美劇集中討論區 (29) Big Little Lies S2 | Euphoria | Handmaid S3

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
可能cut左D婆媽位
終於開咗what we do in the shadows 睇
好正
睇到第三集
決鬥掉骨嗰到笑死我
handmaid 香港hbo仲未有既?
don't jinx it
一陣柒埋就仆街
我都想咁講
review好似又好差咁
不嬲唔理review
好唔好睇我自己知
開新劇/新季最多試3集
3集都唔得就算
尤其係有d劇 夾硬開新季果d,
13rw ,money heist
最緊要識棄

我覺得review幾有參考價值喎,尤其是睇開某堆critics review
當地雷report / 有定心理準備唔會太高期望 / 本身期待緊+見到review吹奏=更加期待
但首先梗係要知篇review係based on睇完幾多集而寫
又唔會100%信哂佢,但睇完有個譜
本身真係有興趣既劇,睇完review一樣照睇
但唔係太大興趣又好奇/想食下花生望下好唔好睇,睇完review同賽後反應就可以pass話不了
多負評/低分/平庸分數果堆通常好睇極都有限

今時今日咁多劇 邊有時間成日同佢開幾集黎觀望
喺盡量唔嘥自己時間既方法下 揀幾套高質野追就算啦
唔洗搞咁多野
睇3樣野
名,poster,電視台
再google下簡介/headline
大概估到咩料
例子: batwoman CW
你估下咩料

名同poster
電視台望都唔洗望一早已經過濾哂除左某幾個台之外其他全部當透明
唔係講笑 見到poster覺得cheesy
開黎睇 真係垃圾黎
多數篩選到 有時走寶
見多人讚,咪開返試下
你估真係得閒套套睇3集咩
依家我睇 sheshe jack都係1日1集
好慢 仲係e3

poster好難講有時垃圾劇都可以整得靚, 高質劇又可能整得普通
都係睇台, creator/writer/director, review黎scan
cast有時反而唔係最重要
gentleman jack ep6ing, chernobyl finale未睇未有精神+冇時間
今晚掙扎緊睇handmaid定bm
handmaid慢慢啦
bm 3集,好快搞掂

BM每集坐底起碼成粒鐘咁長睇完又會失望,留返放假多d時間先睇
Handmaid快靚正,唔覺得有review講得咁差
未計其他 淨係睇班角色知道佢冇走之後d反應已經值回票價
望左下reddit,好多負評...係E2好D
即刻縮左
睇左集handmaid
點解我覺得節奏好似快左
係咪幻覺
好似睇左1陣就完左
等我睇多集睇下有無柒先

睇完d負評即刻冇胃口會睇 但睇埋handmaid先想快d返去開第2集
Handmaid節奏係快左勁多,反而有d唔慣咁快手
不過一樣都係覺得幾好睇收貨燒屋果度睇到好爽
仲要快手解決埋唔洗睇june再同fred佢地住

serena同june場對手戲好正完全無視fred
june去搵hannah真係完全冇plan plot armor死好命
E2都唔錯,節奏都幾快
拿我無睇reviews果D但我估
如果屌可能係屌風格轉左好多
暫時啦,唔知之後會唔會keep住
我反而鍾意佢節奏快
會想不停睇下集

今晚返去睇第2集EP1個尾令人好有衝動盡快開EP2
ep3應該會再好睇過ep2,見睇哂3集班人話ep2弱少少之外ep1同3都好睇
review好似係屌話重覆冇進展/慢/悶之類
但睇完ep1其實唔悶同埋個setting已經開始變左囉
除非june今集比人捉完又係同返waterford一齊就話姐,但都冇事
又有好多新進展 我唔覺得重覆wor
但可能會有人唔鐘意佢地成日用太多近鏡同slow motion

我都歡迎佢快左
不過有時如果某d劇情係應該要講得詳細啲就希望唔好太趕
終於開咗what we do in the shadows 睇
好正
睇到第三集
決鬥掉骨嗰到笑死我

果度勁好笑原本準備打之前佢地都淆哂底
套野劇情random得黎d對白同反應好鬼抵死好好笑
最鐘意nadja但其實成班角色都好得人鐘意
Perpetual Grace, LTD
無人講???
Chernobyl係我心目中超越BLL成為神劇

真係好好睇好耐冇試過沉醉係一套劇入面,仲會上網搵資料了解成件事嘅經過
準備追
今朝skimmed兩篇
1. lack of character development
2.june's plot armor+ women of color not
being represented enough(written by a
black woman)
另外有篇話
唔敢寫死june ,同埋個角色無靈魂
原地踏步主要係講呢樣野
不過讚luke 同emily
你依家可以一口氣追晒5集好爽
不過我一星期一集咁睇會好啲,因為愈睇一集心情會好沈重
會唔會有第二季嫁?
啲review都係based on頭6集
除非ep4/ep5跌watt跌得好勁,如果唔係我覺得完全冇佢地講得咁差
(ep6佢地個個都讚好睇)

睇完ep2嘩屌都好睇喎
轉左環境好新鮮 martha network好正
June姐身經百戰咁款一黎上戰場就成個隊長咁
Mrs. Lawrence
之後有冇得影多啲emily一家個ending好正
編劇好似講左唔會有第二季,真唔真就唔知啦
本身諗住輕鬆啲開BW先
但review差到咁嘅
係頭6集+前兩季
唔係based on only season 3
又唔可以話佢地講錯既
咁佢地係要睇d deep d既野
好明顯同我地睇既野係唔同
所以我咪話睇review無乜用
大家想要既野都唔同
-------------------------------------
emily 短短1個scene已經....Oof
不嬲覺得佢故事正
所以先有feel
got 果d重逢
完全無feel
學下野啦果兩條7頭
BM
好彩keep 到質素,畢竟好多美劇去到s3就開始爛/退步
睇完三集

好睇左喎

鏡頭燈光運用一流

好想知佢地點打燈

放火果幕靚到呢⋯⋯
don't jinx it
一陣柒埋就仆街
我都想咁講
review好似又好差咁
不嬲唔理review
好唔好睇我自己知
開新劇/新季最多試3集
3集都唔得就算
尤其係有d劇 夾硬開新季果d,
13rw ,money heist
最緊要識棄

我覺得review幾有參考價值喎,尤其是睇開某堆critics review
當地雷report / 有定心理準備唔會太高期望 / 本身期待緊+見到review吹奏=更加期待
但首先梗係要知篇review係based on睇完幾多集而寫
又唔會100%信哂佢,但睇完有個譜
本身真係有興趣既劇,睇完review一樣照睇
但唔係太大興趣又好奇/想食下花生望下好唔好睇,睇完review同賽後反應就可以pass話不了
多負評/低分/平庸分數果堆通常好睇極都有限

今時今日咁多劇 邊有時間成日同佢開幾集黎觀望
喺盡量唔嘥自己時間既方法下 揀幾套高質野追就算啦
唔洗搞咁多野
睇3樣野
名,poster,電視台
再google下簡介/headline
大概估到咩料
例子: batwoman CW
你估下咩料

名同poster
電視台望都唔洗望一早已經過濾哂除左某幾個台之外其他全部當透明
唔係講笑 見到poster覺得cheesy
開黎睇 真係垃圾黎
多數篩選到 有時走寶
見多人讚,咪開返試下
你估真係得閒套套睇3集咩
依家我睇 sheshe jack都係1日1集
好慢 仲係e3

poster好難講有時垃圾劇都可以整得靚, 高質劇又可能整得普通
都係睇台, creator/writer/director, review黎scan
cast有時反而唔係最重要
gentleman jack ep6ing, chernobyl finale未睇未有精神+冇時間
今晚掙扎緊睇handmaid定bm
handmaid慢慢啦
bm 3集,好快搞掂

BM每集坐底起碼成粒鐘咁長睇完又會失望,留返放假多d時間先睇
Handmaid快靚正,唔覺得有review講得咁差
未計其他 淨係睇班角色知道佢冇走之後d反應已經值回票價
望左下reddit,好多負評...係E2好D
即刻縮左
睇左集handmaid
點解我覺得節奏好似快左
係咪幻覺
好似睇左1陣就完左
等我睇多集睇下有無柒先

睇完d負評即刻冇胃口會睇 但睇埋handmaid先想快d返去開第2集
Handmaid節奏係快左勁多,反而有d唔慣咁快手
不過一樣都係覺得幾好睇收貨燒屋果度睇到好爽
仲要快手解決埋唔洗睇june再同fred佢地住

serena同june場對手戲好正完全無視fred
june去搵hannah真係完全冇plan plot armor死好命
E2都唔錯,節奏都幾快
拿我無睇reviews果D但我估
如果屌可能係屌風格轉左好多
暫時啦,唔知之後會唔會keep住
我反而鍾意佢節奏快
會想不停睇下集

今晚返去睇第2集EP1個尾令人好有衝動盡快開EP2
ep3應該會再好睇過ep2,見睇哂3集班人話ep2弱少少之外ep1同3都好睇
review好似係屌話重覆冇進展/慢/悶之類
但睇完ep1其實唔悶同埋個setting已經開始變左囉
除非june今集比人捉完又係同返waterford一齊就話姐,但都冇事
又有好多新進展 我唔覺得重覆wor
但可能會有人唔鐘意佢地成日用太多近鏡同slow motion

我都歡迎佢快左
不過有時如果某d劇情係應該要講得詳細啲就希望唔好太趕
今朝skimmed兩篇
1. lack of character development
2.june's plot armor+ women of color not
being represented enough(written by a
black woman)
另外有篇話
唔敢寫死june ,同埋個角色無靈魂
原地踏步主要係講呢樣野
不過讚luke 同emily
啲review都係based on頭6集
除非ep4/ep5跌watt跌得好勁,如果唔係我覺得完全冇佢地講得咁差
(ep6佢地個個都讚好睇)

睇完ep2嘩屌都好睇喎
轉左環境好新鮮 martha network好正
June姐身經百戰咁款一黎上戰場就成個隊長咁
Mrs. Lawrence
之後有冇得影多啲emily一家個ending好正
係頭6集+前兩季
唔係based on only season 3
又唔可以話佢地講錯既
咁佢地係要睇d deep d既野
好明顯同我地睇既野係唔同
所以我咪話睇review無乜用
大家想要既野都唔同
-------------------------------------
emily 短短1個scene已經....Oof
不嬲覺得佢故事正
所以先有feel
got 果d重逢
完全無feel
學下野啦果兩條7頭

佢地根本睇完S2 finale之後就對套劇有偏見
又憎套劇點解仲未收尾
我覺得以上次個尾黎講S3個頭都handle得算係咁

emily d scene好subtle同時好鬼powerful
簡單對話但包含好多情緒演技又好
睇親都
好睇呀!又唔覺得拖 好想繼續追落去
雖然有時係好多slow mo拍到好似mv
但呢套d cinematography劇黎講 少數地拍得咁靚
構圖成日好似wallpaper咁
放火果度睇果陣完全冇諗現實佢地應該咳到仆街
但純粹覺得好靚好熱血
星期一就有BLL
好期待

Chernobyl個creator
係咪得我睇完The Good Omens覺得唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞