貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
我怕佢會咬自己友
只係識用手r幾下
之後就著草
全面戰爭既話犬科會贏,先分析兩科主力代表(唔計家貓家犬),貓科主要係獅、虎、豹。犬科係鬣狗、狼。係雖然論貓科代表陣容好強勁,但係其實多數獵食為主,短途突襲型,係某個距離內爆發最大速度。但係犬科動物多數都係耐力持久型,一跑可以keep住個速度跑好耐。獅子同鬣狗基本上係世仇,而且獅子經常輸,因為獅子體型大消耗大好易就攰。而豹其實好弱,力量唔足制服一隻鬣狗同狼,淨係夠狐科同非洲野狗打。所以成個貓科得虎carry,但係獨行好易比人群毆。
可以去到30-50隻都有
我發覺討論野生嗰批根本無意義
大家屌左先,左報01

https://www.hk01.com/寵物/230709/貓狗數量全球盤點美國大勝-中國家貓三成曾經流浪

依據「美國寵物用品協會( American Pet Products Association)」公布的2017~2018調查結果,美國養寵物的家庭多達8460萬戶,佔全國家庭戶的68%,其中6020萬戶養狗、4710萬戶養貓,如果以貓狗的隻數來看,則是9420萬隻貓、8970萬隻狗,家貓比家犬多出450萬隻

根本係家貓vs家犬,野生嗰班全部可以收皮
鬣狗都唔係犬科,有隻狗隻就入犬科咁貓頭鷹都係貓科啦
點唔計呀
淨係美國都有八千萬隻狗
全世界依家得萬五隻野生獅同4000 隻老虎
獅子老虎曉飛一打一百都carry唔到啦
鬣狗唔係犬科....
家犬中最弱既芝娃娃都已經係家貓戰力top tier啦
10個我都唔夠佢打
太少條件好難討論
獅子係群體,佢地每次狩獵都只出幾隻
狼、鬣狗個類一出係十幾廿隻一齊,佢地會直接搶獅子既食物,獅子都避佢地
咁你係唔係計十幾廿隻同幾隻打?

單對單一定係貓科
群體就要define埋其他條件
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/非洲野犬

明明非洲係有野狗
點解個個都爭住出黎認叻問
「你講鬣狗?」
又好似錯錯地
有d雄獅天生上腦,對住一群野狗,直接發癲咬撚斷其中野狗條頸,秒殺咁
D野狗比人秒到第三第四隻先識退
得非洲野狗係犬科
原來揸得咁緊,我以為鬣狗科都照計
都話鬣狗唔係犬科
犬科打消耗戰,無左一批可以好快生番,大貓就唔得
澳洲近年來出現許多野生的「超大型貓」,公貓體型甚至可以比一般的家貓大上一倍,當地科學家表示,這些野生貓對於當地的其他野生動物生存有著極大威脅,有如「災難」一般,研究發現,一隻野生的貓,一年內可以殺害多達一千頭當地動物,小如蝗蟲蜥蜴,大到袋鼠,無一倖免,特別是經過雜交後出現的超大型品種,動作迅速,獵捕能力又強,對澳洲大陸野生動物族群造成極大威脅。

你肯定野狗真係贏?
袋鼠都殺喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞