ONEPLUS 3 集中討論區 LIHKG

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
one plus 3話有機會出camera blob
https://www.xda-developers.com/oneplus-invites-user-opinion-on-camera-blob-release-on-oneplus-3/

確認左會出 應該幾星期內嘅事

巴打咩黎

等於window ge driver
xda 班人嘈過one plus 應該出source code比佢哋用,等佢哋唔洗reverse engineering咁寫個camera driver

op成日賣自己 dev friendly 黎做marketing實際上日日比xda人屌佢唔放source
op3用家留名

opo唔帶套唔黐mon貼,裸奔咗年半壞咗
boot機時成日自己入recovery mode,boot唔起
之後捱到op3出,就衝咗部首發,用咗幾個月仲好地地

oneplus個磨砂底對我呢啲手汗多嘅人真係正
opo唔帶套都好好feel,唔怕跌
op3裸機太跣手,加返個磨砂殼先唔怕跌
訂左3t嘅巴打係咪真係estimated delivery date咁上下先收到
用o左半個月
暫時係最抵玩既android 手機,轉換app 速度暫時最快,叉電最快,係冇乜人知。

相機用手動mode 真係有驚喜。

建議使用國際版,因為大陸版個OS ,你懂的。

另外清Ram, 請選深度。 效果比得上小米清Ram 咁停o左第三方背後行既service,但停唔到google play service 既push 通知。

(當然小米就算清曬ram, 佢原生service 仲做好多野,夾你location ,個鬧鐘app 係熄機都會幫你開機etc...)

如果唔介意二手,二手 iphone 6s 或任何人新one plus 3T 應該係四升以下首選
等緊128gb

same here
http://forum.xda-developers.com/oneplus-3t/development/kernel-franco-kernel-r1-12nd-december-t3517519/page1

franco kernel for op3t已出 用埋佢應該效能更好又慳電
3t更值得入手
one plus 3話有機會出camera blob
https://www.xda-developers.com/oneplus-invites-user-opinion-on-camera-blob-release-on-oneplus-3/

確認左會出 應該幾星期內嘅事

巴打咩黎

等於window ge driver
xda 班人嘈過one plus 應該出source code比佢哋用,等佢哋唔洗reverse engineering咁寫個camera driver

op成日賣自己 dev friendly 黎做marketing實際上日日比xda人屌佢唔放source

呢個都係我唔用OP1嘅第一個原因
訂左3t嘅巴打係咪真係estimated delivery date咁上下先收到

我11月29號買 128gb 話12月6先會收
最後2號就到

最後2號就到

都好啲 希望聖誕有得玩
用o左半個月
暫時係最抵玩既android 手機,轉換app 速度暫時最快,叉電最快,係冇乜人知。

另外清Ram, 請選深度。 效果比得上小米清Ram 咁停o左第三方背後行既service,但停唔到google play service 既push 通知。

(當然小米就算清曬ram, 佢原生service 仲做好多野,夾你location ,個鬧鐘app 係熄機都會幫你開機etc...)

如果唔介意二手,二手 iphone 6s 或任何人新one plus 3T 應該係四升以下首選

深清會唔會搞到每次開app好慢?
xda真係無人support 3t咁
唔敢買

官方話會送機比dev 依家仲早姐

送又點 班人唔肯寫都無得用
oneplus one 之後應該最值得買係3t

最後2號就到

係咪官方/速遞公司會提早聯絡你
應該唔會突然出貨送上門掛
用o左半個月

其實清黎做乜
我一個月屎忽痕既時候先會去清一兩次
大部分時間都係3gb左右,基本上未見過部機上過5gb
留名

最後2號就到

係咪官方/速遞公司會提早聯絡你
應該唔會突然出貨送上門掛

可以睇番訂單詳情 應該有追蹤number可以睇件貨到邊

利申: 28號朝買 29號晚到
64G 實際有幾多比你用
用o左半個月

講左幾多次用android清ram仲食電...
仲想清到連push都停埋 完全係反智
好多service就係預左常駐運作 但唔代表佢會食你電
你kill左佢 佢再開過o個下就真係食電
其實係咪無機會再係官網買到128gb
用o左半個月

其實好睇你背後行梗咩app
同埋push 都有好多種

我會建議平時清o左會背後行service 既app, 特別拎location 既app 要清走

因為深度清除殺唔到Google push ,所以如果係正常既app, 個push 都係會收到。

清ram 再開會曬電係一個偽命題.
呢個講法係軟件世界未必合理。
因為如果有app 係service 咁行,背後keep住比資料上傳server 就會好食電 (example facebook)
如果隻app 寫得衰,開app個陣會一次過將資料放上server所以先有機會用電多o左。

其實ram 放係度都會用電,不過程式係背面行,點都會用多d

android 係2.3之前係唔好亂kill app,因為個陣慢,清o左反而多問題。
而家OS 原生有粒制就係比你清,點解唔用。

近年d app 既寫法同以前唔同o左,每次app 可以佔用無上限既ram
所以清ram 係有必要的
用o左半個月

其實唔洗全部app 清,但我會話大陸app一定要清, 有d app 常用,你可以落個鎖,就唔會清到佢。
用o左半個月

我會建議平時清o左會背後行service 既app, 特別拎location 既app 要清走

因為深度清除殺唔到Google push ,所以如果係正常既app, 個push 都係會收到。

因為如果有app 係service 咁行,背後keep住比資料上傳server 就會好食電 (example facebook)
如果隻app 寫得衰,開app個陣會一次過將資料放上server所以先有機會用電多o左。

android 係2.3之前係唔好亂kill app,因為個陣慢,清o左反而多問題。

近年d app 既寫法同以前唔同o左,每次app 可以佔用無上限既ram

咁清ram法同開飛行模式有咩分別?
doze已經解決好多background service 問題
上到 Android nougat,冇左定時wakelock,,更加唔需要kill app
用o左半個月

咁清ram法同開飛行模式有咩分別?
doze已經解決好多background service 問題
上到 Android nougat,冇左定時wakelock,,更加唔需要kill app

冇錯,最新android n係會改o左wakelock 處理, 但係而家仲係6.x 。 當然one plus 3t 真係好勁,清唔清用戶體驗係冇乜分別。

既然係咁可以再講深入少少

因為android 係用java寫, 而家每隻app 都會有一個application , 而每一頁就係叫activity
深度清除係清左個application ,
好多時好多app (特別係冇auto testing做 既app) 都會有memory leak(內存泄漏) ,
而特別多既情況就係程式員寫得唔好,個activity 被使用到無法清理,最後永遠係部機既ram 度,連android 系統都殺唔到,所以當清理application 就可以清到個activity。
當然咁清真係會連app都唔會背後行,但都會收到push, 因為google 隻app 長期係後面行黎收到push

坊間大部份大陸app 偶然會背後做d 無聊野,例如背後下載定廣告。將你既位置發上server 扮曬拎最新“時間”

以上其實清唔清唔影響你既用戶體驗,只係我唔鐘意d ram 成日比d 冇用既野霸住。
android 成日要行system.gc 去清ram, 攪到無拿拿lag 少少
28號先dispatch
好想快d有新機用
仲等緊128GB, 唔知幾時有
我諗住買3T
呢個係咪正版? 我見好多都係Dash線配Oppo VOOC頭,呢個連個頭都係oneplus
https://world.taobao.com/item/541321354299.htm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞