<有感而發> 連登開始似邪教

1001 回覆
1570 Like 2473 Dislike
估唔到討論到40頁
成個post都係想提番大家有自己意見 無論點都應該獨立思考下 唔好比風氣帶動

71 反林鄭
精神緊張可以諒解
但唔等於某啲行為係正確, 甚或放縱落去
我哋試下用同一種講法, 換上唔同角色睇下會有咩效果

「(警隊)精神緊張,可以諒解。」

警察俾政府+示威者夾, 平心而論佢哋的確壓力好大
我哋要反問自己, 壓力大係咪一個罪行嘅擋箭牌呢?
當我哋從外睇到警隊走火入魔, 活喺自己世界時
係咪要提醒自己唔好犯同樣錯誤呢?

問到連登風氣, 當然唔係全部, 只係部分迹象
就係大家開始由情緒主導, 壓過理智討論
現象如下:
1. 有意見同自己相悖時, 用人身攻擊或質疑對方身分/會員年歷, 並非採用point-to-point式討論
2. block人, 將自己鎖於與自己相宜嘅資訊圈內, 做法可能同警隊只受同僚一套, 維園阿伯只睇大公報等有相似之處
3. 臭蟲論, 或者西方講嘅two wrongs make a right, 人哋唔啱, 或者更唔啱, 從而暗示/證明自己所為合理

例子一:
政府 同 黑警有冇接納市民意見呀 ?
又點解唔撚見你帶頭 話佢地係邪教呀 ?
倒返轉頭話 連登仔邪教 ?
屌你老母 你無撚柒野呀 ?
依家係 連登仔唔撚聽政府 先
定係 政府唔撚聽市民先呀 ?

用下你個死人腦啦 仆街打手

例子二:
拎政府同個討論區比較?
政府唔聽民意你唔屌柒佢?
走嚟屌個討論區唔聽人意見?

露晒底啦仲扮客觀理性賤種

例子三:

會員名唔重要, 只針對內容
我哋長遠係要建立有言論自由、互相尊重嘅公民社會
呢個係初衷, 亦正因為咁我哋先唔buy中共嗰套
如果我哋喺達成理想之前, 已經自己不受控地用咗佢哋嗰套
我哋未必可以建立到理想嘅社會畀下一代
又係三毛最愛用語 越辯愈明
你都得嫁啦,明明政府錯都重可以講係示威者到你無事?
fake news,排異,批鬥,自
自high
好多五毛
你講樓主reply我jm9
大家都有做野,她都有去呀,林鄭有出來講撒回?叫警察道歉,錯嘅係政府,咩都唔做
你既言論不代表我
我睇你REPLY就真係似5毛
參考動物農場
睇依個post就知連登有幾多人係正常

唔容易受人影響
講真,我覺得時昌殉職果位消防員偉大過依三個自殺既多多聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞