貓科同犬科動物全面戰爭,邊面會贏?

1001 回覆
557 Like 12 Dislike
所以講到尾都係睇定義

我上面都講咗野獸係唔會實現到人類印象中既嗰種戰爭

同埋一切物種本身就唔係以戰鬥力為目標既進化路徑
無戰鬥力可忽略不計
有冇link?
犬科嘅主食又唔係貓科
貓科嘅主食又唔係犬科
點會追住嚟殺

自然環境就係犬科一胎多貓科幾隻, 又慣向埋堆
數量差得愈多就愈唔敢打, 愈唔敢打數量就差得愈多

何況犬科肯食腐肉, 貓科唔肯
就算饑慌數量減少都係貓科死先

根本愈放喺自然環境, 貓科就愈冇優勢
獨居嘅獨居, 群居嘅又會殺其他幼獸
唔夠犬科雜食
應該慶幸喱個世界冇野生大型犬科會補殺大貓
因為大貓連同中型犬科搶食都頂唔順
土狼可以屈9獅群
土狼=鬣狗=唔係犬科
獵殺成功率最高既貓科動物
鬣狗唔係狗
鯨魚係咪魚呀on9
你真係發緊夢
掠食者本身有好強既地域觀念
一個領地上既食物係有限
所以大家都係競爭對手
如果有機會殺係絕對唔會手軟
就算話唔食咗你
每次等你殺完獵物再過黎搶食大貓都唔撚使生存啦

相反老虎經常有撲殺野狼同搶佢獵物既情況
狼群9成都係避走根本就唔敢衝突

同埋你有冇諗點解大型犬會冇哂?歸根究底咪俾大貓淘汰咗囉

一胎多幾多隻根本就冇意義,翻車魚產一次卵幾億,生存率先係重點
鬣狗屬於貓型亞目鬣狗科
嚴格黎講仲接近貓多d
moon moon
係牛仲未痛暈
原本貓科動物係伏擊型獵手, 單獨面對大型獵物, 慢慢演變出好似老虎咁大既物種
群居既犬科並唔需要大既體型而靠耐力同合作捕獵, 偶然會有較大既個體, 但係個體大需要更多食物, 所以好多大型個體並不利於狼群整體
當非州大陸慢慢係幾百萬年前由森林演變成草原, 原本只有三數隻群居既貓科動物要捕獵就要合作, 孕育出獅群, 取代左原本係其他大洲原本屬於狼群既位置.
最神奇係熊科祖先原本比貓科犬科迫到去上樹居住同要靠雜食既動物反而演化到最大食肉動物既物種, 單挑最強現代一定係熊科

Ok
既然咁混亂
不如集結一下
邊一類係犬科
邊一類係貓科
話明貓科鬥犬科
又提熊科嚟做咩
我攞個人科出嚟玩兵器, 在座各位都係垃圾啦
老虎瀕臨絕種啦, 學人鬥生存率
雖然啲大貓係好勁,但係犬科贏在有狼,狼本身唔弱之餘,耐力強,智慧高,組織力強,大家都傾巢而出嘅話,犬科略勝一籌
大貓就絕種係因為人類介入
壓迫大貓生存空間
唔代表佢地本身唔成功/戰鬥力低
老虎瀕臨絕種同自然環境冇任何關係

純粹係作為食物鏈最高層消費者對人類構成威脅

好心弱智唔好出黎吠啦好嗎?
條友弱智
冇人類介入都只會係各自山頭
然後犬科數量大勝大貓
可以平分秋色只係因為犬科唔會主動食大貓
如果大貓真係lead住犬科咁多, 一早當埋犬科做主食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞