<有感而發> 連登開始似邪教

1001 回覆
1570 Like 2473 Dislike
連登仔係咁
奶都未戒 乜都非黑即白
唔知世上好多野都有灰度 真心膠就係呢班
好恐怖原來樓上巴打殺左幾條友
罪大惡極呀
唔好意思 請問block左你係咪會令你無法在連登討論區出post
負評你係咪會令你個post被刪走
呢d好主觀架喎ching
咁仲唔去埋香討屌
都係同一件事

政府十分唔聽人意見
所以討論區都可以唔聽人意見?

上文有無半句指過政府所為係合理?
無提唔等於認同

既然呢個post係講連登
就只討論連登

對家/其他人正確與否
唔會證明到連登風氣正確與否

要獨立拆開個case逐個睇
我做乜要令敵人清醒
你走到外國 人地第一眼就只會覺得你係chinese
唔會覺得你好特別呀 香港人呀 好高尚呀
乜野香港民族 笑死人
Block左咪睇唔到d唔想睇既野
得返d同自己一樣理念既post
話下你比較有問題姐唔好嬲先
政府唔suppose係長官 官員意志
係要為市民服務
唔係去證明自己啱
咁講你明唔明
「兼容並蓄」則是指收集各方意見。國家元首,領袖等都需要有這種胸襟和能力。例如中日關係,雖然有許多仇怨、許多紛爭,包括釣魚台領土主權問題,但在不同聲音、不同利益團體的意見下,則要兼容並蓄,謀求出路,不能妄自一刀兩斷。中美關係亦如是。

「道不同不相為謀」容易走向極端,這是無庸置疑,並且有事例為證的。高朝伯吏、叔齊義不食周粟,矢志不為當權者服務,結果餓死於首陽山,真正兩敗俱傷。成事者固可獨斷獨行,但更加普遍地,這會引致「雙輸」。

相反,「兼容並蓄」容易達致「雙贏」,亦是大勢所趨。今時今日世界發展趨向全球化,張調共融性和良好的溝通。「兼容並蓄」才是合時宜的成事方針。

待人方面,這可以使人和平交換意見,不計較個人性格和成長背景等,真正達致內心的相交,既可以誠為礎,更可表現風度,從不同人對同一事件的相異看法、達出新共識。換句說話來說,兼容並蓄的下一步是求同存異。若果意見不合,便動輒一拍兩散,則惟有閉門獨做車,成事的機會便相對低了。
處事方面,這可以使我們冷靜理性地思考、分析和處理事兒。「兼容並蓄」的「兼」字,就是指看同一事物的多元角度。惟有如此我們方可在複雜的事件上,達觀各方的意見,謀求最佳的解決辦法。儒家道家,並非水火不容的。這也是為甚麼出色的外交家都有「兼容並蓄」的能力和胸襟。

或有人說,既然意見不投,不是應該及早遠離嗎?也不盡然。若只是意見不一樣,又可集思廣益,共同磋商,貿然各走各路反而不是好事。

總的來說,「兼容並蓄」今時今日較「道不同不相為謀」合時宜。志趣、思想不同的人不一定便不可能共事。有可能兩種意想不同的人走在一起,更能擦出新的火花,集思,而廣益。

https://www.carmelss.edu.hk/buddingwriters/archives/1615
生活係水深火熱,大部份人都會係咁諗,佢地係激進,但有激進嘅自由,只係你自己同人唔同一立場,感覺被辜立就話人係共產黨,麻煩你睇下我地經歷緊咩一回事,好難保持中立係好正常既事,唔好再話人分化你。
你咪笑囉
中共係衰但係美國佬絕對唔可以當朋友
當年搞imperialism 點撚樣對古巴?
好彩卡斯特羅頂得住
同一種意見其實有好多種表達方法
可能咁啱句說話唔啱聽先至會嘈
大家有熱血係好事
表達嘅時候都多思考點樣去好好表達自己想法
咁樣大家傾野一來有效率啲
有啲好嘅意見都容易啲提出一次就被接受

比人屌過嘅,唔好氣餒
因為大家都係同路人
意見最後冇被接納嘅,諗下係咩原因
睇下其他人講嘅野
或者會有新發現

各有各做唔係單係字面嘅意思
目標係集各家所長去形成一股巨大力量
太on9先block姐
都係嗰句
有d事好難兼容並蓄
你邊隻眼睇到我話 香港人好高尚?
你格硬要全世界既黑頭髮黃皮膚都叫中國人
包括緊移民左唔知幾多代既人
唔通你唔笑死人?
咁係架
但得香港一個贏嘅難度更大
最慘係某d人眼中
意見不同已經=on9
見到呢個post仲有成千正皮已經心滿意足
自己判斷囉
呢樣講到2047都無結果
討論區聽完意見唔接受有咩問題?
而家連登有版主禁你言唔俾你講嘢?
逐個case睇你過去鄉土babycondomU汪屌佢地風氣未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞