大家睇嚟都唔明張超雄單嘢鬼喺邊

709 回覆
1819 Like 610 Dislike
冇普選情況下:張超雄提出修例,可能降低港人申請加國難民既機會,失去逃生門。

https://lihkg.com/thread/1329757/page/1
冇普選情況下:張超雄提出修例,可能降低港人申請加國難民機會,失去逃生門

港人若申請加國難民 僑商組織誓協助安頓
https://www.singtao.ca/3610813/2019-07-15/post-shorten/&refer=toronto/?variant=zh-hk&fbclid=IwAR395v2KQiFu0aqo8Nf7fCHmw0lhViG-0X_9DiGlhNj8JshPRyFpkuWIqlg#.XSyydlwPCeY.link

依家社運嘅動力係來自於反送中,如果俾國際社會知道香港人同政府傾掂左數,仲可唔可以借呢個勢去爭取普選呢?仲可唔可以借呢個勢去申請加國難民?冇張超雄既修訂,反送中社運根本係可以持續鬥爭下去。

張超雄係一個政治時機唔恰當嘅時候提出呢個修訂議案,依家正正因為張超雄提出呢個修訂議案導致到香港分化,很多人軟化立場,之後仲邊有可能長期抗爭呢?佢咁樣做其實係會有風險,好大機會搞散了整個運動,其實有咩重要嘅原因驅使佢要冒呢個風險呢?佢係一個唔適當嘅政治時機,做一個錯誤嘅政治決定,令到反對派嘅力量逐步分化,根本就唔值得。

張超雄嘅支持者係咁幫佢兜,到底咩為之「一次性」次次都係一次性?今次情況可以「一次性」根本沒有可能阻止下一次,咁下次係咪又可以「一次性」?泛民三子今次費煞思量,為一個失去信任嘅政府,尋找一個下台階,究竟係為咩呢?佢係咪想增加政府嘅誠信?係咪想幫政府降溫,重解立法會公信力? 自從嘅修訂案出咗之後不單止令到好多人軟化立場,而家甚至五大訴求已經無辦法聚焦到個議題,因為一直叫撤回,點解無啦啦提出修訂?

依家好多社會嘅抗爭都源自於反送中,泛民三子為政府處理呢件事,當傾掂數之後成個國際社會都認為香港已經同政府傾掂數,本人相信冇可能利用呢個勢頭繼續爭取真普選。真普選關乎於全香港人嘅命運,以對抗呢個惡夢就係要靠反送中遊行,究竟為什麼要為一單嘅案件,為一個人,而犧牲全香港人嘅命運呢?

行邊一條路唔係香港人決定,係政府決定,香港人根本唔需要談判,一定要真普選,勇往直前。一妥協就永不翻身。一定要有真普選先,要有一個為人民嘅政府先,之後先處理呢一單案件,依家張超雄嘅修訂案,主動權根本係佢嘅手上,係佢令到好多人嘅立場軟化,導致分化香港人,因為好多香港人仲未知道香港已經去到最後嘅時刻,仲仍然幻想可以收租保平安。只有破釜沉舟,要真普選香港先至有機會突破呢個處境。

講真,佢地真係冇揀啱政治時機,完全冇政治觸覺,究竟張超雄有冇政治智慧?一個冇政治智慧嘅人,係一個政治時機唔適合嘅時候,提出呢個修訂,全香港需要冒搞散整個運動嘅代價既險,究竟有啲乜嘢咁值得佢冒險咁去做呢?佢究竟係咩人?一個冇政治觸覺嘅政治人物,真係應該推動香港人命運嘅議案嗎?如果傾掂數,好多人都以為贏咗,仲有咩動力去爭取普選?做之前係咪應該詢問大眾嘅意見,綜合各方面嘅考慮,先至作出一個關乎香港人命運嘅決定。
易地而處,唔講太遠,只係講2008年北京奧運。你如果可以回想一下當時中港關係,並未去到今日地步,中國隊拎金牌時,相信唔少月香港人都會覺得開心。曾經,九七前俾共產黨嚇走移民既香港人,都响2000年見好似無咩事而回流。這種假和平假盛世容易令人麻木,令人安逸,令人怠懶。只可以講,民主派亦在溫水中漸漸迷失。
可惜,泛民大台喺温水同內鬥中冇再醒過
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞