『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
經歷完9/6有D壓抑
搵下Nando's d雞出下火
師兄你單野真慘,我未reg連登account前已經睇到你慘況,有你經驗我至打死唔用e-express,否則我唔排除上個月都用e-express寄野去...
都市傳說
有人renew BNO但寄左本BC番黎俾佢
但見到有巴打話Royal Mail 不配皇冠 我笑左
幸運大抽獎,呢度都有人中過,最後都係要主動聯絡HMPO換返..
都唔係傳說啦 追下post都有兩個定三個
點解要換番
首先申請者明知續領BNO,但收到BC,佢已經唔可以以不知情原因卸責,有責任交還俾HMPO,況且如果使用有關證件出入境而東窗事發,持有人亦難以解釋,可以好大鑊,所以既然唔屬於自己,就唔好貪啦!
2.同行配偶/子女並非英籍,遇上事故英國領事館會一同協助他們嗎?
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/781770/Support_for_British_Nationals_Abroad_Main_Guide.pdf#page=7
[b]第25頁
Who we can help in a crisis
> In certain circumstances, family members of British
nationals (spouse/partner and dependent children
aged 18 years and under only – we cannot assist
other family members)
特別情況下,求助者的配偶及子女(18歲或以下)都會得到得到英國領事館協助

想問下如果係男女朋友包唔包括
Family member 但包括Partner
Search番post啲人唔係話打左去問但HMPO話冇問題,身份正確
印象中有人係HMPO發錯,亦有人係原來阿媽同佢都真係BC,只係自己一直以來以為係BNO。
partner包
Same here
俾少少耐性好唔好
bno post由高登到連登幾十個post 你哋唔死唔續
近呢個月咁多人續 一定係耐啲
而家好似有股氣氛,送中條例通過前係死線,要BNO逃命咁,我身邊有幾位朋友都等緊,日日於whatsapp群組內報告進度...
實有人唔到最後一刻都唔會做野
香港身份證咪係photo evidence 有無睇第一頁啲官方pdf架
請問仲洗唔洗咁做?係咪就咁簽左張form 得啦?唔該各位Ching
[分享lost case]
話說我online report左lost passport
然後收到第一封email叫我打去 (+443002220000)
咁我打左,職員問我名/dateofbirth,
然後話轉去lost department,過左陣又話太忙話遲啲再打返比我

好,咁我等

過左一日,仲未打比我
我決定再打多一次(+443002220000)
今次成功打左+轉去lost department
問左我名/dateofbirth/hk id/lost bno number/date of lost
之後佢就話過幾日會收到email講reference number

好,咁我等

等左幾日,淨係收到個email 話打去 (+441733898763)

但記得之前有post講話呢個email唔洗理
話幾日後會收到email 講reference number

好,咁我等

幾日後,仲係無
我直接打去(+441733898763)
佢又問多次我名/dateofbirth/hk id/place of birth.....
然後話今日內會收到reference number

Cut剪無幾耐,又有另外個職員打比我
又要問多我一次名/dateofbirth/hk id/place of birth
話之前會收到個email講reference number

究竟要loop幾多次呢?
張相細過一毫子,重只係彩色影印都可以做Photo evidence?.......
話之後**會收到個email講reference number
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞