貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
都唔可以話人類輸曬
人類既汗腺同視野都係十分屈機
令佢地可以跑贏所有非洲獵食者
但理論上唔會係所有生物都滅亡

所以要計既話都係進化成老鼠既嗰種生物更成功係咪?

btw太遠
咁新興優勢物種係咪全部都係大隻啲呀?
唔係吖嘛,係講同當時環境吻合適應程度吖嘛
一味話大貓大隻就高等啲
依家咪滅絕緊囉
lm
鬣狗唔係犬科黎
如果你要將人類因素計落去咪係囉
但如果人類冇掘起呢?你覺得會係邊個物種適應好啲?
要講高等
灰狼單一物種可以適應大半個地球
喺所有地區都擠身頂級掠食者之列
已經係肉食目最高等既證明
梗係灰狼啦on9
單一物種玩盡半個地球
咩地方都能夠擠身頂級掠食者之列
淨係適應力喺肉食目都無人能出其右啦
要咁計既話最勁應該係豹

由草原到森林到熱帶雨林再到雪山到荒漠都有
論數量又贏你
論分佈又贏你
論適應力又贏你
唔講單一種大貓對灰狼既生存威脅微不足道
事實係所有大貓夾埋喺生存力上都比不過灰狼
但數量咪又係比下去
仲未計豹之下分幾多亞種
講緊灰狼唔駛亞種已經無孔不入
根本你一直強調既咩生物多樣性
咪基因劣勢,適應力差,易滅絕既證明囉
不過我始終唔覺得生存適應能力係代表成功既唯一指標,不過講上去涉及太多定義太複雜
要睇地區, 係雪地山區犬科(狼)全面優勢, 草原睇好貓科
人類喎跑得贏獅子咩?
當係跑得最快嘅保特,9.58秒跑100米, 佢嘅跑速都係大約37 km/hr 咋喎
人嘅體能邊keep 到咁嘅速度
至於視力,貓、昆蟲都贏人唔少啦
唔好意思,我好似off topic咗
唔係咁計
人類識流汗,散熱能力高超,係哺乳動物中數一數二既長跑好手
最快既獵豹只能夠跑十秒
獅子老虎都係十零廿秒貨仔
唔係講緊無氣,係因為佢地身體唔識流汗,跑太耐會過熱而死

人類視野好唔係視力好
直立既優勢係睇得遠,喺草原睇到兩三百米之外既距離,就可以先發制人,咁已經可以避開獅子同豹既襲擊

早期人類狩獵就係靠用腳驅趕獵物,等佢地自己跑死

魚,蟲既生存環境唔同,無必要比
人類真係有心既話要滅絕灰狼根本輕鬆

蒙古草原狼都絕咗種啦

係西方人保育意識好啲姐

豹係因為盜獵價值大而唔係佢本身生存能力差

講到口水乾你要計人類有意識同傾向既獵殺既話冇乜好講,你話係基因優勢咪基因優勢囉
原來係咁
學到野了
妖,由更新世開始犬科既數量同分佈都贏貓科,灰狼喺人類未完現之前已經憑自己單一物種玩盡北半球啦
你老作完未呀,閱讀理解u, 知識又缺乏
講人類係講緊家犬呀
你講到車輪戰老虎就唔識還拖咁
你點車輪都總要有人上前
你咬老虎好耐唔死
但老虎幾下就收一隻狗皮
根本體重爭太遠
狗係冇可能夠大貓類打
獅群亦冇可能輸比狼群
都係果句,體重爭幾級係冇得打
仲有人類保留先祖既部分爬樹能力,又有特化投擲力既肩背結構,其實即使人類無發展出智慧同文明,人科仍然可以擠身頂級獵食者之列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞