貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
好撚柒嘈 係咁鳩叫
兩隻獅子好似未完全成年
你都on9,自己google check下野生環境既幼狼有幾成機率可以成長到成年再講,同埋我而家比較既係同大型貓科比,佢話狼每胎多幾隻就一定繁殖快我先攞黎駁,睇啲唔睇啲

仲有自己check下,古代係存在大型犬科動物架,係因為同大貓既競爭落敗先導致絕種,而唔係一開始就冇,睇多幾年discovery再出黎獻醜啦
抱歉又一下: "人類"這生物鏈中的BUG, 假如有無法完全消滅的地球物種的話, 大慨只有昆蟲類, 例如蟑螂吧XD. 小弟相信令蟑螂絕種的難度會比人類自滅更高.
貓科贏硬
最勁果幾種大貓係食物鏈頂層
犬科最勁係狼?
狼都仲會俾鷹食到 所以貓科秒左
其實計犬齒咬地係貓勁啲

以前一直有犬科咬力勁係因為啲人計大牙既咬力

但打鬥之中有效既係犬齒 大牙淨係可以用黎嚼骨

而犬科之所以大牙咬力勁係因為構造問題

個嘴比較長 識杠杆原理就明點解
狗=男 貓=女

你話邊個贏
其實真係好難講

我都有諗過下呢個問題,究竟人類有意既話有冇能力滅絕蟑螂,但因為蟑螂存在本身都有佢係生態鏈上既價值,而係經濟角度黎講要滅絕蟑螂既成本太高,而且冇必要,所以算係好難驗證既問題
中國人
稍微爬咗下文又諗咗下

得出既係要滅絕蟑螂既話傾盡全力係有可能既

但過程中受牽連既物種太多,會有好多生物喺蟑螂滅絕之前就絕種,然後連帶破壞生態平衡,最後可能連人類都唔能夠倖免

因為蟑螂係太基礎既物種,作用係接近無可替代(類似某啲微生物同藻類)所以好難去亂咁搞佢
美洲豹勁喎
收皮啦,如果雜食係咁有優勢就淨係得雜食動物而唔會有植食同肉食動物啦,咁撚簡單既邏輯都要講,仲有我重複多次犬科係肉食,雜食你老味

用狼既population同獅子老虎比有冇用腦?要咁比不如你攞螞蟻同大象比population好唔好?仲有點解大型犬會俾同類淘汰而大型貓科就風生水起?你覺得兩種體型接近既大型掠食者之間冇競爭關係?笑死唔笑死人?講埋,貓科就係可以由小型到大型,食物鏈由低層到頂端,由沙漠到雪山都有種族適應到,犬科有冇邊種係做到食物鏈頂端既消費者?冇
你句種族多樣性呢
跌左呀?
已經做左
但係佢個樣真係太狗好易混淆
不過有冇巴打解釋到點解會分左入貓總目
其實你個fact check要做得好啲
古代鬼有乜野同大型貓科競爭既大型犬科
由頭到尾都係向中小型群獵咁演化
自己老作完當真
無知一問,鬣狗科同犬科係分開定分支

Btw佢地咬合力勁過獅子,又大班
最尾嗰兩句咪講緊呢樣野囉低能仔
如果雜食咁大優勢既話點解淘汰咁多野但仲有肉食同植食物種留底?係唔係證明植食同肉食都有佢既優勢先?過渡你個頭啦,佢進化既方向同現存犬科根本係唔同方向,根本係失敗咗而唔係過渡。猿人咪未完整進化所以被淘汰囉,有乜問題?咁你答到我點解大貓上到頂端但大狗俾人淘汰哂未?熊同狗之間既血緣仲遠過獅子同斑鬣狗既血緣就收返埋啦,大型犬科
仲有呀,生物學上既演化趨勢點可能咁樣去比較
越大隻越強壯就越高等?
大隻可能單純真係因為合作性差/唔夠聰明/靈活
唔通所有少型獵食者都係失敗物種啦咩
究竟你識唔識演化個機制嫁
咁點解佢DNA近貓科但係似隻狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞