[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
我mac歐美版nw10 之前買mufe黑盒cushion比BA點左買Y225 比皮膚黑半度
一樣想買powderkiss呢排睇啲人試色好燒
已經有2枝雖然枝A little tamed係飛機斷左跌左搵唔返
個formula好輕好舒服
最近幾個post都一定有講
我用咗四包佢哋嘅primer fdt sample先的起心肝買曬佢哋哈哈 真係好啱我膚質
好多人話佢哋fdt乾現紋 但我每次連埋佢哋primer用妝感都超靚 所以唔夠膽take risk唔用佢
無買過PMG mattetrance得luxetrance
Luxetrance我覺得唔乾但係都唔潤 搽上嘴唔會覺得大負擔但係會feel到個嘴係有嘢
Powder kiss就真係好薄好薄完全無負擔
omg呢幾日都一直諗緊佢 睇緊mull it over, sultry move, my tweedy同impulsive
真係唔識揀啊
我覺得pmg會乾過mac
顯色度pmg>mac pmg搽少少已經好顯色可以blend勻全個嘴
pmg成支唇膏睇落好乾硬咁但搽落係絲絨順滑嘅感覺 powder kiss掂到嘴會有少少融化嘅感覺 會比較潤
妝感我覺得pmg係matte到媲美用咗liquid lipstick而powder kiss只係半霧面
形容到1999唔知有冇人明
化妝新手
想問下如果想遮泛紅同紅痘印妝前用咩牌子好
因為我敏感肌又易生瘡
追咗好耐po都未睇到有
我就係鐘意佢隻輕身
係嘴唇到好舒服
前2個我都有睇
mull it over色tone春夏啲
sultry偏沉,可能買左春夏又會唔想用
明哂
作為嘴唇新陳代謝異於常人 朝朝都可以甩到成塊皮既人
決定放棄試pmg
我應該會乾到最後唔會拎出黎用
普通妝前唔會遮到泛紅
除非你用黃/綠色既
粉底先係重點

敏感+易生瘡就避有化學防曬成份既妝前/防曬
nc20應該okay啊
我mufe都係y225
佢未出新色之前我都係用nc20 妝感會係自然個種
本身諗住佢85折就試下新色nc16/n18
因為我想妝感偏白啲
但佢無哂貨
anyway如果唔追求偏白nc20係ok嘅
有冇絲打用過estee Lauder 既micro essence ?
聽fd講幾鎮靜到皮膚 有時會敏感一撻撻
最緊要係補防曬呀!!
之前帶左枝50度既去西藏
男朋友冇補過防曬返黎黑到成舊炭咁
我自己有補就淨係黑左少少
試過太多次俾BA老點
揀親色都好有壓力
唔該哂絲打們 我應該會去試n18同nc20

你個陣係用邊隻防曬
Mufe 用Y215
Mac 亞洲 用Nc15
見到呢篇stay curious試色 不過唔肯定香港有無呢個色
我mufe用225 mac用nc15
早幾日去大熱色都有貨 140粒 買4粒送個palette盒
如果唔放心可以睇下呢條片
https://youtu.be/AleDsu7DWNA
我諗佢啲色其實可能唔差太遠
所以我用開nc20都想轉淺一兩度嘅色,就係貪佢淺極都唔會中伏兩節色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞