『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
封信係有張form咁嘅format定係自己喺個word度普通咁打完print出黎就算?
自己嚟 冇format
仆街了,申請晒先睇到doc地話要白/灰色背景,
我見佢個網寫係plain light colour background,所以喺屋企影,但黃光燈搞到個背景黃黃地,希望過到骨啦
影證件相一係去影相鋪,一係去快相機,

唔好自己搞
呢幾日仲多人搞
想黎,但舊BNO寄左去英國續領緊新BNO,又未批未寄返黎....
佢宜家唔係收實體相ar ma,可以收自己影嘅digital相
我試過搞電子錢包, up 相都搞左好耐先認證到, 如果可以影左相再 scan, 應該會易搞好多
英國出境無passport control
空郵掛號 係唔係直接去郵局搞就得?
係,買個軟墊郵袋入好文件,正面寫上英國辦事處地址同背後寫你香港地址,埋櫃面同佢講空郵掛號,職員如果問你入面係乜,你答係紙張,佢磅完重量會話你知郵費幾錢,俾完錢後佢會print返張收據俾你,上面有郵件編號,大約24小時後你可以上郵局網頁輸入編號,check到郵件狀態,我之前17/5寄去,對方22/5收到。
在場各位加油
佢地有冇試過申請?
我係咪可以慳番d錢唔洗試
未滿十一歲嘅人攞BNO係要同時申請身份證
唔信可以去報一次失,唔洗錢。
發現你有BNO會比返個reference number你。
不過你身份證09-97後嘅話100%冇
即係英國出境係冇人check你Passport
只要你唔係逾期逗留就唔會有人搞你
走既時候去到機場只有check-in地勤睇你本Passport去唔去到目的地
我都要搞了, 過咗期廿年
你地通常係寄DHL定郵局寄?

睇過discuss, 佢地話大英帝國果邊既Royal Mail有機會整爛香港寄去既郵件...
郵局都有唔經royalmail嘅service
留名
thanks
呢排唔多人搞呢度摺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞