貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
狼 非洲果d咬春袋狗, 咬合勁勁過獅子 , 野狗 一大堆活生生咬死人
唔得啦警犬有槍
貓科輸咗啦
貓贏
有腦
心計
可以控制貓奴
芝娃娃會係咩角色?
French bull dog 可以打

以狼群領袖為例,佢雖然有好多女跟佢,但佢只會扑一個,而嗰個狼女,都係靠同其他女打交嬴左而上位。領袖目的係每一個後代都要最打得。

有真係研究過狼嘅係會知道只有狼王有交配權
一夫多妻 十幾隻懷孕狼到好正常 有狼B死嘅話 死B嘅媽媽係會幫埋餵奶畀其他唔夠力爭奶嘅孩子。

9up到似層層仲有200個正皮,呢個討論其實可以收皮
你咁鍾意自己老作啲rules出黎
晚始新世(三千萬年前) 已經有群居既犬科動物啦,嗰時貓科都未發展出群居既能力,數量上貓科從來係遠遠落後犬科
根本貓科類咬合力強過犬科好多
1.單獨作戰的獅子要隱藏自己的氣味

獅子雖然是群居動物,但很多時候也會和老虎那樣單獨作戰。作為機會主義者,和獵物相比獅子的速度並沒有什麼優勢,所以它們必須借着草叢等障礙物的掩護,足夠靠近獵物後再發動襲擊,這樣才有較大的把握取勝。但在靠近獵物的時候獅子必須判斷好風向,把握好移動的方向——它要從下風口方向向獵物移動(也就是逆風而行),這樣獵物就不會因聞到自己的氣味兒提前逃跑,獅子就有較大的概率捕獲獵物。

2.群體作戰的獅子要主動暴露自己的氣味兒

然而在群體捕獵的時候,部分獅子就不會刻意隱藏自己的氣味了,甚至要主動站在上風口方向,讓自己的氣味隨風飄到獵物那裏。當獵物聞到獅子的氣味兒後,就會受到驚嚇,然後往下風口方向跑去。而在獵物逃跑的方向,往往有另外幾隻獅子埋伏在那裏,等待着殺獵物個措手不及。

獅子都好有戰術
犬科好似勁d?但講打交犬科對前腳已經輸左啦,人地貓科對前腳可以擺動,對爪又可以收縮

狗派派出最強隱密刺客
其實都仲係好得意
犬科
因為有死神阿努比斯加持
真 一咬中個春袋就流血死
果d可以追住隻野追足十幾廿公里慢慢同你磨再咬春袋

hi
狗贏,因為natural nine
上面都話左鬣狗屬於貓總目。
罰你由第一個post睇多次。
數量決定一切 邊面數量有壓倒性優勢就贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞