ONEPLUS 3 集中討論區 LIHKG

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
[img]https://holland.pk/gmj47yic[img]
上面果一橫係咩黎

[img]https://holland.pk/9ufo82t5[img]

呢個?
免干擾模式(無聲無震只有鬧鐘)

咩網黎?
想睇漫畫

漫畫人 app
op3用家
7月買完第2日就跌左落地下一次
但用到依家冇跌過
跟機mon貼用左兩三個月開始花 而且指紋印太明顯
直接唔同mon貼 普通咁用根本唔會整花
部機用到依家應該冇hang過機
基本上咩問題都冇發生過
電叉得好快 1個鐘差唔多叉滿
平時番學用10個鐘番到屋企都仲有
20-30%電
3000蚊真係好抵屌

咁撚正 相機表現點

相機日頭有光都唔錯
但夜晚我覺得都算幾差
因為對用g4 可能部相機太靚加2kmon
op3一用就知差啲

g4有大光圈,1+3無g4咁大
所以廣角,景深,吸光,都唔夠g4勁

但g4又慢又熱又要燒板,就唔好再諗

ps:g4苦主轉1+3既用家

op3相機夜晚要靚就用手動

利申我唔係話1+3相機渣,不過對比g4依啲影相真係幾屈機既機真係惡打啲。

手動都係唔夠g4靚,人地有F1.8光圈仲要 2度OIS (3axis) ,1+3我F2.0 普通OIS點影都係夠黎
用o左半個月
暫時係最抵玩既android 手機,轉換app 速度暫時最快,叉電最快,係冇乜人知。

相機用手動mode 真係有驚喜。

建議使用國際版,因為大陸版個OS ,你懂的。

另外清Ram, 請選深度。 效果比得上小米清Ram 咁停o左第三方背後行既service,但停唔到google play service 既push 通知。

(當然小米就算清曬ram, 佢原生service 仲做好多野,夾你location ,個鬧鐘app 係熄機都會幫你開機etc...)

如果唔介意二手,二手 iphone 6s 或任何人新one plus 3T 應該係四升以下首選

深清會唔會搞到每次開app好慢?

其實清黎做乜
我一個月屎忽痕既時候先會去清一兩次
大部分時間都係3gb左右,基本上未見過部機上過5gb

一講就嬲,唔root跟本就用唔盡6gb ram,咁佢果賣點6gb ram 意義可在

更新左之後一早就可以用盡ram啦,只不過咁耐都係未試過用盡

咁咪係問題囉,你唔root 用到部機要換都用唔過3.6gb 已有問題啦,賣點果6gb 唔通買黎睇咩,我就係想用爆佢

1+3應該俾果制人揀慳電就用番依家3.6gb 限制,唔慳電用盡6gb eam
用o左半個月
暫時係最抵玩既android 手機,轉換app 速度暫時最快,叉電最快,係冇乜人知。

另外清Ram, 請選深度。 效果比得上小米清Ram 咁停o左第三方背後行既service,但停唔到google play service 既push 通知。

(當然小米就算清曬ram, 佢原生service 仲做好多野,夾你location ,個鬧鐘app 係熄機都會幫你開機etc...)

如果唔介意二手,二手 iphone 6s 或任何人新one plus 3T 應該係四升以下首選

其實清黎做乜

一講就嬲,唔root跟本就用唔盡6gb ram,咁佢果賣點6gb ram 意義可在

ram唔係要黎用盡的
愈多ram剩開新app/load野都會順d
ram係唔會賺多既

咁我用黎用去都果堆app 我load哂落ram 咪唔洗等佢慢慢開,我咁諗啱唔啱先
如果真係唔夠android 有lkm同我搞架啦 咁我係咪唔洗有成2gb 開左出黎唔用

上面果一橫係咩黎

呢個?
免干擾模式(無聲無震只有鬧鐘)

咩網黎?
想睇漫畫

漫畫人
28號先出貨 等死人咩
香港邊到有佢d套同貼買

唔想買原裝套 買左呢4個
左1最廢 個stand係就禁膠既 接位 勁易甩
左2頂裂左我個玻璃mon貼 最貴
不過韓國做有質感 high class 型d
左3其實ok 平 但係寫住make in china
前面保護差d
左4 筆袋果種膠 但手感唔錯 舒服

抵用黎講
左4>左1>左3

如果唔頂貼 唔計錢就左2
淘寶 lin
[url]https://detail.tmall.com/item.htm?id=539409739160&toSite=main[/url
https://detail.tmall.com/item.htm?id=536207636316&toSite=main
https://detail.tmall.com/item.htm?id=537931492301&toSite=main&skuId=3211990026850
https://world.taobao.com/item/536054769568.htm?spm=a312a.7700714.0.0.eAdy7x#detail

我都係買左四果款設計,無得輸
但會頂住啲全屏貼,我買左啲包膠料包9住果mon 算
我認我好懶
Sultan 終於有support
用o左半個月

其實清黎做乜

ram唔係要黎用盡的
ram係唔會賺多既

咁我用黎用去都果堆app 我load哂落ram 咪唔洗等佢慢慢開,我咁諗啱唔啱先
如果真係唔夠android 有lkm同我搞架啦 咁我係咪唔洗有成2gb 開左出黎唔用

其實好難用曬6gb
應該咁講, 如果比你掂到6gb ,者係代表個OS寫得衰or 你真係太多垃圾係ram系統唔識分去清走

因為android os 如果keep住得返500Mb 就會成日call 野去清ram, 一清就會lag,

打個比喻你屋企有600呎,買定d雜物放係屋企拎就梗係方便,到咁上下都會有人幫手執屋掉左d野,
但係你屋企打掃完都係好多垃圾,咁就係問題,佢會係咁叫工人黎清垃圾,但樣樣野你又話有用(其實無用),又叫個工人密d黎執垃圾。 如果個工人醒就會好叻幫你掉左d無用既野。。咁令到你永遠都有三百呎活動空間
有無人買機個陣,有買埋佢個款玻璃mon貼呢?
想問係咪會貼埋上mon
用o左半個月

其實清黎做乜

ram唔係要黎用盡的
ram係唔會賺多既

其實好難用曬6gb
應該咁講, 如果比你掂到6gb ,者係代表個OS寫得衰or 你真係太多垃圾係ram系統唔識分去清走

因為android os 如果keep住得返500Mb 就會成日call 野去清ram, 一清就會lag,

打個比喻你屋企有600呎,買定d雜物放係屋企拎就梗係方便,到咁上下都會有人幫手執屋掉左d野,
但係你屋企打掃完都係好多垃圾,咁就係問題,佢會係咁叫工人黎清垃圾,但樣樣野你又話有用(其實無用),又叫個工人密d黎執垃圾。 如果個工人醒就會好叻幫你掉左d無用既野。。咁令到你永遠都有三百呎活動空間

ram用到就滿同用一半係兩個世界黎
想問係咪會貼埋上mon

唔會貼,佢個玻璃貼同你淘寶十幾蚊質素係一樣
op3 mon貼係好撚煩既事
op3用家
7月買完第2日就跌左落地下一次
但用到依家冇跌過
跟機mon貼用左兩三個月開始花 而且指紋印太明顯
直接唔同mon貼 普通咁用根本唔會整花
部機用到依家應該冇hang過機
基本上咩問題都冇發生過
電叉得好快 1個鐘差唔多叉滿
平時番學用10個鐘番到屋企都仲有
20-30%電
3000蚊真係好抵屌

我發覺我無你部機咁可以舊電用咁耐,我唔係高度用糧都頂唔到去放工返屋企。巴打你用緊單卡定雙卡?
用o左半個月

其實清黎做乜

ram唔係要黎用盡的
ram係唔會賺多既

其實好難用曬6gb

當你個比喻冇錯
你長期要300呎黎做乜?
點解你會覺得o個300呎會令你部機快d?
人就話要活動空間姐 ram本身就係要黎放野
冇放野=浪費
想換機
想問係咪會貼埋上mon

但係我張官方玻璃貼(唔係full cover)咩事都冇喎 又冇白邊 又冇彩虹紋
邊度有磨砂貼,成個moon都係印
訂左話28號先出貨,希望1月1有得玩機
另外順便問係咪3t可以照用3既case?
想問係咪會貼埋上mon

但係我張官方玻璃貼(唔係full cover)咩事都冇喎 又冇白邊 又冇彩虹紋

咁邊到有好/full cover嘅mon貼
同埋佢官方個啲case好唔好用?
Android pay同八達通得唔得?
用o左半個月

其實清黎做乜

ram唔係要黎用盡的
ram係唔會賺多既

其實好難用曬6gb

當你個比喻冇錯
你長期要300呎黎做乜?
點解你會覺得o個300呎會令你部機快d?
人就話要活動空間姐 ram本身就係要黎放野
冇放野=浪費

冇放野=浪費,咁間屋就成個貨倉咁。
成日都要搵人執屋
同理,cpu 就要成日幫手清屋。
呢個情況就好似你用梗2gb ram 既手機(小米4i) 個cpu 好快,但ram 太少,攪到部機成日好lag。

6gb 定2gb 其實個size 唔重要,
重要既係,夠ram 比個空間去移動
ram 係隨機存儲器既簡寫,好似你入個貨倉放低件野,間屋夠大,你就可以隨放,然後離開,但如果滿左,你就要行曬成間屋,搵個空既地方放低,,如果冇位放,你仲要諗掉咩雜物當係垃圾,再放返件野入去
想問係咪會貼埋上mon

咁邊到有好/full cover嘅mon貼
同埋佢官方個啲case好唔好用?

官方3d mon貼暫時最好用,只係邊框粗左d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞