[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
我偏乾呀 嗰陣係冬天
隻粉底一定要勁有心機blend
如果blend唔勻會極速浮粉一撻撻
當時唔鍾意係因為佢個質地好黏
有無人有興趣睇twany century cream foundation review
法國自己無打過 如果無人睇就唔打了
我諗都係上官網買 $4.99 worldwide shipping 好心動
想買但唔知要咁多塊胭脂做乜
完全唔好用
乾肌用呢隻fdt 會起皮⋯
用咗幾次就打入冷宮
好好用唔算好潤夏天用啱啱好 十幾個鐘都冇乜點甩 冬天用就skincare打好d個底就得
利申 夏天處中性肌 冬天乾肌
想請問有冇絲用過Guerlain隻Lingerie de peau cushion?用緊佢嘅fdt ,發現真係好貼好靚,就算甩都唔會甩到一撻撻嚟緊會去一個長旅行,諗住用cushion應該會方便好多,如果效果差唔多我就買!
@Linaria
佢係pro guerlain打手
有冇絲打用緊the ordinary既products?

我追to舊post見好多絲打用b3+b5,
但我覺得用完b3塊面有少少笠,唔想再查b5上面,
反而b5單查就好快乾,完全冇笠,直情有冇查過野既感覺
明明b3同b5都杰杰地,一上面個感覺差咁遠

b3同b5全面用個量大概係幾多?
b3係咪塊面乾定濕果陣上?
b5係咪要趁塊面重有少少濕潤果陣上?

如果用咗concealer之後好似有塊dry patch咁
係咪太乾
用緊shiseido spot cover
乾肌用都覺得乾
鼻位會有芝麻粒
仲搞到我生暗瘡
用咗兩次就打咗入冷宮
想買Jeffree star concealer 但唔知咩色號好
請問絲打們有咩推薦?
利申 Nars radiant concealer 係 vanilla
Mac studio fix 係nc18
經過德福muf 摸過下新出果塊粉餅 好幼細 好想入手
有用呀
妝感好靚好似second skin
但d色好黃又黑

黃二白用00都仲暗半至一度
我就係見佢唔係海綿,諗住會乾淨啲添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞