大家睇嚟都唔明張超雄單嘢鬼喺邊

709 回覆
1819 Like 610 Dislike
樓主我信你唔係分化撚。分化撚係連條法例來龍去脈概念都唔撚識。俾人踢爆就將個概念拉到非洲咁遠。

講番張超雄,真係時機唔對。應該過左721睇清楚再提。
永續社運
On9冇極限的飯民廢老,求下佢唔好side track個運動啦
莫需有真係好撚慘,開埋記招講不放棄五大訴求都可以話係兜過五大訴求

依家第一重點係普選
第二係放義士
如果今次都達唔到普選,以後唔會再有第二次機會
同時所有義士同死諫既努力都付諸東流
其實時機真係好大問題
可以過埋呢幾個禮拜先睇

宜家我唔理你個修訂有幾正確 幾針對一次性 限台灣
但click入去睇
http://cheungchiuhung.org.hk/chi/wp-content/uploads/2019/07/Bill-Chi.pdf
係大大粒字寫住修訂逃犯條例,
即係話係你泛民自己由the bill is dead突然又重啟返
咁如果政府扮有誠意就好撚大鑊,
記住係講緊扮,佢唔駛真傾,佢話會研究下,
咁已經可以將抗爭者分裂做兩邊人,完全散左

張超雄果一方,話佢係將左人一軍,
但我希望佢諗清楚係咪真係咁
佢宜家其實係賭博緊,賭緊政府會ban佢方案證明政府根本冇心傾,
但如果政府蠢唔曬,口講唔會ban呢?
尋晚試水溫發覺唔對路,今朝先講話不放棄五大訴求補飛
以事論事如果係單次引渡好似無問題
應該話一早就應該咁做
但同繼續反送中法例無衝突,因為根本係兩樣野
本身有問題既法例依然未撤回
所以當係兩件事來睇會好d
只有完全由普選出黎既立法會先有合法性,否則一齊法案香港人都唔會再接受
到底咩為之「一次性」
今次情況可以「一次性」
咁下次係咪又可以「一次性」
【示威正轉型成尋求制度上的改變 議員不應主動解決《逃犯條例》的問題】
https://lih.kg/dkpOkT

隔離篇文鬧得好啱
屌講得好撚好啊
係敵人當然要小心,難道你要擁抱佢
對!先例一開,後患無窮!
錯喇
五大訴求做到先
再單次移交就冇問題
而家五大訴求未有回應
就做單次移交實質上放生政府同立法會
就即係抹殺左咁耐以黎既勇力同血汗

都係單次移交
但好唔同
張超雄呢招好毒的
千蒲唔好中伏
唔係真係死得好慘
其實政府同保皇 贊成就等於講大話 反對就係不公義 點都可以 將撤回個point 帶去雙普選係必要嘅文宣 點解會係分化
佢記招就話係單向(hk to tw only, no tw to hk)一次性移交,但我未真正花時間去睇佢點寫個方案
唔可畀政府攞返到任何公信力

我為字眼上用得唔好道歉
唔應該話張超雄鬼
但我唔認同 理解佢做嘅事
都係想提醒下大家注意

721 街頭見

大家可以睇依個post
個論述清晰好多

蕭邦仲:當事件被失焦冷卻,示威者就會如同成為政治鬥爭下的犧牲品。
https://lih.kg/1328577
比人話佢出賣香港人佢都未必願意收回,
如果妥協的話即係證明香港人已經同政府講點數。
香港大把case by case嘅單次引渡,係唔包中國同台灣咁解。

只接受撤回
不接受修訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞