『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
睇清楚FAQ再返嚟
仔細咁睇唔該
睇黎佢地唔多唔少因為黃台仰、李東昇單野,而留意到香港情況,亦特別留意BNO使用者。
Webchat
唔想煩嘅直接試下用個reference number去整
你自己決定
5 月28 號入左申請,我老豆強調我曾經有bno,新系統申請果陣問係咪lost? 有冇報失? 我答lost 同有報失,做完application 之後,佢張list 叫我send 現時特衰,address proof ,hkid 同副簽form,今日我老豆突然俾左佢99 年過期既bno我, 發現原來我當時98 年去過日本我係唔夠11歲以子女名義係我老豆本bno 度,最後今日我send 左佢個list 既文件加埋我老豆本bno 正本同自己張出世紙,唔知有冇影響
屌你D中文睇到我成頭煙
無聊發現其實Timatic入面係有寫所有UK National都可以免簽進入烏克蘭90日
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?SpecData=1&VISA=1&NA=GB&DE=UA&PASSTPES=PASS&user=GF&subuser=GFB2C
- A max. stay of 90 days is granted within any 180 days period
  to nationals of United Kingdom. 

不過要將網址入面個&AR=HK刪左去先睇到
如果唔係佢只係寫只限British Citizen
Gov.uk都應該要Update下
德國人覺得8964影響柏林圍牆倒下
同現在香港似柏林
所有文件都齊哂就係差個副簽
90後,97前出世,細過有拎過過左期差唔多廿年
父母有BNO

就係差個副簽呀呀呀呀
如果我係細個有申請過
咁我到底要唔要報失先 定係直接申請?
睇doc 盡量搵國藉岩既先
Same
都係其他文件都預備好, 同埋俾埋$$
我而家淨係搵到個再次選嘅副署人 (有已經過咗期好耐BNO + 識咗我5年幾嘅大學教授), 應該唔駛俾佢過咗期好耐BNO嘅個人資料頁彩色副本掛?
如果唔係, 就要再繼續搵
你要盡力係外國,幫香港人發聲呀

尋晚我 IG 上朋友 (比利時同捷克)都話睇當地電視,知道黑警暴行,連打記者佢地都知道
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402/
我2012年就已經用過BNO入烏克蘭
不過太少人去都無為意BC定BNO

睇左q&a想問少少野

想用身分證大法 報完失 收到呢個email應該唔洗理嘛

但係差不多一星期都冇回音 我洗唔洗打返去
HMPO叫你打去點唔駛理

一早未處理lost passport一早都唔會比新個本你
OH...原來報完左?

以HMPO那西同混亂程度....都係問問佢好D
可能因為我老你地好多,成長於港英時期,所以身邊好多唔係持BNO都持BC、美加澳passport朋友,搵人副簽冇煩惱,你呢個情況,厚住面皮逐個朋友whatsapp問,就算唔係經常聯絡朋友都要,好多時你估佢唔到既人就有資格幫你做confirmation,我仲記得上個月申請係特登拎張form,搭50分鐘車去朋友公司附近,約佢食晏俾佢簽,求人就係咁,唔好怕醜盡問朋友,成功在嘗試!
人地都好明確,俾埋電話號碼叫你打去,點會唔使理,打完去,佢地再幫你做舊證註鎖,你收到ref. no.至當作成功cancelled舊證,至可以申請新BNO。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞