其實大灣駒政治生涯已完 (2)

1001 回覆
98 Like 22 Dislike
成個廢老咁改埋啲自以爲好笑嘅名
襯到絕啦呢個名
咁真係有隻馬叫大灣駒嘛,唔係夾硬改埋啲自己改自己笑嘅名
準備扎棍
選完之後就鬧陳雲係癲佬,轉得幾快
1日炸喎,支回力鏢係咪快得濟啊?
佢以前個女朋友早幾年叫曾經搵過我D媒體幫佢自己宣傳
我睇過佢宣傳,影嗰幾輯相唔錯, 可惜生蘇
廿歲仔咁快玩到無計仔
上連登搵吖嗎,重有連登仔back up添
想睇咪睇囉,做會員咪做會員囉,洗唔撚洗同你仇狗入紙批准?

成日屌睇毒果既係低質,你都唔稀罕,咁屌黎把撚咩

利申:冇做過毒果會員
兩邊嘅主角都識得,而好多嘢上面啲網友都講到好齊,所以都唔講太多,幾點point form啦:

1. 神駒呢,退聯、剷左膠、砌飯民、鬥熱城,甚至響16年立會選舉嗰陣都忍得住手,雖然係教徒但埋門都勒住無跟足熱普城條line搞鳩青政 (只計糧油啦,柒滔同新西嗰個就算喇),都係同容樂其霎氣就算,而到今年早少少嗰陣都重力阻大學左膠莊回朝,呢幾樣嘢係有功/無過。

2. 衰啲嘅,舊年去到同中大email嘈呢啲,我當係「惡人自有惡人磨」,泥漿摔角鬥飽佢。不過呢樣就各有準則-痛恨彈出彈入女拳嘅會好似我咁幸災樂禍,但重視「做人唔好咁mean咁毒辣」嘅會唔妥佢做法亦非常合理。所以呢樣就放埋一邊(而件事本身亦無咩重要implications嘅無聊事)。

3. 對於近一兩年部分本土派/獨派,同左膠/飯民合作,佢批條line我大致同意,但對於好似關蛇呢啲,去到一個位係變得「小題大造」(而實際上某啲人本身係太膠;早兩日響另一個po亦講明,關蛇真身嗰期響FB直頭係洗版trolling,問題兒童咁,幫唔落)。

4. 但到今日個問題係,神駒條友立會選舉忍到手,兩邊勉強平衡到,反而今日竟然為條光頭魚而反檯,做返晒熱狗做嘅嘢?我唔知佢呢期諗乜-尤其係,十日八日前佢自己重鬧緊條光頭魚,大把人cap晒圖,無得賴。唔通WYM身家性命財產都押晒落去條光頭魚度,博老K翻身?係嘅話,兩條友一老一嫩,都算係賭仔,賭到咁癲?傻0架?

5. 至於呢排直接屌獨派啲嘢,有唔少係無理取鬧,又或係自相矛盾。例如早兩個月就話行動為先,唔好咁多吹水,呢期就反轉,話人「無論述」;到得人哋講啲乜乜乜論述出嚟(雖然有關嘅獨派響呢一點,係中咗伏:見有人將民族論、劉仲敬,以至徐醫生啲嘢擺埋一齊,其實係搞錯晒,因為幾家根本路數有好大出入;而語氣上講到同城邦班傻hi一樣咁,「你無讀過XXX、YYY咩」,就更柒),佢又outright dismiss。但實際上,WYM又何嘗對「終極前途問題」有咩突破性及/或完整嘅睇法呢?「全民制憲」,程度咪又同自決差唔多 (i.e. Open-end制完都唔知係點,永續基本法一國兩制blah-blah-blah?定係制完就變獨?)。

6. 盛極而衰之象:近十幾年見得多,某一期好紅、好有影響力/reach,發大嚟搞,好似四面樹敵,連最近期盟友都反面之時,就係衰落之始。由左至右,社民連、熱狗、本民前、學民中箭自決,甚至古老到公文袋、天星高鐵崛起嘅左膠,到佢本人宜家(課金、直播轉型式要搞裝備blah-blah-blah),都見到呢個軌跡。

7. 個人道義嚟講,佢對堂主,三個字:「太過份」。都係嗰句,人哋無點名直指邊邊個,而認為某某種政見之下老K支持者係點點點,呢啲係人哋有條有理寫出嚟嘅fair comment。你自己係或唔係老K支持者、WYM係咩人,所以響批判之列,係fair enough。係唔妥就四四六六講政見,拉咩恩怨玩泥漿摔角?更加唔好話,因為熱狗攻擊嗰期就點點點,宜家對同一個人又做返晒一樣嘅嘢。

8. 至於咩「健筆」、「啟蒙」云云,用得「是其是非其非」做宗旨嘅話,就唔好玩呢啲。「健筆」至少係練乙錚講,WYM有無講我就唔知,但點都唔係堂主自封;「啟蒙」乜乜,如果對政事嘅感悟下下要畀某某「啟蒙老師」壓抑遮蔽嘅話,返去食飯打機瞓覺就算啦。

9. 利申:到早兩日為止都重係「益友」;宜家unfollow算。嘈亦費事。

6. ...(課金、直播轉式要搞裝備blah-blah-blah),...
你捕住仇視撻既時間仲多過益友
懷疑你先你神區死忠
無圖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞