『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
Thanks!! 好驚害失
係咪DHL穩陣
想問我用新系統apply lost or stolen
點解到比晒錢都無問過我父母資料 結婚證書 出世紙個啲?
淨係叫我報失 比副簽 同身分證 特區護照個啲
係咪正常?洗唔洗主動寄埋比佢?我驚要補交資料仲遲收到

我97個陣得9歲 肯定有過BNO
最穩陣當然係dhl, 不過個人意見其實post office嘅speedpost已經夠做
ps兩個月前申請時係寄speedpost
我簡左HMPO定係要簡OTHER
咁要睇你本身舊果本bno嘅authority果欄係咪hmpo /ukpa/ukps/ips是但一個嘅簡寫, 如果唔係就要填other
呢個我返屋企再望清楚先
我頭先試過簡OTHER 但係出到黎有成5點要做 仲要interview
終於知點解我要交少咁多嘢
原來我填application嗰陣填錯嘢...係咪要重新申請過??

定係要寄返信過去講
好多新嘅巴打入左黎
其實你地問啲問題 第一頁份Doc有寫晒
如果你地純粹覺得有人答你問題 你會安心啲嘅話
可以睇下下面

揸BNO可唔可以副簽?
可以,我上個月先續都係搵揸BNO friend幫我簽

唔係list上面嘅專業人士簽唔簽得?
睇運,我果個friend都唔係專業人士
但亦有巴打試過比佢rejected
要搵人再簽過

啲出世紙、結婚證書係咪一定要寄正本?驚寄失
我續果陣,除左住址證明同過左期本BNO之外
全部都寄彩色影印本過去就算
但都有巴打試過比HMPO叫佢補寄正本

點寄最好?
我就去郵局寄Speedpost
但有勇士試過寄平郵都冇事

總括黎講,其實好多野都係睇運
批你果個揸正黎做
佢大可以要你每part跟足要求
所以如果你地冇跟足晒佢啲要求
我只可以講有機會好似我咁照批
亦有機會比佢叫你搵人簽過
或者要再補交文件

我早你地一個月續,琴日已經收到本新BNO
祝各位巴打都可以1 take過搞掂
interview果欄係有需要先要,不過到現時為止,我未聽過有依到嘅清要interview(唔肯定,可能我miss左)
本特衰護照 要成本copy畀佢? 懶啲直接寄畀佢得唔得
理論上係
但冇人理
Doc 有寫…
有無巴打知
睇哂DOC同第一頁頭個咋INFO先問
佢要乜你俾乜就得啦 多餘野唔使
有個問題想問 我媽以前揸bno 後來佢無續
而上面3個條件我都有

之不過當年我呀媽拎我張出世紙個陣右下角應該有英國既印
但係條友漏左印 到呀媽發現個陣已經轉左特衰個印

條友就話補印返同比左張新既 但係個印就特衰既
而出世紙個發出日期變左做97年10月
張紙都係新既 打直既格式

想問下如果我申請有無問題?感謝
你邊個申請先
你阿媽申請佢本BNO要你張出世紙咩?
我申請 佢曾經有bno但無續到 而我符合個3個條件應該會比較大機會有
但問題就係出世紙個part
呢半年高左好多
其實佢有冇申請過BNO已經唔關呢個case事
最緊要係確保到香港主權畀人呃走前一刻你已經有BNO/畀人include咗落你親人嘅bno入面
中身份證大法=你有過bno

出世紙就算係抽氣扇都冇問題
唔係點解doc入面教埋人可以去補領呀
唔該哂
咁我去補領就得?如果失敗左係咪可以試下重新申請?
感激不盡
HMPO搵到你個nationality就會畀passport你
你根本冇BNO國籍嘅話直接畀封信你話你冇國籍&畀返曬寄咗嘅doc你
睇晒啦 新系統資訊有限
第一版咪話有得填雙親資料囉 我唔見有得填
所以就問下有無人知 我驚揀錯option
佢咁問就係想佢答 BDTC 跟住直接 close file
身份證大法都收皮,我只會講聲

HMPO同英國政府多謝你嘅捐助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞