<有感而發> 連登開始似邪教

1001 回覆
1570 Like 2473 Dislike
本身200萬人上街 好鼓舞
但係回頭一睇連登
你出其他post 會有人屌你重要時刻點解出其他post
你講中立野 叫人諗清楚 佢地會屌你咩兄弟爬山咪分化
所有野都要支持佢地先得
明明成單野不可行 佢地一定要做
唔支持就係3毛 係仆街

我開始睇唔透 連登同中共有咩分別
都係接受唔到反對聲音 一見反對就先屈你係對家
好似中共屈你係外國勢力咁
連登好多思想未成熟既人上
所以帶風向好易
真係似足邪教大本營
咁你準備好:
每日食飯前要多謝習近平未呀?

邪敎?掰大個屎眼睇清楚新聞先啦!
邊個更似邪敎呀?

https://m.ltn.com.tw/amp/news/world/paper/1202358

你囉一個更差既例子做比較係無意思
依家擺明將新疆果套搬黎香港!
係你盲咗睇唔到
有人班人心智未成熟
而且從來冇經歷過社會動盪
少少野就講到好似世界末日咁
中共更差 =/= 連登風氣好

一件事啱唔啱應該獨立一個case去衡量
用更差嘅去比去合理化己方行為,好危險
立場堅定但又要四圍逼人表態想心靈上得到support
共匪壞事做盡,殺國民八千萬人,貪污腐化,豆腐渣,監控鏡頭周圍都係,呢二十幾年,不斷壓詐香港人自由空間,2014年雨革要求全民提名直選特首,政府視若無睹,仲變本加厲,高鐡割地、萬億人工島、銅鑼灣林榮基、宜家仲想搞引渡條例,不斷挑戰香港人底線

共匪作惡多端,作為一個正常有良知有良心嘅人,絕對唔會對共匪有任何一絲嘅感情,更加唔好話與匪為伍。呢個並唔係意見不合嘅問題,而係揀做一個有良心定冇心肝嘅人嘅一個選擇,幫得共匪做嘢助紂為虐,或者講好説話嘅人,絕對唔會係有良心嘅人
而家連登出咗名,就會有好多人分化
我地有成幾十萬人online,係咪要畀個幾十個人攻擊到你?
咁想問下無視中共呢幾十年做嘅野
再無視一個政權同示威者嘅資源差距
再話佢地兩者思想差唔多
又係咪咩中立理性呢
高登以前可以理性咁自由係因為中共未出手搞香港網絡環境
當有成個國家資源back up既五毛係到用歪理統戰,你想普通香港人點唔作出防禦姿態?點唔對唔對路既言論起戒心?
唔通仲做隻豬開心咁被帶去屠房洗腦?
中共係好強大,但佢既治國模式絕對唔會被重視人權自由既公民真誠接受
樓主走先,我幫你頂住
終於有人講
立場唔夠偏激=三毛
有一大班人已經被洗左腦
點解呢個po同啲留言咁熟口面?
係喇 尋晚我喺Line新聞見到啲留言就係咁
關鍵詞:洗腦, 邪教
一撚模一樣
咁你準備好:
每日食飯前要多謝習近平未呀?

邪敎?掰大個屎眼睇清楚新聞先啦!
邊個更似邪敎呀?

https://m.ltn.com.tw/amp/news/world/paper/1202358

有冇圖先?
by logic
上面有無半句係認同中共所為?

唔好跌入稻草人謬誤

稻草人(straw man)論證或稻草人謬誤、攻擊稻草人、刺稻草人、打稻草人是曲解對方的論點,針對曲解後的論點(替身稻草人)攻擊,再宣稱已推翻對方論點的論證方式,是一種非形式謬誤。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E7%A8%BB%E8%8D%89%E4%BA%BA%E8%AB%96%E8%AD%89
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞