[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
請問makeup sponge有冇話咩牌子好用?
小弟淨係諗住拎黎配foundation化個好自然嘅底妝
平平地就rosy rosa jelly touch sponge 唔洗50 蚊一包有5粒
Real Techiques蛋 around 50-70蚊一粒
兩隻都係要濕水用
我係諗住primer + foundation + powder咁就算
但仲未決定好要唔要primer
我上網睇 有啲人話可以唔洗 就咁冇其他野化嘅話就咁foundation就得
又有啲人話primer + foundation可以last得耐啲
我上網睇同身邊朋友都話benefit同maybelline primer好用
我上完b5先上b3 唔知次序有冇錯
睇下標題同金剛棒第一幅圖 maybelline係loreal gp我哋呢度唔討論
上一頁先講完
Btw primer可以控油/保濕令個妝貼啲從而last得耐啲,你首先要知道自己膚質/皮膚狀態/問題。控油嘅我唔太清楚,保濕用開fenty beauty primer,算係我用過咁多款最好嘅一支。
Sorry
有用mac studio fix fluid既絲打可唔可以分享下用咩色?
我上網睇swatch睇到好亂
我MUFE用Y225, Guerlain 010
有fenty primer sample 放係屋企封塵
搵日攞出嚟試先
你諗住上網買定門市買 佢分左歐洲版同正洲版 同一個色號d 色都差好遠
幾錢左右?
Addiction 單粒價錢合理
$450到,想知香港addiction會唔會唔齊貨?
好似有時會有色唔齊
我去買果時試過熱門色冇貨

450咩嘢牌子單粒眼影都買到
想要日系多?
歐美版
冇仔細比較
但色度一定係外國版最多
想要palette多啲,多啲色
我諗住係門市買既
因為見人推都係亞洲版
但係成日係門市試完都唔岩色/俾BA hea
買左maybelline fit me 粉餅(當粉底果款)
乾肌,用曬保濕防曬primer,打好底
初初上果時好靚!噴埋mac fix plus
2 3 個鐘之後甩皮... 點搞呀
Loreal grp無好野 有教訓了
大家有無用過mufe新果隻粉餅:(
Viseart nuance
下原來有分
我係門市試完後係香港mac online shop買左nc20 (mufe用開y235)
會唔會同我係門市試個個唔同色
前面講過好多次
都有唔同絲打(包括我)一早買左有review
可以追下po
屌唔撚係呀
咁真係可以安心研究Jeffree star/addiction筆/NAR圓罐
想問有冇絲打用過PMG既matte formula+Mac powder kiss
有冇比較,上嘴感覺/出色度
好鐘意Mac個formula又成日聽PMG好用
但只可以上網買swatch唔到
香港Mac online shop應該同門市一樣 歐洲牌樽身冇skin balancing呢隻字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞