『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
你身份證英文名同舊護照唔同就要比改名證明
https://lihkg.com/thread/1218357/page/1
英國佬當你地係狗咋
食屎啦 日落帝國垃圾
德國好過垃圾英國十萬倍呀,完全扮撚哂野睇唔到咁
so?
你個point係乜?唔識睇個Post名?
依個個Post叫「英國好撚勁」?
大大隻字寫住續期資訊唔識睇?定係你盲撚咗?
有無人試過寄出世紙副本又成功申請到
屌好撚驚寄失
就係入呢到track搵唔到
入完話資料not match
I changed the spelling or order of my first names, or dropped a first name

I changed my name another way
如果只係加左英文名係全名後面, 照字面睇係第1句
(利申:我都係加左英文名但我無去拎證明直接就寄左去, 未知結果)
4/6 收到FORM
14/6 Currently awaiting to be assigned to an examiner, no queries that have been raised on the application with the initial checks that have been done once it has been received.

重未有examiner
所以一定係繼續用特區護照最好啦?唔撚使續係唔係?
而家先醒起冇喺信封到寫pex no.
會唔會全部嘢冇咗
副簽張表都有號碼
驚就用特區護照啦!
佢都係應該繼續用特區護照,共享中国人之榮耀!
咁似係你email入錯
我都覺得你有可能入錯email,因為我上個月申請時,入完email未交錢就收到第一個email,標題係Ask someone to confirm your identity,之後交埋錢唔夠兩分鐘收到第二個email,標題Passport application received,你有冇俾埋手提電話號碼佢?照計佢會同時SMS你..
仲有,系統產生個收件地址都有PEX號碼..
已爬doc,想問下:

1. 阿爸阿媽結婚証書正本、我自己嘅出世紙可唔可以寄彩色copy?
驚會唔見⋯⋯如果要寫信解釋,係咪應該直接講怕會寄失?有無巴打寄彩色copy而又無叫你補寄?

2. 另外阿爸阿媽唔喺香港出世,無出世紙,係咪同樣寫信解釋返就可以?
唔記得問埋

1. 如果我幫屋企人(細佬妹)搞埋續期,d父母結婚証書果d應該點夾埋好?因為見到前面巴打話一個申請夾埋一份咁⋯⋯

2. 另外,如果我幫阿爸阿媽續埋,佢地無出世紙,更加唔好話佢地各自父母嘅結婚証書(大陸乜q證書都無哂)咁點算

(利申父母雖然大陸出世,但好細個黎香港做嘢,唔係攤大手板爭公屋嘅蝗蟲
唔好負皮真心求教
其實你呢堆問題,爬文都已經有答案
建議先睇晒呢個post先

有d巴打就咁快,我等左個幾月都係排緊隊....
你交既資料算唔算齊?
可能有啲關係
我就係冇填
收件人寫咗HM PASSPORT OFFICE
地址寫咗
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK

過左期13年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞