貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
狼群恐怖d
見好多劇人都驚狼群
隨時百幾隻狼沖
好似螞蟻見人就食
Other than humans, tigers appear to be the only serious predators of wolves.[9][17][18][19][157] Wolf and tiger interactions are well documented in Sikhote-Alin, where tigers depress wolf numbers, either to the point of localized extinction or to such low numbers as to make them a functionally insignificant component of the ecosystem. Wolves appear capable of escaping competitive exclusion from tigers only when human persecution decreases tiger numbers. Proven cases of tigers killing wolves are rare and attacks appear to be competitive rather than predatory in nature, with at least four proven records of tigers killing wolves without consuming them.[162]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wolf#Enemies_and_competitors

上文有哂條目自己慢慢搵啦吓
關於分佈同適應邊度有source呢請問?9up?

仲有我講過,唔係咩種族優唔優勢問題,而係講緊單純用population黎衡量獨居動物同群居動物既成功與否係冇意義
佢係駁緊某條弱智話澳洲有狗冇貓科所以

狗>>>>>>貓 既on9理論姐

你又使唔使幫佢兜下?
貓有咁嘅戰鬥能力去捕捉野生獵物
相比起食腐屍嘅動物
需要嘅體能 速度 力量 爭得遠啦
因而戰鬥能力高好多 係咪咁難明
屌鬼唔知呢個世界上冇任何生物冇俾人類捕獵過咩

但問題係程度根本唔可以比較,你講人地殺狼係覺得邪惡所以殺,source我就唔知邊度黎啦,數據都睇唔到,但蒙古草原狼既滅絕係可以證明人類有能力令任何一個狼亞種滅亡,但比起狼,虎同豹都有更高既經濟誘因,主要係因為佢地既一身皮毛,唔好扮睇唔到喇
體能唔係淨係計緊耐力

絕對力量、爆發力、彈跳力全部都係體能

同種唔好攞狼同獅子老虎比速度,量級差咁遠,要比同豹比
食物種類即係代表佢哋係大自然嘅角色唔代表物種嘅等級
貓有咁嘅戰鬥能力去捕捉野生獵物
相比起食腐屍嘅動物
需要嘅體能 速度 力量 爭得遠啦
因而戰鬥能力高好多 係咪咁難明
笑咗你竟然講體能上面一早講咗犬科體能係勁過貓科
至於速度來講上面更加有個有種狼係跑得快過獅子老虎
爬文未㗎
體能唔係淨係計緊耐力

絕對力量、爆發力、彈跳力全部都係體能

仲有唔好攞狼同獅子老虎比速度,量級差咁遠,要比同豹比
全面戰爭知唔知點解?講整體
但有“一種“狼係快過獅子同老虎
係唔係90%犬都快d呀

整體黎講 根本大部分戰鬥需要嘅技能貓科都係遠勝
傻啦
舉個例,係澳洲造成生態危機既野貓一開始啲人評估有一千萬隻以上,但當捕殺計劃開始之後發覺實際數量可能只得200~500萬隻,亦即係每4平方公里(三個香港迪士尼)先有一隻野貓,但已經對生態造成咁大既破壞,可以證明貓科個體所需要既活動公間同資源係遠遠超乎犬科,所以佢地領地意識先咁重,唔容許同一個領域有同類存在,呢個係佢地生存策略,所以先話同犬科比呢個冇意義,我唔知你講優勢係指乜優勢,如果你講戰爭既話我會話你get錯哂,我由一開始就係講緊種族間既競爭力。各國既野貓流浪貓數量都好恐怖,你又使唔做check下再講?
一隻老虎需要足足20~100平方公里既領地,話咗好耐係生存策略,繼續扮盲

仲有草原狼俾人滅係因為文革年代班on9毫無保育意識,但西方好早就有呢方面既意識,加上虎豹係咩年代佢地既皮毛都好值錢,根本唔適合咁比較
係啦叻啦睇好多書啦

邊樓講咗乜啊,講下睇下有冇印象?
豹咬合力三四百磅係邊度搵既資料?我睇到既花豹咬合力係500磅wo力量唔使諗係豹贏,貓科天生既構造就多啲肌肉,仲有究竟我幾時話要打散你?你究竟屈撚完未?我從頭到尾都係講緊唔可以純粹睇population黎衡量邊邊成功啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞