大家睇嚟都唔明張超雄單嘢鬼喺邊

709 回覆
1819 Like 610 Dislike
其實我覺得未必唔過
政府遲遲唔肯修改的原因可能就係等泛民出手
政府自己出手同泛民出手的分別係
泛民出手會令社會覺得林鄭仲會聽泛民的意見
但係唔係幫林鄭挽回好多民望呢
我又唔係好覺會
立法會嘅功能根本就已經係冇咗,點解都要返返去玩文字遊戲呢,真係唔係好明?
我唔攞呢啲去賭既
無論邊邊都知個謀殺案係過橋用
有幾多人,除左政府,講反反送中係要伸張正義
但其實而家個波唔喺林鄭到
而係喺親中派到?
完全係轉移焦點,將抗爭運動嘅焦點轉移到張超雄嘅修訂,好多人聽到佢嘅修訂已經係軟化左立場,認為政府會同泛民傾掂數。
立會想過咩就過... 唔係一直都知㗎咩?
我地係咁諗姐
但無可否認有好多市民唔係咁諗
如果唔承認立法會同政府
下一步就係搞革命 推翻現有政府 成立新政府
問心嗰句 你覺得有幾多香港人會想行呢條路
依家社運嘅動力係來自於反送中,如果俾國際社會知道香港人同政府傾掂左數,仲可唔可以借呢個勢去爭取普選呢?為咗一個人犧牲左全香港人嘅命運,究竟張超雄有冇政治智慧㗎?一個冇政治智慧嘅人,係一個政治時機唔適合嘅時候,提出呢個修訂,全香港需要冒險搞散整個運動嘅代價,究竟有啲乜嘢咁值得佢冒險咁去做呢?佢究竟係咪敵人?
對於我地嚟講 根本唔需要證明咩初心
對於信佢初心既人 可以話依家政府聽取民意讓步 你地仲搞咩野 點解仲咁執著

真係唔明去到今時今日局面
點解無端端開多個位畀人入

補充多點 依家政府好想拆彈
唔好咁老定話佢一定唔接受佢方案
一陣又走出嚟搬弄文字
又要我地走出嚟同人講唔好中政府計
咪即係揾自己嚟搞
立法會功能根本唔會因為示威而失去
現時只係暫時休會 始終有重開一日
依家主動提案主動去解決問題又有咩唔好呢
依家送中係事件原點 比起呢個警民衝突更值得解決啦
行邊一條路唔係香港人決定,係政府決定,香港人根本唔需要談判,一定要真普選,勇往直前。一妥協就永不翻身。一定要有普選先,有一個為人民嘅政府先,之後先處理呢一單案件,依家正正因為張超雄嘅修訂案,搞到好多人聽到之後已經軟化立場,主動權根本係佢嘅手上,係佢令到好多人嘅立場軟化,導致分化香港人,因為好多香港人仲未知道香港已經去到最後嘅時刻,仲仍然幻想可以收租保平安。只有破釜沉舟,要真普選香港先至有機會突破呢個處境。
幫個無認受性嘅立法會/政府出橋
仲有堆泛民出黎話咩好叻
根本就開左嗰缺口比政府下台
吊你老母永續社運
為什麼要選擇呢個時候解決呢單案呢,依家正正因為張超雄提出呢個修訂議案導致到香港分化,很多人軟化立場,之後仲邊有可能長期抗爭呢?我哋嘅目標係好清晰係為咗真普選,佢一個唔識當嘅政治時機,做一個錯誤嘅政治決定,令到反對派嘅力量逐步分化,本就唔值得。一定要有普選先,有一個為人民嘅政府先,之後先處理呢一單案件,依家正正因為張超雄嘅修訂案,搞到好多人聽到之後已經軟化立場,主動權根本係佢嘅手上,係佢令到好多人嘅立場軟化,導致分化香港人,因為好多香港人仲未知道香港已經去到最後嘅時刻,仲仍然幻想可以收租保平安。只有破釜沉舟,要真普選香港先至有機會突破呢個處境。
但而家的立法會仲有個殼喺到
你都識講「因為好多香港人仲未知道香港已經去到最後嘅時刻」
你點樣令佢地知道香港已經去到最後嘅時刻
我覺得呢個草案就係拆走埋呢個殼的工具
當然我都無可否認呢個方法好冒險
不過我覺得最重要都係團結
所以如果真係咁多人擔心的話
我都支持佢撤回先
push
其實無人理佢就得
上立法會好難唔理
泛民三子今次費煞思量,為一個失去信任嘅政府,尋找一個下台階,究竟係為咩呢?佢係咪想增加政府嘅誠信?難道佢哋同政府傾掂左數,好大機會唔會俾國際社會聽,香港人已經滿意政府嘅答覆。
推 on9
依家咁多人反對,泛民三子仍然唔肯宣布撤回,正常人都知道呢個唔係一個適當嘅政治時機,佢哋仲有啲乜嘢去考慮啊?點解咁耐仲唔出嚟宣布撤回嘅?
根本無分化
你地主動需要覺得要分化
講真你有你做 佢有佢做 最好
佢有思考過 佢自已會對事件負責
你地咪睇下之後佢點做囉
佢衰左再屌都未遲

等於和理非有和理非 和平遊行
勇武有勇武衝擊
你係勇武 唔會屌和理非唔好和平
你係和理非 唔會屌勇武
議員有議員要做既事 你睇埋佢點做先屌啦
佢未做 你就屌佢 有十萬個錯的理由
唔支持派膠泛民嘅就係毛?
唔好屈毛啦on9泛民狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞