貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
大陸狗一隻都搞掂你地
人類之所以發展到咁某程度係一個巧合,你話人係雜食動物的確係其中一個因素,但唔代表人以外既物種可以咁樣去比
你前一句話去咗唔同方向度,咁結果佢過渡咗去邊?唔好講熊,熊既血親同現存犬類都差好遠
咁咪兩者既演化趨勢唔一樣囉
點解唔可以比?
即係我一定要逼隻狼獨居再撩老虎隻揪咁就叫公平?
差咩天共咩地,越頂級既獵食者就越代表喺生物世界絕種都越無所謂
獅子老虎本身個biomass就火竹過人啦,如果你講生存優勢,佢地咪劣勢囉
到依家我都唔知你究竟想比較啲乜
你可以簡單解釋個標準嗎?
仲有邊度黎好多狼咬死老虎既片就我所知根本一條都搵唔到,有既都只係文獻紀錄,仲要少之又少,反而老虎殺狼係常態,同前者冇得比
我又冇講絕對

我只係話普遍黎講生物都係越進化越大

而某程度上黎計,尤其是陸生動物,你生得大隻係唔容易,好少可會有體制簡單但又龐大既陸生物種
將人類當自然既話冇野好講

唔講你會話老虎同豹皮毛生得靚引人獵殺係佢進化上既失敗?根本夾硬黎
喂你係咪玩呀
第四紀啱啱開始陸上動物就變大
由始新世開始陸上動物又瘋狂縮細
邊有普遍
嗰期興大咪一齊大,環境逼你細咪一齊細
警犬
你堆野都冇解釋到人地個問題
鬣狗歸貓型亞目早期係因為啲牙
犬科裂齒唔發達, 但係鬣狗嘅裂齒相當發達
後尾驗DNA都話近貓
所以即使樣同習性都近犬科, 依然歸貓型亞目, 但係獨立一科
其實獅子同鬣狗對比貓科行為偏差都係大
貓科普偏獨居, 獅子同鬣狗係群居
貓科唔食腐, 獅子同鬣狗食腐
不過冇乜人挑戰將獅子獨立分科
主流係貓科之後再分亞科將獅虎豹同貓分開
基本上豹亞攬晒所有大貓, 貓亞最大變左美洲獅
無知的港蝫
咁猿人過渡完完去人類死哂淨底嗰啲
大型犬又過渡咗去邊?
你都on9
毛色顯眼引黎獵食者點唔係進化既失敗
唔係保護色係點演化出黎
唔將人類當自然,當佢係滅絕恐龍既天災
咪一樣引導出消耗細既小型哺乳類係進化贏家呢個結論
你係咪唔知適者生存係點解
人類活動點都係屬於環境既一部分
大把動物識得同人類活動共生啦
唔講寵物,烏鴉老鼠又唔當存在過呀?
你都on9人地進化得靚本身就係保護色

但人類殺佢係因為人類審美

兩者可以一齊講你都幾好笑

點計人類進程超前其他生物太多

生物演化閒閒地需要幾百萬年

人類幾十萬年已經發展到大空時代

你計人類係自然係可以

但就唔係一般生物嗰種自然可以攞黎類比囉
其實題目講咗睇科
你睇亞目會離題
你撳返貓科犬科好啦...
我都話熊係另一種

我講既所謂大型犬係指緊恐狼嗰啲

真正既犬科

佢地過渡咗去邊請問?
我咪講緊唔將人類當自然,當佢係滅絕恐龍嗰粒殞石你閱讀理解有無u
事實係天外來災都可以導出某種進化優勢啦
人類活動唔係自然,但一定係環境既一部分囉如果人類唔計得咁殞石都唔計得啦
我屌,你講恐狼
咪同同期既斯劍虎一齊滅絕囉
乜北美洲有大貓留低咩
紀錄中,從五個月到五歲之間的狼都可能離開原生狼群,以發展自己的家庭,但平均年紀是從11-24個月。促成離開狼群的機制包含性發育成熟、以及在狼群內部食物的競爭和繁殖。

會唔會有廢青狼成世都痴住唔走
永遠連登傾傾下就嘈交 低質到
你計人類係自然係可以

但就唔係一般生物嗰種自然可以攞黎類比

點都要咁計既話根本唔需要討論,生物既演化速度係絕對冇可能跟上文明既進程,你自己心知肚明啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞