貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
我唔揾全球既狗咁蝦你
淨係計美國家犬,唔多,八千九百萬隻
唔計狼,唔計野奇
打你全球總量一萬隻老虎
夠曬君子啦
你上面又要講物種適應
但你e家講既數量係人類breed出嚟
關物種適應hi事
大貓數量減少都係同人類活動影響有關
唔怪得之上面話費事同你講
真係嘥撚氣
妖唔好9up當秘笈啦,犬科分佈邊度贏貓科啊?數量我唔再重複,攞獨居動物同社會性動物黎比係多9餘,豹先至係覆蓋面最廣生存能力最強既肉食哺乳類,唔好再扮醒啦真係
你呢個topic講緊量級戰鬥力咋wor
上面嗰個係根本所有基本concept錯曬
你自己講既野都唔關事,咁都撈得埋黎講
我一直都主張全面戰爭係所有貓科vs犬科既總力戰
先有得討論
除了人類生存對灰狼構成競爭壓力以外,虎似乎是唯一獵捕灰狼的動物。當灰狼與虎獵食區域重疊時,如西伯利亞東部,就會造成此二者劇烈的生存競爭。在錫霍特山脈有狼與虎很好的遭遇紀錄。直到20世紀初,該地區狼的數量非常少。一些專家認為,當俄羅斯人於19世紀末20世紀初殖民該地區而大量消滅虎時,狼的數量才上升。這可由當地住民描述他們在1930年代虎被大量消滅以前,不記得有狼群在當地棲息一事而得到證實。虎的存在抑制狼的數量,不論是區域性的絕跡或數量少到不足以在生態系統上構成有意義的因素,似乎只有在人類減少虎的數量後,狼群才能擺脫競爭排除。

話大貓對灰狼生存冇威脅既睇下啦有啲野唔係大聲就有用架
淨係澳洲有犬科無貓科都夠秒殺你啦
講咁耐你都講唔出點解社會性動物係低等啲,你on9 完未
講數量講明獨居唔同社會性動物比(而且你其實都冇俾過數據)
講分佈講適應貓科完全冇輸
講威脅我已經俾咗source證明大貓對灰狼既抑制作用

我真係唔撚知你憑乜覺得我基本concept錯哂自己啱哂,笑撚咗
澳洲原生種係冇犬科亦冇貓科,最早既澳洲犬係3500年前由人類引入,而近代澳洲野貓係澳洲繁殖成點我唔多講,只係你又柒多一次

仲有,我邊度有話社會動物比較低等?屈得就屈?
所有貓科類天生都對捕獵好敏感
但唔係所有狗都有呢種靈敏度
而且你有冇見貓科類係捕食腐肉?
無論獅子 老虎 豹 貓仔 都係會野生捕捉獵物
犬類就唔少品種都係食腐屍
獵食個技術層面都爭咁遠
Overall一定係貓科>>>>>犬
可愛 有型 兇狠路線都得貓贏哂
犬 因為有天狼星
實係犬科 因為有八婆狗 芝娃娃
認真貓科係一定會贏
睇啲紀錄片
好多時一隻雄獅已經打晒成群鬣狗
雄獅會識得搵隻鬣狗首領出黎殺左先
淨低既鬣狗基本上都係走
同埋自衛式既還擊
至於老虎更加唔洗講
老虎習性本來就係會驅趕
自己領地內既大型食肉動物(包括狼)
所以其實唔存在以量取勝呢個假設
因為老虎、獅子力量優勝犬科動物太多
除非用人為方式令犬科動物唔會驚死走佬
但你話自然鬥既話應該貓科贏梗
因為老虎、獅子carry
一種玩突擊,一種玩游擊,兩種唔同玩法,好難估邊面贏,除非睇下點開始戰爭先知邊面勝率高。
好多野要考慮
純粹放埋一齊定發哂癲直接敵對態度喪打
戰區點分佈
一個戰區容納幾多隻動物
根據動物譜系學,鬣狗科更接近於貓科和靈貓科
獅群開波打左自己友先 老虎打單 成堆貓科又大食 以佢地體重打持久戰輸硬 都跑唔贏堆犬科
犬科真係勁在智慧高好多 睇到可以比人馴養 有紀律就知 全面戰爭 打遊擊 打消耗 狗最撚陰濕呢度咬一啖果度咬啖 一擊即退 磨撚死你
貓,因為佢係瘋奇獸
佢想幫手撞走啲狼啫
但收唔到力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞