貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
動物角度其實生存到最後先係贏家
正如你唔會話草食動物就係失敗者
所以呢個討論其實可以好闊,亦要落好多假設先成立
講到口臭
我個人愚見
貓就算係更成功
但係都唔代表全面戰爭會贏
所以要先有個勝利條件,大家先有得傾落去
如果唔係咁,每個人對輸贏定義都唔同
去到最尾,就係網民keyboard大戰
咁全面戰爭就緊係有少少軍隊嘅模樣喇
我睇題目剩係諗起 將全部貓狗放埋一個大平地對決 由佢地鳩打
呢個雖然有d離題不過可以討論下
Interspecific hybridization 係存在
响動物之中例如有騾仔獅虎獸豹獅之類
但係除咗植物之外,一般都係dna相近科目先有機會有下一代
所以係intra定係interspecific都有仲有爭議
但係不排除人工繁殖下有其他可能
犬科既斑鬣狗
奉神犬vs喵喵怪
Snoop Dog
無人知鬣狗唔屬犬科?
鬣狗唔係犬科
前面repeat又repeat
我係根據趨勢黎落定論

喺早幾十萬年人類未干涉自然既時候

貓科既衍生越黎越多

全球各地域既覆蓋面都贏犬科

犬科被壓迫到大型種滅絕

食物鏈頂端被長期霸佔

如果要選當時統治地球既物種(類似恐龍同而家既人類)大概9成會係貓科
個post大吧人唔知不斷講 不過亦大吧人重覆又重覆鬣狗唔係犬科呢個事實
冇錯,唔夠打散水好正常
但唔會走開,都仲會企係原本位置等機會
或者再叫多d同伴過黎
唔似啦
如果係真係語癌
on9邊個話雄獅好打個雌獅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞