貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
佢上面唔係講野狗唔係狗咩?依家鬣狗都唔係狗
有些人可能會說,熊科和犬科都屬於犬型亞目,那麼體型龐大的熊是否可以認為是某種大型犬類呢?而大型貓科動物與家貓的關係,是否又類似於熊與狗的關係呢?這其實是錯誤的。

熊科(Ursidae)和犬科(Canidae)的共同祖先大約出現在四千萬年前,因此它們之間的聯繫其實很小。更加合理的類比應該是熊與浣熊的關係,但即使這二者的共同祖先也是出現在大約3200萬年前。

事實上,鬣狗與獅子關係比灰狼與棕熊的關係還要近。這裡稍微跑題一下,介紹一下鬣狗。鬣狗科(Hyaenidae)其實屬於貓型亞目,從動物譜系學來看更接近貓科和靈貓科,但是從形態和習性上,又更接近犬科。

此外,貓科動物和犬科動物都是肉食性動物,而熊科中除了北極熊基本以肉為食之外,其他熊類都是雜食動物。前面所說的爪子形態,源自獲取食物的不同方法,因此肉食動物的爪子形態分析並不適用於雜食動物,畢竟那是完全不同的生活方式。

熊類和犬類一樣,都具有不可伸縮的爪子,而貓科動物則具有可伸縮的爪子(唯一的例外是獵豹)。不過,相似點僅止於此。熊類和犬類出於不同的原因演化出不同的爪子形態。熊類利用爪子進行切割和挖掘,因此爪子鋒利,呈橢圓形彎曲。爪子是熊類的主要武器之一。犬類的爪子圓鈍,而且更直,更適合用來刨挖和抓地。

https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/pet/3344mgg.amp
點計都象啦7噸對2噸
如果是全面戰爭,論組織能力,團体合作,協調下
,犬科完勝
如果是單打獨鬥,即是貓科動物。
貓科論科技戰有叮噹
論魔法有東京貓貓
Honey Badger doesn’t give a fuck
哈你老母
哈哈
Lion Tiger Jaguar Leopard Cheetah

呢個lineup 點會輸
貓陰濕啲
唔知你發邊個夢夢到
但正常人類常識就係狼係族群最大最常見既肉食哺乳動物
同埋兩者發展路線唔同,事實上自然界越頂級既獵食者只係代表族群生存能力越弱
如果一個個物種傾盡全力去比較,有咩物種會係老鼠既對手?
其實邊個贏應該係計物種延續邊個更成功?
其實topic定得唔好
全面戰爭正路就解鬥個你死我亡/爭奪某一獨特領地
如果係解生存優勢,咁就唔叫全面戰爭
同埋如果係講生存優勢,家犬家貓先係勝利者
如果講人類滅絕,咁事實係貓狗都繁衍左幾百萬年,不分勝負,但一定輸比囓齒目
如果計哺乳類,就應該係鼠類
如果計晒所有有機生物
我諗係曱甴同澡類
問題係人類本身都係自然界嘅一環,脫離人類嘅角度,其實成件事就係地球上食物鏈頂點係人科呢種捕獵者,而人科為佐增加自己生存率就消滅晒其他大型捕獵動物,中小型就根據有冇利用價值而馴化。所以大型貓科係係自然界中同人科競爭失敗而瀕臨絕種,其實同古代大型犬科一樣係優勝劣汰嘅結果,不過佢地好彩在存續到人科develop出佐保護物種以保證自己生存可能性嘅concept後,所以沒被滅族啫。
如果計生產自身基因複本並延續嘅數量多寡 應該比較乎合生物上嘅獲勝但咁樣其實食物鏈底層好多共生/寄生先係贏家
但有人類嘅影響下 我覺得小麥粟米薯仔呢啲應該有得一戰
即係人類/人科唔計落自然食物鏈度?引申下去即係將人類本身排除/超然出自然一部分的意思?呢種想法係唔係持住人類有智慧,有戰勝自然的科技產生的傲慢?
仲以為鬥可愛
所以呢條題目一定唔係比較生存優勢完全無意思
唯有將全面戰爭理解成,佢地有一日互相仇恨對方,然係展開總力滅族戰
你未見過山狗
專咬下體 幾隻圍死獅子
諗起果隻有人類幫佢課金既高加索
打贏狼群
咁就問深入d啦:現代動物學分科其實係根據乜嘢準則,而呢個準則點得出將熊獨立成科呢個做法?
咁加埋牛科又如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞