貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
interspecific hybridization
直接講結論

戰爭由一開始已經開始咗,而勝者明顯係貓科

唔好想像貓科犬科大戰會好似人類咁幾萬打幾萬

野獸冇儲備糧食既概念如果直接打既話避戰既一方等攻擊者餓死就得

講番實際情況 普通狼群冇挑戰成年老虎既資格

大型狼群要挑戰老虎都要死傷絕大部分既戰力

就算俾你慘勝,下場都逃唔過捉唔夠食物養唔到幼狼而滅族,而死咗既老虎好快就會有另一隻旁邊or本身冇領地既年輕老虎取代,老弱殘既狼群會俾呢隻新上位既皇帝趕盡殺絕,所以狼群只有係生死存亡關頭先敢攻擊老虎

而實際上高等貓科既敵人從來只有同族同埋成年灰熊,遠古時代都有體格比肩大型貓科既犬科動物,但晨早就喺生存兢賽下被淘汰哂,淨底既犬科因為獵物既主要構成唔同先留得底

我上面貼既,晨早講咗答案,垃圾厹除咗留負評冇人夠膽駁我
河馬
貓冇得輸
春袋狗係裁判,輸咗畀佢咬
就算計埋普通都唔會1比6000啦,就算此時此刻中國成14億人同日本比都只係11比1左右。二戰時中國得4億人,同日本如果係6000比1即係日本要得6萬6總人口先得wo,但事實係嗰陣時日本有成7千萬人,同中國人口比例係1比6左右,而打成點都知道結果啦,基本上就係進入消耗戰後期開始頂唔順冒險打美國然後被美國解決。

所以如果係1比6000咁打鬼打馬乜。
https://kknews.cc/pet/2azep69.html
根本係嚟自content farm
春袋狗:又咬呀,好累呀屌
好難講
可以同意既係,同一個範圍內,貓科通常係頂級獵人
(非洲既獅子、亞洲既老虎、美洲既美洲虎、美洲獅)
但唔可以話佔據食物鏈中層既狼、狐較為失敗
春袋狗用排牙就兇死咗我,我寧願面對big cat
其實真係要計既話

野獸唔同人類可以靠農業同畜牧產決糧食問題

所以永遠唔會實現好似人類戰爭咁既形式

你集結得兵力啲兵已經開始餓仲使乜打

根本一直以來貓狗作為最高級掠食者既競爭就冇停止過

但頂級掠食野只有大貓

大貓永遠只會同大貓競爭地盤

邊邊贏邊邊輸好明顯啦
一去到質同量,就開始想像唔到結果
好似二戰德俄戰爭都係估唔到德國輸
lm
大型犬早就絕種曬
呢個就係自然結果

但係計進化既趨勢黎講

貓科既歷史短犬科好多

犬科既多樣性係萎縮緊

而貓科就傾向越來越多樣性

而食物鏈既頂端都係得貓冇犬

大概可以證明貓科係更成功既進化者
又唔可以一味咁講 地球轉變既環境同地理位置都可以好大影響
問題係,點解要佔據高等掠食者位置先叫成功?

由基因角度睇,中等身型較難滅絕,加上數量優勢,
似乎先叫成功
仲鬣狗
支娃娃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞