『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
都係核證副本
但攞唔返皇冠紙
我想問去快圖美影證件相係咪可以叫佢比埋 soft copy ?
呢個攪成點?
那西到癲
佢叫你交咩就交咩得架啦
點解唔可以好似以前咁填form
係要人係外國打過去搞
仲要佢地唔係好清楚
問返我係咪個email叫我打去
Which is your passport issuing authority?
係咪簡 UKPA, UKPS, IPS or HMPO
簡 Others 佢會叫我做 interview
張單有qr code你scan
我堆文件0.5kg $428 比起speedpost係貴 但自己安心D
你睇返自己本BNO 如果係Passport Office Hong Kong 就Others 要interview唔洗理

Btw 睇#3 doc
唔該晒
我有睇呀 但就係見幅圖無 interview 依項所以以為自己簡錯
已經爬左文,就新舊系統分別有d 唔明。
我用新左系統,已經比左錢並被通知需要副簽。
系統叫我要寄
1) 舊passport
2) 身份證
3) 特衰passport copy
4) 住址證明(近一年)
5) 'Confirm someone's identity' (冇提hardcopy 相)

咁我睇doc 話要有2張hardcopy,其中一張要有副簽人簽名,系統冇叫我交,咁我仲洗唔洗交埋?
已經轉哂新系統

唔駛再係相到簽名做countersign
師兄份件係一個人申請?我除寄正本舊BNO同特區護照過去之餘,仲懶小心影印晒咁多頁副本俾佢,連其它文件都係330g (用空郵掛號$85.5),師兄有500g真係好堅!

Thabk you
早兩三個月續左本BNO
咁我本BNO就expire 左10幾20年既
佢就當我第一次申請, 不過最後我冇俾到countersign都續到
但係我就有封信去explain番點解我冇countersign(因為我冇朋友)
同埋provide齊我番緊工既proof俾佢
係度share番呢個information俾各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞