貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
如果你講北美大貓既餘孽係美洲獅
咁佢唔比狼大得幾多,數量仲要壓到性地劣勢
狗公
咁既標準白堊紀粒殞石都唔應該計
雖然狼群會合作以及策略性獵捕獵物,但它們並不像母獅群那般頻繁與有效的運用策略

https://kknews.cc/science/3o4823.html

根據瑞典哥德堡大學的生態學家Daniele Silvestro和巴西聖保羅大學及瑞士洛桑大學的同仁,分析了北美洲超過2000組犬科動物的化石發現,造成史前北美洲犬科動物滅絕的主因可能並非氣候變遷,而是物種競爭的結果。這個研究結果發表於《美國國家科學院院刊》。

北美洲的掠食動物因獵物資源有限,必須進行殘酷的生存競爭。貓科對犬科動物造成很大威脅,犬科動物反而不太能危脅貓科動物,因為相較於那些滅絕的犬科動物,貓科動物是更有效率的狩獵高手。

唔好淨係計北美,南美有美洲豹,世界各地有獅子老虎,但大型犬科一種都冇留底。
一黎恐狼唔大,同灰狼一樣size
二黎恐狼係掠食者競爭上從來無輸過,係同劍齒虎一齊比人類收皮
條友作得就作
喂content farm就收皮啦
仲要呢個只係其中一種推測,仲要唔係主流論述
熊同狗既共同組先係出現喺4200萬年前

發展到今日熊同犬既生存模式、身體結構、習性嗰啲根本就唔可以比較,咁都要拉埋黎講?
依家你講恐狼,咁恐狼咪北美
自己講完又話唔好計我屌
但全世界太科數量都壓倒貓科
你又話唔計
犬科分佈仲廣泛過貓科,你又唔計
其實不嬲學界認知既恐龍都係高等到仆街既物種,淨係僅次人類,你唔係以為恐龍好原始掛
你up乜柒呀
講緊粒殞石導出左小型哺乳類既物競天擇呀
依家大型貓科咪喺「人類」呢種天災底下輸左囉
你唔好成日九唔搭八啦恐龍
同伴有難唔幫手不特止,仲要落井下石
真係好撚仆街
即係點解要譯演化論唔係進化論呀
因為係講緊隨機環境下邊個中到生存大獎吖嘛
依家你講到生物一定係越進化越高等
其實唔係,係睇下邊個玩得贏個生存遊戲啫
人類唔當係生物,當佢係發生喺大氣層下既天災,咁貓狗喺呢場天災下物競天擇,咪狗贏囉
內容農場還內容農場人地有reference,你咪查下有冇一個叫Daniele Silvestro既生物學家講過咁既野囉,點都專業過你班人廢up啦

同埋講咗好多次熊同犬係兩個分支,佢地共同組先一種經千萬年演化做今日既犬科,一種經千萬年演化做熊科,兩者走既路線既完全唔同唔同當埋係犬科先
熊好似係犬科
我講大型犬你夠唔計啦

恐狼唔係淨係得一種,海德尼上犬都係恐狼亞科,體型係灰狼兩倍,係咪又絕埋種啊
咁因為殞石而滅絕既物種係恐龍

因為人類掘起而受牽連既物種係老虎

係咪唔可以攞黎比啊搞笑
所以事實咪證明咗根本大型犬類唔適合生存囉
如果唔係點解任何一種接近犬科既大型種都冇留底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞