[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#107

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
KIKO 有黑眼圈 corrector
要橙色同黃色
99蚊支 唔乾
齋用 corrector 再上 foundation
淡妝撚好滿意
https://www.kikocosmetics.com/en-gb/make-up/face/concealers/Dark-Circle-Tone-Eraser/p-KM00102015
有givenchy 11 上手靚 上嘴好一般 個finish都好普通 如果想買建議試下上嘴先
最近搵緊保濕primer,有無邊款你覺得幾好啊?
原本諗住去NARS試下Natural Radiant Longwear foundation如果啱就買,屎忽痕去埋Givenchy試埋新出隻粉底,一試又薄又貼又夠遮瑕(薄同貼過NARS)

咁就買左

其實NARS都幾好,可能遲d都係sf買...
想知Nars 呢支會唔會變暗
我用左sample 2日唔係好覺有
岩岩買左!感激絲打
宜家膚質係
開始停左A酸,變返多油但冇最開始咁多油
冇哂粉刺暗粒
但個鼻好似又想谷黑頭/皮脂管絲

因為我用過佢有支粉底 暗到傻
所以有d 陰影
其實睇你想要既效果
基本保濕又薄身啲嘅
即係比較少thickener eg Carbomer/Xanthan Gum
咪可以當肌底液

其實講真市面上好多精華都係冇乜用/唔抵
太多增稠劑
一係就active ingredients唔多高

唔洗咁執著個名
original同bridal都係satin
oil control係matte
但N年前係UD試過佢地枝oil slick(skindinavia同ud合作出)聽講同oil control formula係相似
噴上面係matte但好厚好乾個妝會裂
我覺得用完bridal之後上碎粉好好多
我以為不再孔慌係toner黎 用左半個月
太長廢事quote
幸福肌啲精華露唔係應該係toner? 官網話係洗完面之後用

上面都太長我唔quote用不再孔慌個絲打

佢既有效成份濃度夠做出面既精華
除非有其他既問題想改善/更加好 eg粉刺/抗氧化/美白就買佢細枝既溝
正常精華露+面霜已經好夠
乾肌只係份量攞多啲

我既toner純粹因為我用水喉水洗面
想抹一下啲有機會出現係水入面既impurities 鏽啊礦物質啊whatever

唔該絲打,等我訂支bridal先
我用出完一日街
個妝感覺白咗 有啲灰
利申 少化妝 要化多幾日confirm 吓
你喺邊到打洞洞 幾錢到
混油肌平時用開origin橙色個隻cream
呢幾日覺得有啲lup
大家有無清爽啲嘅面霜/gel推薦?
暫時見Caudalie sobert同clinque好似幾好咁
NARS個支感覺有啲重妝感/厚重 但遮瑕唔錯
自己算係混乾
用緊armani嘅紅盒cushion
覺得佢都唔錯
但而家想換tf新出嘅白盒/佢之前嘅舊盒
有無絲打用過?
armani係Loreal group
勿提loreal group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞