貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
我講多次

我而家比較既係兩邊物種既生存競爭

而唔係比較兩邊正面打群架既優劣

話咗好撚多次野獸係實現唔到人類型式既戰爭

因為野獸根本冇糧食儲備

未開戰已經肚餓 未開戰已經餓死

打條毛
痴撚線原來你講緊呢個
唔撚怪之得我唔知你講乜啱啦

好啦你慢慢打J
我從來冇聽過任何一個學者講過老虎豹既皮毛係進化失敗好支持你地出返篇論文,應該係史無前例既觀點
你講到咁白,希望佢明
你知唔知豹以下嗰啲貓科係咩size?攞啲15~25kg既中小型貓科同60kg既灰狼比咬合力你都幾好野
如果係咁既話好明顯老虎獅子會佔盡優勢諗都唔使諗

普通野狗係成年獅子老虎眼中係糧食
同埋睇返呢篇野比較緊既係裂齒,即是大牙既咬合力,我上面都講過大牙淨係可以用黎嚼骨,打鬥捕獵都完全派唔上用途,所以基本上參考價值好低
嗯......
topic唔係講緊貓犬戰爭咩?
變左生存競爭會唔會離左題?
照返我上面講,以生存競爭既角度黎睇,野狗根本唔會隨便ALL IN攻擊老虎,只會慢慢俾老虎捕殺
因為現實層面既戰爭就係咁

話咗野獸冇儲備糧冇可能可以好似上面講咁6000隻圍剿一隻老虎
我從來冇搬過
唔知你想屈乜野

我由第一個留言開始就講緊呢樣野
你注意返8000萬隻係分佈係美國全境
美國有900萬平方公里
亦即係大概一平方公里有10隻狗

獅子老虎一萬隻一開始一定淨係會係好少既範圍入面生活

但佢地繁殖擴展絕對唔會係野狗可以攔阻到
但人哋係犬屬喎
你幾時見過野狗識召集過百隻同伴去達成某啲目的?

仲要用人類思維去諗狗?
你完全無視左個topic
用自己定義去玩
咁冇人可以同你討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞