[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
又心大心細😂😂😂多個選擇。
他但呢個牌子香港係味無counter睇實物
係咪back office嘅post?如果係嘅話就應該唔係嚟香港開
因為tarte長期有啲back office嘅opening係喺香港 兩三年前就已經有 但之前好似有絲打send email去問過 (唔記得係呢度啲絲定係我喺ig見到)
真係純粹係office嘢 並唔係要喺香港開branch
如果係請front line就唔同講法
鍾意高調highlight真係要試pat mcgrath嗰個
閃到對面海都見到
岩岩買左mac studio 220 BA 幫我揀就信佢地
本身仲開心咗一下
睇完你個reply
雖然聽唔少人講tarte無想像中咁好用但都係好中意呢個brand唔知點解
(其實我好懶好少用凍膜)
以前我都用開anniesway覺得唔錯
但我都唔知洗唔洗話用密啲
最緊要都係清嗰陣唔好咁用力 溫柔啲 同清完濕敷
無可否認用黎引啲白頭出黎係幾勁
講起我好似用啲乜都好似幾暴力 真係想刮佢出黎咁
唔講真係唔知香港一直有back office不過sephora黎緊都開,可能到時有都唔定
Chanel
真係超快 所以我都比較推薦大家喺beautylish買嘢
哇氧化得好勁
滅火
上面好似好貼自己膚色
點知連埋頸遠睇兩截色得好勁
岩岩喺LM買完粉底,返去睇返隻色係屬於fair
BA仲話係幫你tune返靚個面色,冇理由跟條頸既顏色
但我都係想自然啲喎
又要攞返去換
揀色真係好難
上面又唔多覺有影響 但喺手到swatch就幾誇張下等睇其他絲打包膠睇下有冇呢個問題
一定唔可以聽晒佢地講 上次去addiction買粉底
佢叫我要最白色驚第二隻色太黃 果時燈光太暗睇唔清 返到屋企用 覺得枝野係白到白人先用到囉
佢比左其他粉底既二號色sample我試 我用完都仲係覺得明顯比我膚色白左
好認同,好討厭佢地成日假設人人都鐘意 “白淨”

痴撚線我話要自然!自然!自然呀! ! ! !都可以繼續介紹白過我嘅粉底,你知啲化妝鋪燈又大,我做客好難睇得清,我諗我guerlain 就係信錯ba買左起碼白兩度嘅粉(佢仲介紹我可以再買白啲),宜家放係到無用

上次某鋪買,我好堅持買左佢話太深色唔啱我嘅粉底,啱啱好開心使用中
我上次去買又幾好啵 會問我想白d定自然d再同我揀 我算白佢推我用4 5號都好自然
不過有次放lunch去望個限量眼影 個ba好似想趕我走咁
個ba都有問我想自然定白 但佢一開始就話二號色最自然
不過佢果日有幫我試胭脂同眼影上面 粉底都有擦少少係下爬
Btw乾肌真係強烈推介用addiction胭脂液 完全唔會乾 拍開之後又好自然
有用過annie's way 同dmc
個人覺得annie's way 用完會多d粉刺谷黎

利申依加兩款都冇再用
見你講 我都忍唔住
好長 但唔想大家好似我咁蠢俾ba呃
自己偏黃黑皮 但買韓國啲cushion 23號色都唔會好怪 面同頸都唔會2隻色
上2個禮拜經過旺角間mac想睇粉底 見唔多人就試埋上面
佢比nc30我 我一開始覺得有啲太暗 同佢講但佢話係同我塊面一樣色 咁我話就想要白少少 佢就俾咗支nc25我(仲係覺得有啲黑)
但佢同我試上面個陣不停話個妝耐咗就會顯灰 都有啲小西咁話我偏黑就最好揀返nc30
自己又係唔識嘢 雖然想白啲但諗住ba都應該唔會呃我嘅心態下堅持買咗nc25
返到屋企發覺上面係2隻色 不過塊面黑過條頸
300幾蚊對學生話多唔多 話少唔少 但覺得自己好蠢

雖然應該得我咁蠢 但可以嘅話真係真係唔好喺旺角買
因為我前2日又陪朋友去the one mac買 個ba勁好人 見我地唔係好識化妝又同我地講埋平時點護理先好
我又搭嘴同佢講我之前嘅事 佢都同我講返我最黑都係nc20就夠 仲叫我下次真係唔好盡信ba講嘢 唔放心就睇多間
買底妝我一定要最少上半臉仲要出去兜半個鐘先會買
唔係好易錯色/敏感
想問下大家有冇推薦既胭脂
最近買左suqqu但係要搽好多層先顯色⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞