貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
犬型亞目
唔係犬科
叫咬春袋狗
真㗎,上面我哋有講
應該係貓型亞目鬣狗科
講到目又上一級應該唔算貓科wo

呢隻猫可以收晒所有犬科動物皮
如果鬣狗計貓咁公平熊要計埋犬
agger
想睇
見你咁認真, 同你傾傾
1: 外貌比對: 獰貓、美洲獅、波斯貓都毛色單一。雄獅鬃毛係佢性徵,好似雄孔雀有開屏既羽毛
2:除咗獅子, 獵豹都係群居,唔關狗事
3-5: 由於獅子沒有長途追擊的耐力。一般牠們潛伏靠近獵物,然後跳起將獵物撲倒。所以一般採取伏擊的方式捕獲獵物,攻擊中的瞬間速度可達到時速60-80公里。小的獵物一般被咬斷頭頸,大的獵物的頭頸被撕破或被壓抑窒息。會集體合作捕獵,對追不上的獵物如飛羚會驅趕至埋伏處然後突襲;對付長頸鹿這種巨大的獵物會耗盡其體力再撲倒,往往耗時數小時;對水牛或牛羚等大型獵物都是從後方抓住腿而撲倒並咬住其喉嚨使其窒息。
6: 因為非洲氣溫和空氣濕度很高,剛捕獲的獵物會很快腐爛,導致獅子經常吃腐肉,這就是為什麼蒼蠅喜歡跟着獅子的原因。另外科學家發現,雌獅一般都很乾凈,而雄獅會髒一點,這個跟雄獅濃密的鬃毛有很大關係。
7:希望你有多D資料, 因為野狗一定唔會挑獅子機, 佢自己知自己事。
8: 豹屬(英語:Panthera)包括四種著名的大型貓科動物:獅、虎、美洲豹、豹。和其他貓科動物比較,只有這四種貓科動物有吼嘯的能力。
9: 科學家還發現獅子和老虎的染色體相識度高達98%,它們可能來自同一個祖先。犬科為38對,是獅子的一倍,相差未免太遠....
獅子係有類似狼習性
但係屬於Feliformia目下面既Felidae
Feral domestic 都有相同習性
而且dna上無犬係特徵
唔係呢的,有種係叫班點獵狗(唔係好記得叫咩)個的大隻好多而且好鬼醒
係犬, 你google 就有
真, 咪講咁唔入scope
咁算唔算係近親進化而成? 熊同狗好似
有沒link
呢d topic上熱門咪幾好
咪撚成日討論埋邊條女正
邊條女假波,邊條女走光
咬春袋狗

中間果隻,就係上面講果d鬣狗
但問題係現實中獅子老虎獵豹呢啲都頻臨絕種,係貓科全體數量中1%都唔知有冇,反而中等體型嘅犬科有好多,全面戰爭分分鐘變成89%細貓+10%中貓+1%大貓vs70%中型犬+10%大犬+20%小犬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞