貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
笑撚死
最後隻牛係俾同伴撞撚底咗
我而家講緊咪係犬類既體制冇貓科先進有效率囉

點解貓料大中少型都生存到

而犬科得番中型同中小型,唔係冇理由架
你究竟想表達啲咩
依家邊個質疑大貓個體好勁
但依家講全面戰爭
數量又係犬科贏
分佈又係犬科贏
淨係可以鬥大?大啲就高等啲?
大佬你啲生物學常識真係要惡補下
依家你講恐狼,咁恐狼咪北美
自己講完又話唔好計我屌
但全世界太科數量都壓倒貓科
你又話唔計
犬科分佈仲廣泛過貓科,你又唔計
我講大型犬你夠唔計啦

恐狼唔係淨係得一種,海德尼上犬都係恐狼亞科,體型係灰狼兩倍,係咪又絕埋種啊
冇大型犬資料同你鬥點計啊
咁而家係我哋淨係用中型犬都夠同你計呀嗎
我而家講緊咪係犬類既體制冇貓科先進有效率囉

點解貓科大中少型都生存到

而犬科得番中型同中小型,唔係冇理由架
我上面講咗好多關於全面戰爭既定義

我話野獸係實現唔到人類印象中既戰爭

而物競天擇本身已經係一種戰爭

而貓科多樣性贏

又佔據食物鏈頂端位置

係咪證明貓科佔據優勢先?
喺殞石底下小型哺乳類lam盡演化優勢淘汰恐龍
喺人類底下犬科lam盡優勢淘汰大貓
仲有咩好講
多啲物種算係一種乜野優勢
真係要計,調返轉犬科灰狼唔駛演化,一條基因圖譜玩盡北半球呢啲先叫優勢
貓科鄭則仕可以頂幾多隻狗?
條友根本唔知自己講緊乜
生物梗係適應性越強越唔駛改變自己越屈機
佢就同常識調返轉
我知佢想講細菌嫁,但細菌就平均每小時都有新物種誕生既
貓軍有獅子老虎豹已經好屈
平時狼群屈數量
全面開戰已經少左數量優勢
係以前有試過嘗試進化做大型獵食者 就係犬熊
打撚到劍齒虎仆街 但係最後仍然比恐犬淘汰

一黎我唔知你前半句係refence喺邊二黎食物鏈頂端既競爭者應該係同屬頂端既物種

如果恐狼係同現今灰狼同size既物種咁淘汰犬熊既唔應該關恐狼事
因為演化到最後都係中小型圍獵好過單挑囉
係你唔知邊度黎既錯誤conceot覺得越獨居越高等
咁大象一定好垃圾啦
我知你問題係咩啦
小學雞式理解,生物要『進化』
其實係『演化』,適應到環境就係贏家
點解一定要變成大型獵食者先係優勢?
呢個根本係小學雞式思維
打個比喻啦

如果有朝一日人類因為殞石絕咗種

然後生命重新由接近老鼠既形式開始發展

你係咪會當後者更成功?如果你答係既話ok

基礎定義唔同冇謂講落去
乜撚野成唔成功呀
演化論係講好唔好彩,幸唔幸運,你識唔識嫁

喂不如你講下你講曠古爍今既偉大定義黎聽下
我覺得傷害黎講貓科d利爪就好高傷害
致命性就係犬科只要咬中喉嚨好快打完
估計打起上黎犬科係嬴平均大細同致命傷害
例如一群比特犬果d中電槍都唔會放口既狗品種好多
應該都係狗嬴
係ecosystem 入面會分living and non-living components
人類係living things,當然會計入自然入面
要計進化成唔成功嘅,淨係講身體構造人類都輸哂啦。但因為人類係演化過程中個腦越嚟越勁,人識用腦,會整工具嚟彌補身體嘅不足,咁咪慢慢克服到自身嘅限制,仲將嘅top predator趕走,霸地嚟發展。
要講一樣野進化上失唔失敗,應該要睇佢係現有環境下生唔生存到。適者生存啊
Mr. Worldwide
有成功都有好彩

唔成功既會被自然淘汰

唔好彩既就算發展啱都要輸,因為環境改變速度遠超乎生物既演化速度

唔好扮醒啦邊度會淨係講好彩,大把物種係因為新興物種更有優勢而絕種啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞