『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
去到2012 expire?

咁都唔係過左期好耐
麻煩你可以抽少少寶貴既時間睇下DOC/第一頁 多謝晒
屌你,呢度仲有唔少五月頭、甚至四月開始queue,到而家仍然係queue,我23/5轉queue,而家仲等緊,你31號慢慢等啦!
如果冇佢地資料或證件,就直頭答唔知,再於註解解釋,我出世前四位祖父母都走晒,冇佢地出世紙同結婚證明唔在講,連叫乜名都唔確定 (因為部份只知中文名,唔確定英文譯音),就全部答冇/唔知,再解釋因為我出世後未見過佢地,完全冇任何資料就算。
足一個月咁癲?睇黎呢排真係好多人申請!
model answer
老老實實,申請BNO 佢問多左好多無謂既問題,應該係個 TEMPLATE 比其他PASSPORT 影響左

其實只要我身分證號碼MATCH就可以續ga啦,老豆老母理論上揸CI 都唔係問題
係咁嘅我知你身份證幫你續埋真係易
Sorry 我都係睇睇doc先
photo proof 住址証明身份證copy人地都會睇,我既意思係問父母祖父母資料確實問多左
填完之後先發覺老豆完來香港出世,初初填左大陸。

係咪要夾番封信解釋返填錯左?
唔駛聯署,遊行示威一定要影相證明自己點樣被政治逼害。越多料越好,多背景資料越有利。走入領事館尋求政治庇護都要識揀國家。
英國本土好多人申請護照準備放暑假,一個月幾十萬人申請又行新系統,大家等吓啦。
問過身邊既FD 好多人都係有細個有BNO但都係冇續到
全部都係過期passport
大家都唔係咩專業人士 副簽既時侯可唔可以互相簽??
同埋依家新系統係咪只要你張相認唔到本人就要副簽??
原來如此,師兄唔提起就到暑假我都唔醒起,咁肯定係hmpo工作高峰期,惟有繼續耐心等待。
#1, #2,#3 睇咗未?
我睇左
但係唔肯定求其搵fd簽得唔得
想問下有冇人係幾丁友互簽都成功續到
人地成唔成功跟你申請無直接關係。

以前得並不代表你申請得。你有心申請的話唔通真係搵唔到人副簽就唔申請咩? 你申請咗先,HMPO要求你補交你搵到就搵,搵唔到你咪寫封信解釋吓情況。
你啲朋友真係一個美加澳紐星馬歐有效護照都無?

咁真係好宅吓,申請之前大家應該好好擴闊吓自己人際網絡。
都係過期BNO holder
識唔到都冇計架 搵朋友講興趣架嘛 唔通睇住人地護照揀人識咩
咁咪係囉,識朋友都互相瞭解吓嘛,就正如你未必會去過朋友屋企,但你大概都會瞭解下朋友住邊區、做咩職業。

人際網絡就係你需要幫忙果陣,邊個朋友可以幫到你而唔係本末倒置,為咗搵人幫而去識朋友。

你認識嘅朋友一個都無有效、合資格護照,HMPO問到攞,你照實情寫囉。
去呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞