[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我都唔明呢到咁多人PRAISE支35都冇支係手試
有個柒頭"衣冠禽獸"話出相試啦點知笑撚死人
HANDHELD 室內影隻貓, 我都未見過人試SHARPNESS係影隻識郁既貓架 真係仲柒過隻貓SIR

XF35F2 近拍, 放腳架2秒自拍倒數

比埋XF23F2

https://m.youtube.com/watch?v=9O60h3Wz1Z0

見識下啦,試機試鏡係用貓黎試架炸

不過大家咁話, 我都未見過人試sharpness係用張放唔平既餐牌黎試

技窮貓sir二世
張紙同sensor 水平就得啦你咩logic 呀

使唔使quote 返你踩到支XF23 一文不值啲post仲有屌人推介支鏡既post?
自已柒就認左佢啦

屌你focus到咁近啲字上面朦下面清都左右都out fo下面餐牌邊位都曲埋都叫水平

我係踩23又如何, 佢個close focus直頭係缺陷黎, 35最多咪叫普通表現, 但23貴又貴過35, 推35都唔推23比新手啦

係你拎35做飛機杯ja
從來都冇幫過富士兜啲咩野,
柒頭
仆你個街上下左右都變撚晒形呀,又唔見23個張係咁
何必呢? 又罵戰
有冇23.4師兄分享下
其實支23f2近拍好soft 就真係影張相就知,都唔知兜乜鳩。自己睇下最近對焦距離個張(上圖)同拉遠左個張(下圖)分別先啦。

支鏡一般黎講都ok既,但如果你用過其他定焦咁佢就無乜吸引力咁解囉。

其實冇人講過支23f2 近拍唔soft lo
不嬲都係講緊兩支Fujicron 都有近拍全開質素下降問題
跟住就比人屌話厄人,話支35完美冇得比
個垃圾衣冠禽獸又叫人出相
好喇出完相成班友又係到轉移視線唔肯認衰仔

算鳩數呢度啲人選擇性失明

一開始又係你講到23係神鏡推薦比人,之後先有巴打話入35 f2仲抵。
23 f2 soft係事實, 35 f2近拍好過23 f2又係事實。你點死頂都好,都改變唔到,唔係你死頂都冇咁多巴打等睇你潑婦罵街。你叫人出相,人哋出埋比你,你又屌9人唔識試鏡。
深潛吧啦
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出
死黑 arocs,xpro2 + 35.4,今次去東京 35.4 出勤率多過 10-24。

有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

左下角咁黑既 ? 天氣問題?

咁死黑
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

咁死黑

default左DR100
新手唔識影相 傷眼勿插
想放xt2 9月頭買 街貨 冇花冇問題 有冇人有興趣?

連鏡幾錢

Body
想放xt2 9月頭買 街貨 冇花冇問題 有冇人有興趣?

我有興趣 幾錢

唔知價 9500?
嘩!
有罵戰
留名等睇屌老母!

真係
攝台齋講器材唔理相都算
而家仲要嘈到死啄住人唔放
咁樣好咩

其實我堅持係因為我真係影相

我買23同35都係為左三樣野, 一, 對焦速度, 二, 畫質,三,close up夠近

我買佢主要係為左影隻貓, 對焦速度佢就有, 但一close up就好似眼花咁, 佢唔同35, 35要極近先開始對畫質有些微影響, 但23仲要唔係完全close up, 只要一米內佢個畫質就開始降,降到最近對焦距離直頭係唔用得, 要收到f5.6先開始接受到, 但收左光圈入黑快門又唔夠快去影我隻貓, 咁我買支鏡返黎姐係廢左

我唔興玩pixel peel, 但呢支鏡個問題直頭係缺陷黎, 35果個close up唔係side by side咁睇根本好難發現, 亦係我唔覺佢有特別問題既原因

如果有人(可能唔少新手)係度揀緊23定35, 最後聽左佢講以為23同35差唔多質素而買支23, 發現同我遇到一樣既問題, 咁就姐係倒錢落海
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

咁死黑

新手唔識影相 傷眼勿插

直出影景shadow同highlight都-2是常識吧
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

小心含撚貓......
其實支23f2近拍好soft 就真係影張相就知,都唔知兜乜鳩。自己睇下最近對焦距離個張(上圖)同拉遠左個張(下圖)分別先啦。

支鏡一般黎講都ok既,但如果你用過其他定焦咁佢就無乜吸引力咁解囉。

其實冇人講過支23f2 近拍唔soft lo
不嬲都係講緊兩支Fujicron 都有近拍全開質素下降問題
跟住就比人屌話厄人,話支35完美冇得比
個垃圾衣冠禽獸又叫人出相
好喇出完相成班友又係到轉移視線唔肯認衰仔

算鳩數呢度啲人選擇性失明

一開始又係你講到23係神鏡推薦比人,之後先有巴打話入35 f2仲抵。
23 f2 soft係事實, 35 f2近拍好過23 f2又係事實。你點死頂都好,都改變唔到,唔係你死頂都冇咁多巴打等睇你潑婦罵街。你叫人出相,人哋出埋比你,你又屌9人唔識試鏡。
深潛吧啦

幾時講過35完美, 做乜鳩啊佢 被害妄想? 我最近連鏡都放埋啦喎
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

小心含撚貓......

已經衝緊入黎, 岩岩係街口撞到佢一邊大嗌死黑一邊跑緊
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

咁死黑

真係
攝台齋講器材唔理相都算
而家仲要嘈到死啄住人唔放
咁樣好咩

有咩問題,哩個係fuji討論區,本身定位已經係器材討論區。當然,你都可以話要討論fuji d相,無人阻止你繼續討論wor 你可以分享你嘅作品,我地可以繼續討論支23f2有幾咁不濟。
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

咁死黑

新手唔識影相 傷眼勿插

我個時主要影人連景
shadow highlight呢啲後製拉到嘛
經LR拉同機內做setting差別應該唔大?

討論下點影靚相咪仲好
有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

小心含撚貓......

已經衝緊入黎, 岩岩係街口撞到佢一邊大嗌死黑一邊跑緊

有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

咁死黑

新手唔識影相 傷眼勿插

我個時主要影人連景
shadow highlight呢啲後製拉到嘛
經LR拉同機內做setting差別應該唔大?

討論下點影靚相咪仲好

冇影響, 機啲setting唔影響raw, 不過fuji機under好過over, fuji啲highlight位保留得唔係幾夠
我都唔明呢到咁多人PRAISE支35都冇支係手試
有個柒頭"衣冠禽獸"話出相試啦點知笑撚死人
HANDHELD 室內影隻貓, 我都未見過人試SHARPNESS係影隻識郁既貓架 真係仲柒過隻貓SIR

XF35F2 近拍, 放腳架2秒自拍倒數

比埋XF23F2

咁我揀35

23f2 張餐牌好似打完飛機抹晒d精落去咁

23f2 好明顯soft 左 屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞