好 耐 都 冇 玩 過 恐 怖 推 理 題 啦

916 回覆
397 Like 30 Dislike

他同我同一個人?睇唔透

3個人,有個人(A)永遠都只會自己沖曬有自己樣嘅相。

另一個人(B)話佢可能有強迫症。
最後一個人(C)話佢偷偷收埋幾張底片自己去曬。

A唔係吸血鬼,因為傳說中鏡同相機都映/影唔到吸血鬼。

應該係鬼魂,相機會影到一啲異常野,需要後天加工(亦都可以加工到)

用底片影相嘅時代唔好話可以靠ps執

得嗰幾句好難諗到咁多嘢

有個疑問
相機給「我」吧,係咪即係將部相機比「我」既意思?
即係對話入面既「你」「我」同「他」應該可以理解做獨立名詞?

利申:鳩估

又好似精神分裂同自己講嘢
鳩估

唔係呢個意思
我想講既係真係有三條友,不過佢地分別叫「我」「你」「他」
可能代返ABC落去都得

唔得,冒號前邊係noun
冒號後邊係pronoun

如果前後都係noun/ pronoun, 個邏輯會亂到串聯唔到

希望有人明我想講咩
19.照片

我:「今天又照了這麼多照片,玩得真開心。」
你:「相機給我吧!我去洗出來。」
我:「為什麼你每次都要要求去洗照片啊?」
他:「你管他的,這可能就是強迫症嘛。」
我:「嘿嘿,看看,我還留了幾張照片。我們倆去洗,不要告訴他。」

他同我同一個人?睇唔透

3個人,有個人(A)永遠都只會自己沖曬有自己樣嘅相。

另一個人(B)話佢可能有強迫症。
最後一個人(C)話佢偷偷收埋幾張底片自己去曬。

A唔係吸血鬼,因為傳說中鏡同相機都映/影唔到吸血鬼。

應該係鬼魂,相機會影到一啲異常野,需要後天加工(亦都可以加工到)

用底片影相嘅時代唔好話可以靠ps執

得嗰幾句好難諗到咁多嘢

有個疑問
相機給「我」吧,係咪即係將部相機比「我」既意思?
即係對話入面既「你」「我」同「他」應該可以理解做獨立名詞?

利申:鳩估

又好似精神分裂同自己講嘢
鳩估

唔係呢個意思
我想講既係真係有三條友,不過佢地分別叫「我」「你」「他」
可能代返ABC落去都得

如果唔理代唔代 其實對話有咩特別?
好似正常談話
跳蠅個個其實係全公司比個女仔掟用蠅殺曬,最後死嘅係主角
跳蠅個個其實係全公司比個女仔掟用蠅殺曬,最後死嘅係主角

24.算卦

算命師傅算到自己有野糾纏
十二點 見到除咗自己個影 仲有另外個影坐咗係自己身上?
留名睇答案
白痴仔 留名睇開估
第二題解釋下得唔得啊樓主
lm
第二條仲係吾明有冇巴絲解答

利申:IQ 10

吾你老母

唔使利申都睇得出你智商唔高過10
答案呢
lm
11.驚喜

感冒以來,女友就一直很貼心地照顧我,真的很讓我感動。這天是她的生日,剛好又是她值班,這可是個準備驚喜的好機會啊。
趁晚上她還沒回家,我買好水果和蛋糕偷偷跑去了她家。摸黑準備了一晚上,聽到她開門的聲音,我把剛榨好的兩杯西瓜汁放在蛋糕邊,聽到開燈的聲音,便將蛋糕從廚房推出來。 “親愛的,生日快樂~”
女友臉上剛綻出笑容就僵住了,我看了看四下,居然忘記把亂糟糟瓜皮收起來了!
我尷尬的笑了笑,“我收拾,我收拾.....”但是.....不是這個原因?
看到女友傻傻的一動不動,我有些怕了,過去扶住她,“沒事吧?”
這倒霉,居然在她襯衫上抹上了道灰手印。
話說回來,不是我嚇到她了吧?

摸黑但搾到西瓜汁?西瓜皮週地都係?
主角搾左啲咩?

主角色盲?

我都覺得係

色盲
西瓜皮
頭骨
6.宿營

如果還有力氣,我一定不會在這裡宿營。
這片地.....讓我有種毛骨悚然的感覺。
也許是太累了吧?我只好這樣安慰自己。
沒錢卻偏愛單身旅行實在是痛苦。
看看這廉價防曬霜、山寨登山裝,還有這連個開窗都沒有的小帳篷,我無奈地笑了笑。罷了,能看到這樣的景色也值了啊。
把門鏈半拉上,我又看著了一眼那醉人的火燒雲,便舒服地睡下了.....
第二天,刺眼的日光讓我睡眼惺忪的醒了過來,接著我便打了個哆嗦.....我該相信自己感覺的.....我該相信的.....

山火

比人偷左個篷
訓啦 唔好再打ps4啦
聽日dayoff咩?
25.自習

晚上,我走在去自習的路上。在學校晚上自習是自願的,只有我、小明、小紅留下來。
快到校門口時,有人突然衝出了學校,一看,是小明啊,他怎麼跑出學校來了?
他看到我,急忙說:「這個給你,我……」他塞給我一張紙條,就跑了。
真是的,話說到一半怎麼就跑了?平時他老是說話說一半就走,真是的。
我打開紙條,上面寫著:八工日白束兆暈
什麼意思。而且這字寫得怪怪的,八字一撇一捺都很短,工字有點瘦,白字有點寬,而且這些字有的偏左有的偏右有的偏上,什麼鬼?
這時,小紅忽然也走了出來。

小紅是鬼速逃?
29衣櫃個個
我估個美女應該係老李既女人
所以主角先話好似認識
老李可能殺左條女藏屍係深山 點知比人賣左出去
之後深夜番黎確認
第2題唔係男女主角真係撞鬼咩
條女都講到明未訓着啦
留名
訓啦 唔好再打ps4啦
聽日dayoff咩?

sor 我3日day off
其實我都好想估 但我估左咁耐中得2條
出多兩個

29.衣櫃

棺材黎
雙門係合葬

個人影係同美女一齊葬果個
人影可能係吸血鬼 夜晚先可以活動
然後佢翻返入去棺材度訓 順手殺埋老王

好想知估得啱唔啱
25.自習

晚上,我走在去自習的路上。在學校晚上自習是自願的,只有我、小明、小紅留下來。
快到校門口時,有人突然衝出了學校,一看,是小明啊,他怎麼跑出學校來了?
他看到我,急忙說:「這個給你,我……」他塞給我一張紙條,就跑了。
真是的,話說到一半怎麼就跑了?平時他老是說話說一半就走,真是的。
我打開紙條,上面寫著:八工日白束兆暈
什麼意思。而且這字寫得怪怪的,八字一撇一捺都很短,工字有點瘦,白字有點寬,而且這些字有的偏左有的偏右有的偏上,什麼鬼?
這時,小紅忽然也走了出來。

小紅是鬼速逃?

睇怕就似,呢個巴打好勁
好驚睇呢D POST
因為無一題係我睇得明/估得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞