ONEPLUS 3 集中討論區 LIHKG

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
請問有無巴打知,係大陸買邊到有得買?同埋咩價位?遲下返大陸出差如果平可以入手返黎刷rom
請問有無巴打知,係大陸買邊到有得買?同埋咩價位?遲下返大陸出差如果平可以入手返黎刷rom

大陸版唔想等嘅就上Price.com 睇下,有D深水埗旺角嘅細鋪有賣大陸水貨,仲平港行少少添,刷埋Oxygen OS (國際Rom)

上大陸OnePlus網就要喺指定時間指定日子同人鬥搶
佢個網寫28號先出貨 係一定嗰日先出? 咁搞法有排等喎
佢個網寫28號先出貨 係一定嗰日先出? 咁搞法有排等喎

我都好心急 雖然唔係我用
大陸個oneplus討論區話好似今日出H2 OS嘅7.0
唔知oxygenos 7.0 stable version幾時出

我用緊1+3 氧有7.0啦,我用左一兩個星期到

冇放野=浪費,咁間屋就成個貨倉咁。
成日都要搵人執屋
同理,cpu 就要成日幫手清屋。
呢個情況就好似你用梗2gb ram 既手機(小米4i) 個cpu 好快,但ram 太少,攪到部機成日好lag。

6gb 定2gb 其實個size 唔重要,
重要既係,夠ram 比個空間去移動
ram 係隨機存儲器既簡寫,好似你入個貨倉放低件野,間屋夠大,你就可以隨放,然後離開,但如果滿左,你就要行曬成間屋,搵個空既地方放低,,如果冇位放,你仲要諗掉咩雜物當係垃圾,再放返件野入去

本身lmk將重要性排好曬
根本唔存在你要諗“掉咩”既問題
lmk做野好快手ga

2gb lag既原因唔係佢成日kill
係成日要reload
兩樣野黎...
其實你有冇研究過lmk

一齊學術討論,
我又可以學下野
我諗XDA都有人討論過點解android 永遠都用唔曬d ram 同埋lmk 既解釋,有興趣可以睇下
https://www.google.com.hk/amp/s/www.xda-developers.com/the-ram-conundrum-do-we-really-need-6gb-ram-on-android/amp/?client=ms-unknown

你講得o岩lmk 係排好曬咩比人kill,
然後慢係reload (者係重新起個instance)

個比喻入面就係 (lmk 全名係low memory killer = 工人要諗有咩可以掉然後搵個位放)
但如果工人發現冇樣可以掉得,
隨便掉咁就問題大
上面討論梗如果部機用到6GB Ram ,
咁已經代表lmk 分唔到,
因為樣樣野都好重要,
咁個工人就亂咁掉o左d野
有機會係你而家用梗既app
或者launcher 都會被kill,
咁就會覺得lag

要用盡6gb 只要你寫一隻app 有memroy leak 既hashmap 用成gb ram 開幾次。
(個Rom 要set 錯OS 個max heap size)
然後你就會長期用6G ram 開咩app都塞 (reload

你講其實都錯唔哂,有啲部份我都好同意
不過我想講部機係用唔哂6gb ram,而唔係長期食盡哂6gb ram

其實我之前都講過就係唔root既情況下我點都用唔過3.6-3.8gb咁上下
咁剩餘既空位我想知用黎做咩???

點解到限制係3.6-3.8內而唔over4gb 呢
好老實講我地沖住買6gb ram 既人,就係想睇用多過4gb ram既時候,而唔係同啲4gb機一樣用得3.6-3.8

冇放野=浪費,咁間屋就成個貨倉咁。
成日都要搵人執屋
同理,cpu 就要成日幫手清屋。
呢個情況就好似你用梗2gb ram 既手機(小米4i) 個cpu 好快,但ram 太少,攪到部機成日好lag。

6gb 定2gb 其實個size 唔重要,
重要既係,夠ram 比個空間去移動
ram 係隨機存儲器既簡寫,好似你入個貨倉放低件野,間屋夠大,你就可以隨放,然後離開,但如果滿左,你就要行曬成間屋,搵個空既地方放低,,如果冇位放,你仲要諗掉咩雜物當係垃圾,再放返件野入去

本身lmk將重要性排好曬
根本唔存在你要諗“掉咩”既問題
lmk做野好快手ga

2gb lag既原因唔係佢成日kill
係成日要reload
兩樣野黎...
其實你有冇研究過lmk

一齊學術討論,
我又可以學下野
我諗XDA都有人討論過點解android 永遠都用唔曬d ram 同埋lmk 既解釋,有興趣可以睇下
https://www.google.com.hk/amp/s/www.xda-developers.com/the-ram-conundrum-do-we-really-need-6gb-ram-on-android/amp/?client=ms-unknown

你講得o岩lmk 係排好曬咩比人kill,
然後慢係reload (者係重新起個instance)

個比喻入面就係 (lmk 全名係low memory killer = 工人要諗有咩可以掉然後搵個位放)
但如果工人發現冇樣可以掉得,
隨便掉咁就問題大
上面討論梗如果部機用到6GB Ram ,
咁已經代表lmk 分唔到,
因為樣樣野都好重要,
咁個工人就亂咁掉o左d野
有機會係你而家用梗既app
或者launcher 都會被kill,
咁就會覺得lag

要用盡6gb 只要你寫一隻app 有memroy leak 既hashmap 用成gb ram 開幾次。
(個Rom 要set 錯OS 個max heap size)
然後你就會長期用6G ram 開咩app都塞 (reload

你講其實都錯唔哂,有啲部份我都好同意
不過我想講部機係用唔哂6gb ram,而唔係長期食盡哂6gb ram

其實我之前都講過就係唔root既情況下我點都用唔過3.6-3.8gb咁上下
咁剩餘既空位我想知用黎做咩???

點解到限制係3.6-3.8內而唔over4gb 呢
好老實講我地沖住買6gb ram 既人,就係想睇用多過4gb ram既時候,而唔係同啲4gb機一樣用得3.6-3.8

我都係衝住6gb ram買,但完全無期待要睇超過4gb既時間。。。

用4GB ram手機我見佢過左2.5gb已經好唔舒服。。。係咁要清野
用o左半個月
暫時係最抵玩既android 手機,轉換app 速度暫時最快,叉電最快,係冇乜人知。

相機用手動mode 真係有驚喜。

建議使用國際版,因為大陸版個OS ,你懂的。

另外清Ram, 請選深度。 效果比得上小米清Ram 咁停o左第三方背後行既service,但停唔到google play service 既push 通知。

(當然小米就算清曬ram, 佢原生service 仲做好多野,夾你location ,個鬧鐘app 係熄機都會幫你開機etc...)

如果唔介意二手,二手 iphone 6s 或任何人新one plus 3T 應該係四升以下首選

深清會唔會搞到每次開app好慢?

其實清黎做乜
我一個月屎忽痕既時候先會去清一兩次
大部分時間都係3gb左右,基本上未見過部機上過5gb

一講就嬲,唔root跟本就用唔盡6gb ram,咁佢果賣點6gb ram 意義可在

ram唔係要黎用盡的
愈多ram剩開新app/load野都會順d
ram係唔會賺多既

咁我用黎用去都果堆app 我load哂落ram 咪唔洗等佢慢慢開,我咁諗啱唔啱先
如果真係唔夠android 有lkm同我搞架啦 咁我係咪唔洗有成2gb 開左出黎唔用

其實好難用曬6gb
應該咁講, 如果比你掂到6gb ,者係代表個OS寫得衰or 你真係太多垃圾係ram系統唔識分去清走

因為android os 如果keep住得返500Mb 就會成日call 野去清ram, 一清就會lag,

打個比喻你屋企有600呎,買定d雜物放係屋企拎就梗係方便,到咁上下都會有人幫手執屋掉左d野,
但係你屋企打掃完都係好多垃圾,咁就係問題,佢會係咁叫工人黎清垃圾,但樣樣野你又話有用(其實無用),又叫個工人密d黎執垃圾。 如果個工人醒就會好叻幫你掉左d無用既野。。咁令到你永遠都有三百呎活動空間

ram用到就滿同用一半係兩個世界黎

當你個比喻冇錯
你長期要300呎黎做乜?
點解你會覺得o個300呎會令你部機快d?
人就話要活動空間姐 ram本身就係要黎放野
冇放野=浪費

PC就算有32GB ram, 都有長期用盡ram黎Prefetch 常用hard disk data
根據佢個比喻,one plus 3應該跑得快過PC

sorry ,唔明你講乜。
但ram 多只係可以避免lag ,唔會快o左。

當個 cache hit ratio 提高時,就係快左

https://linux-mm.org/Low_On_Memory

Ram 基本運作原理就係free RAM is wasted RAM
有無人買機個陣,有買埋佢個款玻璃mon貼呢?
想問係咪會貼埋上mon

唔會貼,佢個玻璃貼同你淘寶十幾蚊質素係一樣
op3 mon貼係好撚煩既事

但係我張官方玻璃貼(唔係full cover)咩事都冇喎 又冇白邊 又冇彩虹紋

咁邊到有好/full cover嘅mon貼
同埋佢官方個啲case好唔好用?

官方3d mon貼暫時最好用,只係邊框粗左d

3d mon貼係佢本身買機跟個塊?
定係要加錢個塊?

rmb99嗰塊
Android pay同八達通得唔得?

我都想知,求用家回應

我都想知 如果用唔到即係廢左

我都想知,求用家回應

and pay ok
8達通 check到剩額

果啲什麼8達通sim,tap & go pay 全部都唔得
查實八達通Sim唔係得幾部電話得嘅咩?

我都想知,求用家回應

and pay ok

用過citi果張八達通信用卡唔得
建行就勁難先detect到
普通八達通就好正常
想問下OnePlus 3 user, 用緊 OOS 邊個 version 覺得最好

我都想知,求用家回應

and pay ok

普通八達通就好正常

citi我得
升左7.0之後超順, 好明顯慳電左
screen on time4個鐘都仲有50%電。
平時可能得番30%左右
仲要3份一時間用3g上網

爽到爆

不過通知欄好撚柒

我都想知,求用家回應

and pay ok

普通八達通就好正常

citi我得

試過兩張citi都有問題
可能部機nfc有事掛

但Android pay同普通八達通都ok.....
op3開賣用到宜家, 冇病冇痛保持流暢!

唔介意system 無咩update 真係一流

點會無update, 就黎升7.0

今日先 7.0 beta 2, 真係唔知幾時先stable, 不過今晚有機可以試下個7.0 beta, 唔知多唔多bugs

我都想知,求用家回應

and pay ok

普通八達通就好正常

我Citibank得喎, 不過難detect +
op3開賣用到宜家, 冇病冇痛保持流暢!

唔介意system 無咩update 真係一流

點會無update, 就黎升7.0

今日先 7.0 beta 2, 真係唔知幾時先stable, 不過今晚有機可以試下個7.0 beta, 唔知多唔多bugs

留名等包膠
同小米5s plus比點睇?
大家都係用Snapdragon 821, 6gb ram
小米只係賣HKD2999
巴絲擔唔擔心監控問題
巴絲擔唔擔心監控問題

升左7.0之後超順, 好明顯慳電左
screen on time4個鐘都仲有50%電。
平時可能得番30%左右
仲要3份一時間用3g上網

爽到爆

不過通知欄好撚柒

有無咁誇 4個鐘喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞