90mm 將部機放到好遠

抵玩standard zoom = 1855 F2.8-4
高質standard zoom = 1655 F2.8
但其實玩富士真係應該玩定焦
23.4同56.2兩枝夠曬玩

定焦d 色好似真係好好多

56.2 成7 k
等於部xt20

邊有得咁諗咖,你不如諗下過兩年枝鏡頭依然差唔多價錢,部 xt20 跌到幾錢仲好啦。

窮學生又係新手 一開始冇打算買咁貴既

其實我仲有諗過 o記em1 mk2 因為我唔洗買新鏡頭 body16k
如果我揀xt2 可能買body + 另買一支鏡 加埋可能都要洗16k
但係fujifilm色水 ccd 等等又好過 o記 所以想轉會 我會試哂2部再決定

今次買機都係打算長用 5 ~ 6 年以上,其實我就覺得定焦影人比較麻煩 好多限制 有d想買變焦有得zoom 下
因為話哂影女朋友 or 同佢自拍合照 我唔想攞效90mm 將部機放到好遠

56.2 成7 k
等於部xt20

邊有得咁諗咖,你不如諗下過兩年枝鏡頭依然差唔多價錢,部 xt20 跌到幾錢仲好啦。

你岩

鏡頭啲價錢真係硬到

56.2 成7 k
等於部xt20

你岩

鏡頭啲價錢真係硬到

硬過我碌鳩
如果百記做免息分期又唔錯
我考慮緊買邊支鏡

我心大心細放唔放走枝1655
雖然重但始終太方便 最後悔係放走左枝23.4
又冇理由重複入咁低能

23.4都放? 焦段咁實用
我就考慮緊放1855同支S12換1655

比我老婆批中左我實後悔
依家入紙申請都未必批

23.4 真係正

23.4實用啲定16.4實用啲?
我考慮緊買邊支鏡

又冇理由重複入咁低能

比我老婆批中左我實後悔
依家入紙申請都未必批

23.4 真係正

16.4 快啲又有WR
但焦段黎講23.4進可攻退可守
仲用緊 XE1 配 23mm F1.4
想換機
題外話 想問問除左23mm1.4
有無邊支鏡值得入 想入支影景 又揀邊支好
仲用緊 XE1 配 23mm F1.4
想換機
題外話 想問問除左23mm1.4
有無邊支鏡值得入 想入支影景 又揀邊支好

最近拎返部XE 1出黎 (好耐冇用)
發現開唔到機
唔知佢壞左邊到
可以點樣CHECK ?
23.4岩岩收工收 成個港島區都無貨
我考慮緊買邊支鏡

又冇理由重複入咁低能

比我老婆批中左我實後悔
依家入紙申請都未必批

23.4 真係正

16.4 快啲又有WR

我決定第一步都係買啲有WR嘅定焦鏡先因為好怕入塵
23.4岩岩收工收 成個港島區都無貨

正常既 係咪有巴打話經過日本買

我就係諗住日本之前買 櫻花開了
我考慮緊買邊支鏡

又冇理由重複入咁低能

比我老婆批中左我實後悔
依家入紙申請都未必批

23.4 真係正

16.4 快啲又有WR

why not both
我考慮緊買邊支鏡

又冇理由重複入咁低能

比我老婆批中左我實後悔
依家入紙申請都未必批

23.4 真係正

16.4 快啲又有WR

why not both

both會唔會奢侈咗啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞