做咗三年幾貢茶 你問我答

1001 回覆
35 Like 2 Dislike

寧願返早
太早訓個假期會好快完

你咁夜瞓起到身咩?我有時開早都唔知醒
我就係見天仁收得早 所以想返收十點半咋我提子
幾時開學?
夜瞓遲起咪一樣

我想轉間收早啲
而家一收夜就收11點
聽日

後日先啱
過左12點冇留意日期

4/2?咁都好唔使較返生理時鐘咩?

個人覺得 奶茶 北海道朱古力
荃灣 大窩口 深水埗 葵芳 佐敦 旺角 灣仔(可能仲有 但唔同老細)

北海道奶茶好好飲
以前開第一間係太子個陣最正
補完習實捧場

啫係咩嚟?

簡單黎講 北海道=加多左一種奶味既糖漿 奶味重左

點解叫北海道我記得comebuy好似都有
次次都飲朱古力奶蓋+珍珠

朱古力奶蓋又咸又甜唔會好古怪咩

唔會 好好飲

幾好飲㗎 奶蓋加落朱古力

有咩好飲 仲有幾多間?想飲都搵唔到

荃灣 大窩口 深水埗 葵芳 佐敦 旺角 灣仔(可能仲有 但唔同老細)

北海道朱古力啫係咩
原來咁多間咁我個分店數量表要再排過
天仁(24)>貢茶(21)>歇腳亭(18)>comebuy(7)=賞茶(7)=coco(7)>清玉(4)>茶湯會(3)=KOI THE(3)=happy lemon(3)
數據為綜合網上資料所得 只供參考

重奶味既朱古力
至少8間以上 荃灣都兩間 以前開好多 但近期執柒左好多
做歇腳亭6年pt

有冇咩分享下

你咁夜瞓起到身咩?我有時開早都唔知醒
我就係見天仁收得早 所以想返收十點半咋我提子
幾時開學?
夜瞓遲起咪一樣

我想轉間收早啲
而家一收夜就收11點
聽日

咁快幾點堂呀?返學早啲瞓啦
嚟觀塘天仁 十點半唉 其實十一點已經好好

做citisuper呀foodcourt呀入面果d實做到斷氣

但我每次去都冇乜生意 個個位好偏僻
你港島區?

啫係咩嚟?

我係c字頭y字尾個間 巴打係咪誤會左
利申:唔知原來有間叫coco sorry
巴打! 我係外國,但我好想飲,可唔可以話我知用邊隻紅茶同綠茶? 我點解自己買honey 沖 個味同去你地到飲會唔同既?

自家茶葉嚟 我都唔知點先買到我自己喺屋企都沖唔返隻味 糖同茶都有影響
綠茶你買返臺灣個啲茉香綠茶會差唔多 但紅茶我未搵到一樣味
因為我哋啲蜂蜜唔係純蜂蜜有加焦糖個啲 個味好奇怪 唔係蜂蜜味 我都較唔到呢隻味
巴打! 我係外國,但我好想飲,可唔可以話我知用邊隻紅茶同綠茶? 我點解自己買honey 沖 個味同去你地到飲會唔同既?

試過沖奶茶,但比例唔太好

奶用奶精同奶都唔同味 所以好難完全一樣
我久唔久都有買野飲,點先可以識到入面啲女?

記憶力好? 有咩用 我哋冇特別要求喎
即係最高4字頭? 做耐咗會加幾多呀?

要考試合格先有得加人工「水吧表(大中小份量) 收銀禮儀 價目表 煲野表(大中小份量)仲有其他」仲難考過dse
考試唔合格永遠唔會加 除非最低工資上調 新人咩都唔識仲高過做左幾年但無考試既員工
最高都係4字

好多嘢好難記? 正常唔係做得耐就會記得晒㗎咩?
即係得一次機會加人工?之後就做幾耐都係4字頭?

產品愈黎愈多 水吧表經常改
你平時係落手落腳沖杯野飲 但你去到考試 係要用筆寫出黎 真係兩回事黎
講就考完之後再隨年資慢慢升囉 但咁既公司最多咪每年比多一蚊你 同貢茶無得比 貢茶老細真係見你做到野就加

咁慘 我見請人寫$36~$40
Full time 萬一二
店長先萬四咋陰公同我哋full time差唔多

咁快幾點堂呀?返學早啲瞓啦
嚟觀塘天仁 十點半唉 其實十一點已經好好

做citisuper呀foodcourt呀入面果d實做到斷氣

但我每次去都冇乜生意 個個位好偏僻
你港島區?

觀塘食飯時間都幾多人
成日見到貢榮啲女女唔戴帽 唔係話要戴㗎咩?
之前做嘅時候一唔戴就俾人屌

要戴 可能嗰啲分店未俾人捉過唔識驚 所以冇鬧佢哋
一定要戴 畀公司捉到冇戴要罰錢 千千聲咁上我哋已經上到二萬 下次再捉到就二萬
如果你好憎間舖啲人嘅其實可以影低然後寫信投訴 一定罰我有影低過但冇寫信

印象好深沙田新城市果間鋪有個女仔頂帽寫住貞香 覺得個名好古代

貞香
做歇腳亭6年pt

有冇咩分享下

無咩特別,我地間野又唔算污糟,每日都做好多清潔

係啲閪客囉,乜鳩都唔撚識
又話平時飲唔係咁呀屌鳩你,又成日落完單改黎改去
最on9就係成日話杯野好多冰,屌你跟譜沖架嘛
走冰加佢1$又問點解唔要冰都要加錢,比多d茶架嘛比水你咩

試過沖奶茶,但比例唔太好

奶用奶精同奶都唔同味 所以好難完全一樣

當沖鮮奶茶
做過呢行就知,如果即刻飲叫多冰最好飲
帶返屋企就叫小冰多糖
多唔多正妹化濃妝返工

mk妹就多

其實睇啲茶/水係新煲定舊太凍會煲一煲 但好難控制溫度 所以時暖時熱 但有得嗌暖
(SOP係熱嘅70度 暖嘅50度 但唔會量)
天仁呢?應該好嚴謹?

講唔上嚴
入得口暖暖地 有鮮奶通常會再煲下
我自己既指標係掂落個鐵杯度唔辣手
試過太忙同事煲太熱之後比個客上page鬧

原來都唔會量但我哋有時係熱到入唔到口
我戴手套所以唔多feel到有時忙都唔理得咁多 搞掂就出
上次見個page少少事都叫人返去換 覺得好有品質保證咁

真係有咩唔滿意keep住單number就可以返黎換
有冇客會嗌完野飲之後人間蒸發

咪Starbucks咁但價錢又唔係Starbucks價 我哋睇情況 今日有個客買薄荷奶綠加珠微糖 然後話冇茶味又冇薄荷味 但同事話落正常份量 我睇杯嘢隻色都正常
然後我落多正常份量薄荷再加茶 佢都係叫我再加 最後落triple份量 杯嘢綠過啲樹葉
有同佢講佢微糖吊唔到啲味 但佢唔多明

其實睇啲茶/水係新煲定舊太凍會煲一煲 但好難控制溫度 所以時暖時熱 但有得嗌暖
(SOP係熱嘅70度 暖嘅50度 但唔會量)
天仁呢?應該好嚴謹?

講唔上嚴
入得口暖暖地 有鮮奶通常會再煲下
我自己既指標係掂落個鐵杯度唔辣手
試過太忙同事煲太熱之後比個客上page鬧

原來都唔會量但我哋有時係熱到入唔到口
我戴手套所以唔多feel到有時忙都唔理得咁多 搞掂就出
上次見個page少少事都叫人返去換 覺得好有品質保證咁

真係有咩唔滿意keep住單number就可以返黎換
有冇客會嗌完野飲之後人間蒸發

經常有 通常過一個鐘就當冇人要
但係都試過有客嚟拎3個鐘前買嘅嘢
其實好想知佢哋係唔記得咗定點
成日見到貢榮啲女女唔戴帽 唔係話要戴㗎咩?
之前做嘅時候一唔戴就俾人屌

要戴 可能嗰啲分店未俾人捉過唔識驚 所以冇鬧佢哋
一定要戴 畀公司捉到冇戴要罰錢 千千聲咁上我哋已經上到二萬 下次再捉到就二萬
如果你好憎間舖啲人嘅其實可以影低然後寫信投訴 一定罰我有影低過但冇寫信

巴打你小心啲 每次開工都要記得戴

有啦 我哋唔戴會畀人鬧
多唔多人會要求加甜?
自己一星期飲2-3次貢榮,因為好飲得甜,
但次次叫加甜d店員個反應都會好好奇咁
做歇腳亭6年pt

有冇咩分享下

有咩好飲 仲有幾多間?想飲都搵唔到

北海道朱古力啫係咩
原來咁多間咁我個分店數量表要再排過
天仁(24)>貢茶(21)>歇腳亭(18)>comebuy(7)=賞茶(7)=coco(7)>清玉(4)>茶湯會(3)=KOI THE(3)=happy lemon(3)
數據為綜合網上資料所得 只供參考

重奶味既朱古力
至少8間以上 荃灣都兩間 以前開好多 但近期執柒左好多

之前見comebuy有呢杯嘢 然後好想出杯札幌奶綠 東京黑森林

啫係咩嚟?

我係c字頭y字尾個間 巴打係咪誤會左
利申:唔知原來有間叫coco sorry

oh 咁coco維持冇變
comebuy你話8以上咁當十 穩佔第四
多唔多人會要求加甜?
自己一星期飲2-3次貢榮,因為好飲得甜,
但次次叫加甜d店員個反應都會好好奇咁

100個可能有1個 一日唔超過兩個 因為真係原本已經好甜
飲少啲啦巴打 糖尿呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞