貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
當我天狗流架?
追溯同去應該有共同祖先, 但各自演化到差別好大, 分唔到同一科
熊有掌擊絕招, 犬科冇
呢段我youtube有睇
咬春袋狗無人幫拖
應該死硬
講圍揪犬科應該會贏
獅群好少會有5隻以上 通常都3隻
反而犬群真係好多 尤其係狼
加上貓科無乜持久力
殺得頭2,3隻都俾人消耗到無氣
咁耐都冇片
其實呢d 係貓科黎架
而且計現存數量犬科應該壓倒勝多?
大貓係英雄級地位
豹其實唔勁,只係跑得快
唔知係咪因爲細個睇獅子王嘅關係
見到呢隻狗心底裡有種莫名嘅討厭同驚
佢可能唔係讀理科, 咁講多D畀佢知都好
之前睇國家地理頻道

1.擊殺方法
貓科大部分動物都係靠咬頸黎殺死獵物,但咬頸嘅前題係制服左隻獵物,而部分貓科,eg.獵豹嘅咬合力差啲,只可以用咬嘅方式壓住獵物嘅氣管等佢窒息,而唔係咬死佢。
而犬科係唔會理咬唔咬死,佢咬到就會撕塊肉落嚟,所以獵物往往未死已經畀狗咬穿肚,而計獵殺成功率,犬科係高過貓科。

2.行軍
貓科動物通常係短跑出色,所以好適合突擊,但佢地通常追獵物師幾百米就唔追,因為佢地長跑消耗好大,所以唔會長跑。
而犬科追獵物係會追到天腳底,佢地可以以30-40km追30-60min,所以犬科係遠距離行軍有著數
專咬春袋
唔講量無意思
你一百個金鐘仔唔要命都砌得死泰臣啦
呢隻好似係犬科非洲野狗wo?
上面討論過貓型亞目係鬣狗
豹是獨行性動物,可以說是敏捷的獵手,身材矯健,動作靈活,奔跑速度快。奔跑時速可達58公里/小時。既會游泳,又會爬樹。性情機敏,嗅覺聽覺視覺都很好,智力超常,隱蔽性強,這些是老虎獅子所及不上的,牠亦是少數可適應不同環境的貓科動物。長長的尾巴在奔跑時可以幫助豹保持平衡。
一半認同你
豹稱唔上勁
係快,同咬合力勁
當然你話勁過豹既動物大把
但我鐘意佢食野會擔上樹到食
可以擔到本身重量兩倍
鬣狗係中立勢力
犬科可以玩消耗戰,
貓科係比較上叫速戰速決。
數量一樣既話應該都係貓科會有優勢
一隻東北虎可以有能力殺死一隻雌性既棕熊,可想而知要用幾多隻犬科先可以打低一隻東北虎
跟住我講:老虎單挑, 天下無敵!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞