貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
中小群獵一直都有,大型犬科都有存在過,但中途就滅咗種,唔係俾人淘汰係咩野?
咁事實上又真係可以咁黎比較wor
定係你會覺得浮游生物比哺乳類高等呢請問?
咬合力勁過獅子係迷思
大型犬科化石資料少到仆街
可能本身就係錯誤進化分支,比同代同地方既中小型犬科淘汰呢
根本無話越大就越叻越巴閉,單純係專長唔同
事乜撚野實
你要睇返生物本身個purpose係乜野先
真係全面戰爭
犬科比教較多群居, 會集體行動
貓科果啲都係單拖或者兩三隻咁, 唔知會唔會自相殘殺添
好似犬科有優勢
仲要講緊犬科由一開始到依家喺數量上都係壓倒貓科,亦都係分佈最廣既肉食目,就明顯睇得出兩者只係專長唔同啦
你可以話係話唔定囉

但就生態角度黎講狼被虎壓制係事實

獅子老虎從來爭奪地盤都係同返同族去爭

你唔會聽到老虎獅子同灰狼獵狗爭地盤
用數目黎計好冇意義

正如你唔會用細菌數量黎比較人類數目一樣

計領地同資源佔有率貓科絕對唔會輸俾犬科
生物purpose同高唔高等冇乜直接關聯

視乎你點去定義

但好明顯一點就係生物演化都係由細到大
之前講到實牙實齒贏
依家就話「唔會輸比」
唔好下下拎細菌黎比啦,好無質素
肉食目唔係貓就係狗
咁事實就係貓狗喺分佈同資源上平分秋色囉,就係咁簡單,所謂壓制都係得啖笑
同一個級別既物種,你比體型我比數量,點會無意義?
題目話全面戰爭,如果要講原始社會生存能力,兩者就係平分秋色左幾千萬年
如果計總力戰,質對量,又係打和
但如果係計現代社會所有貓科犬科既總力戰,家犬個數量係極度壓倒性,貓科完全無得打,咪就係咁簡單囉
痴線
你係咪完全ignore左成個草食動物同爬蟲類既演化路線
咁都up得出
仲有海洋生物
基本上向大型化發展既就係得嗰幾種
貓科係型,我唔否認
獅子老虎獵豹,完全係男人既浪漫啦
但唔將人類當自然,當人類係殞石級既天災呢?
喺呢種天災底下,犬科既族群實力咪壓倒左貓科囉
呢啲咪演化優勢囉,邊有得你話唔計就唔計
你可以去讀個post grad 課程,叫bio taxonomy 生物分類學: 域,界,門,網,目,科,屬,種。

首先細胞生物已經分幾個域。
其中真核域中又有真菌,動物,植物等已經有五個界(kingdom).
動物界中又跟據身體特徵分35個門(phylum)。

貓屬於脊索動物門(chordata)中,哺乳綱(Mammal,大家知的有魚鳥其他綱)中,食肉目的貓總科。

上面有post提到貓總科除了貓科,還有鬣狗和豹等。

還未完,貓科下還有獵豹屬,貓屬等八個世系。最後就是各種貓。

貓可以由總科,科,屬等從其他動物分類。當然狗也是。
猫仲有瘋奇獸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞