『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
first passport嗰度係你揀㗎咩
唔係系統自己彈去?
因為我係簽發機構果度揀錯左,無揀OTHERS, 所以佢就當左我RENEWAL; 如果揀OTHERS, 就會去左APPLYING FOR FIRST UK PASSPORT
想請問下
俾完錢出咗PEX reference code 收到email同sms
係咪已經可以即刻sign in到?

sign in時話 details not found  應該無打錯生日日期...
Details not found
The details you entered don’t match our records. Please check and try again.
係ar 你直接copy email個reference no. 堆數字 應該就ok
之後就再打email + date of birth
唔好意思 跟咗post 頭見換咗新系統去撳
護照相我影咗出黎冇拎digi copy
相係要自拍upload ? 如果我睇殘睇漏咗唔好意思

我果本都過咗期十幾年 但本野冇穿冇爛係手
同埋佢就叫我做副簽 呢個可以問下個朋友得唔得 佢應該合資格
舊Bno 剪角係咪一定剪封面右上
終於搵返本bno 無剪封面
真係發雞盲打錯 Date of birth.
好彩用個 webchat 問得番個,唔駛打電話
Webchat link
https://www.gov.uk/passport-advice-line
你搞清楚
佢地講緊BDTC
歸化證明... 張野係你本人還是雙親?我上個月新系統申請續領BNO時,系統都要我交父親歸化證明 (如圖,佢大陸出世),但佢過身好多年,問唔到佢、印象中亦冇留低,所以附加解釋信一齊寄去,如果你有資格續領BNO,HMPO有可能要你提交,留住冇壞,否則正如其他師兄所講,同廢紙冇乜分別..
BNO冇cert架
我知,意思係申請續領BNO時,有可能被要求提供父母歸化證明,我就係實際例子,上面有紅圈cap圖就係從我申請BNO版面cap出黎..
我去到e個位按左UKPA,JKPS,IPS or HMPO

禁錯左,係咪跟教學寫信過去,同佢講返填錯野就得?

不過我邊度先可以down到副簽張form
6月10號話 Joined processing queue
到依加都未有消息 好緊張
Log in 入去my application process先
之後就會有得俾你下載
依份check list, 其實個個都一樣
處理副簽時 遇到尼個問題 可以點解決
條友唔係英國本土人唔該揀印form出嚟副簽
香港入00000
師兄 我見你話
2003或以前 包括 lost and stolen
會要求你countersign

但我個本係2002年出
填完之後佢 要求 countersign...

請問係咩一回事
唉 屌 原來係填錯左 passport issuer...
咁點算
比左錢又冇declaration form
係咪要打去英國問?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞