[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
繼續試啦 呢啲嘢唔嫌多
總係搵唔到最鍾意個嚟緊就係諗住試圓罐同cdp不過如果你已經搵到holy grail就唔洗再買一直用落去啦
(就嚟破產
Btw今日開始sephora gold member八折,買咗一堆drunk elephant、fenty beauty primer粉底同埋兩套掃好期待支粉底同primer
睇中左fenty
最近太窮困 遲下先
我都有睇中佢 諗住遲啲去旅行swatch完決定買唔買哈哈
佢太多色好難揀
好似話跟翻粉底個編號就得 但係我睇完始終擔心顏色唔太一樣 想搵實物試試先
我唔記得左 淨係記得係好大路既藥妝店,裝修幾靚下既
上左Don Quijote個網 見到有 不過唔同包裝
買左givenchy枝新粉底,有冇想睇包膠
好唔鐘意toxicbeauty個啲試兩下sample就話唔好用

買咗呢支粉條
真心唔差
乾肌要試
高遮瑕同好保濕!
唔係話冇咩遮瑕
會唔會氧化,礦物粉好多時氧化
我都考慮緊買drunk elephant!
但唔平 有冇用過嘅絲打包膠作參考
你想買邊款?我用過油 c tango eye serum同lala whipped cream
留名
門市
網店
粉底/遮瑕呢啲好複雜
要睇成個formula
同埋好常見係濕既時候白啲
乾咗之後深左(但隻隻唔同原因
化左成日之後越黎越黑咁先係唔好(但油肌人好易會咁)
有啲係濕=反光多左,睇落白啲
如果個妝啱啱化完仲有少少濕然後上碎粉
多數會見到好似深少少,其實只係matte左既錯覺

js呢隻係色素%高既野好正常會出現既問題
我信佢咁多年玩化妝品嘅經驗
佢會同lab調到Exac7tly乾左之後既色先係standard
佢條片都有show乾咗之後嘅顏色
我會
本身好多毛
可以當埋去角質
不過本身皮膚易敏感或者皮膚薄就唔好亂試
我覺得cdp同圓罐有8成似
不過cdp潤/厚少少
遮瑕度都係7成左右
日常用算ok
用掃30秒遮完黑眼圈

順便推下mac枝270s
+圓罐用一流
唔會拎得太多product又推得薄
諗緊淺藍色b-hydra同淺綠色protini polypeptide cream
我中性肌 係朝早起身同平日T位會比較多油 唔知點揀好
真係㗎 咁你會建議買邊個?想貼啲唔好crease同唔會好突兀一撻咁就ok
我覺得佢值得咁貴 我乾肌+黑眼圈深,而呢支遮碬度好高,查厚多少少就遮哂所有野。愈夜愈靚呢樣都係真!唔會變暗,個妝會越黎越自然同變成奶油肌,基本上朝早用完之後,就算下午唔補妝都得。
仲有就係個份量其實好襟用,因為真係一小粒豆份量多blend開哂全面,我面大+一星期用5日都用到超過一年半。

不過有個缺點,就係喺香港的夏天用就太厚唔靚加埋d油同汗,有種厚到龜裂的感覺,冇咗愈夜愈靚的妝感。(喺日本用或者香港冬天用就好完美)
之前揀啱shade,試上手過咗陣已經氧化黃咗撻
而且有啲難推,本身有d興趣最後都滅咗火
nars
平啲又薄啲
個價差對比嗰少少分別唔多值
除非你眼底好乾
甚至我作為一個油肌我覺得nars好用啲
正常膚質夏天都係nars好啲
但cdp新version有防曬
變左補妝幾正咁
想睇!留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞