[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
得3.5ml 好似少咗d
當然 碎粉可以幫手控油令個妝持久啲
保濕碎粉留返俾乾肌用
水狀嘅保濕係可以令皮膚暫時出油少啲啲eg 敷mask
但油狀既只會令個妝更易溶

杜鵑花酸 yes
egf 我保持懷疑
如果你啲暗粒未清晒本身又要係易出油
營養太多好易會變暗瘡
而且formula/成份不明
個牌子睇落去好直銷feel可信性低
乖乖地用杜鵑花酸同埋抗氧化就OK
咁抗氧化係咩 sor太多問題想問你
杜鵑花酸係早晚cream之前用定之後用架
都買咗 唔乾, 但遮唔晒
屌, 可能真係要買支貴eye cream
clarins 不過色唔多 本身諗住買黎遮雀斑 點知放係眼個效果仲好
thanks絲打
上網睇完決定要買
vit c最易買到
其他幸福肌/Ordinary 都有複方既抗氧化精華
一開始其實可以溝cream用
因為一定會有痕嘅感覺
一星期左右習慣咗就可以單用
盡量cream之前
如果你啲cream比較厚身
可能會令佢冇咁吸收
有無絲打可以分享下去旅行/出trip 係咪都會帶番平時用開既化妝掃去?定係會買特定一set旅行裝既化妝掃?
我自己成日嫌啲掃太大支帶出去好麻煩
諗緊會唔會買韓國innisfree呢set野 但係啲掃望落好膠咁
好似細個食果啲唇膏糖
concealer 好燒
等睇 report 參考吓買咩色
revia 真係好平
買2送1,買4送2如此類推
真係好平
你有無打TG係google form入面啊 我好似眼殘搵唔到
想買revia同JS
咁睇下幸福肌先 因為ordinary我有枝vit c面霜係唔得架嘛?要用精華會好啲?
咁就係抗氧化精華 杜鵑花酸 Cream咁3個step就搞掂?
sorry岩岩加左了
有無散光絲打戴緊colourcon 你地點簡度數?
Ps. 有散光 要配散光con既程度
我自己左右眼都有散光 200度左右
岩岩買左隻散光day con (但係就咁普通啡圈款),最高去到150度散光
如果要混血/靚款就冇散光啦
我自己都試左好多唔同度數,最後左右眼都係帶500度colour con最舒服
比你參考下 但係睇野一定預左唔清嫁啦!

本身近視+散光度數: 左: 4.25, -2.25 右: 5.75, -1.75
Makeupforever 粉餅有無人用y245色
如果皮膚黑少少應該用咩色號 諗緊y235/245
唔該絲打
雖然冇用過
但係我有個朋友有一枝
lup到佢最後用嚟搽身

dermacept=obagi幾出名好用
可以一試
或者幸福肌嘅抗氧化精華都OK
但係抗氧化同杜鵑花酸未必夾(唔同牌子唔同formula)
你可以搵枝基本保濕嘅爽膚水或者精華
夜晚用杜鵑花酸朝早就用維他命C/抗氧化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞