做咗三年幾貢茶 你問我答

1001 回覆
35 Like 2 Dislike

以前考完dse出黎第一份工就係咁比人呃 最誇張番12收11 仲要一路食飯一路做 賣晒命咁先發現佢連應有既員工福利都無比過我地
而家做既大公司就會嚮第4個禮拜cut到你唔夠18個鐘 走法律罅

你覆得好快 冇嘢做?得閒過嚟買嘢飲啦
個陣幾錢人工?你好似做過好多份工咁
好狗但冇計 有漏洞

岩岩好同fd見完面一f5就見你覆緊機
今日飲左兩杯熱情果茶喇月巴死
dse後第一份工係$33.....

我dse後做pacific得35,我啲朋友鬧到我上天花板,問我咁低都肯做
我想知點解而家貢茶d野飲愈來愈淡
係咪偷工減料?

以前考完dse出黎第一份工就係咁比人呃 最誇張番12收11 仲要一路食飯一路做 賣晒命咁先發現佢連應有既員工福利都無比過我地
而家做既大公司就會嚮第4個禮拜cut到你唔夠18個鐘 走法律罅

好狗但冇計 有漏洞

我dse後做pacific得35,我啲朋友鬧到我上天花板,問我咁低都肯做

Pacific都叫可以學下lamarzocco機 sb真係撳個制就出shot
樓主有無去過路德圍幫更

唔好認我啦好嘛

見過有個好鍾意乾淨既男仔戴住手套一路沖野飲一路周圍左抹右抹 仲拖埋地 所以印象好深刻

全舖得我沖嘢會戴手套....
求放過
between,你改咗名認你唔到

放過你
好彩你沖既幾好飲
幫襯貢茶咁耐第一次見人咁乾淨

多謝你呢幾日會唔會經過?
你飲咩 幻覺嚟舖頭有人成日周圍抹嘢 好勤力(當初入嚟我都係咁)

唔知呀琴日已經飲左地鐵站附近果間
樓主試左新野未 我都係飲開珍奶同仙草奶凍炸 成日唔敢試果汁類野驚太人工甜

茶番?望落好老土 唔想買
三杯新嘢都冇特別 係轉咗彩珠 遲下有蝶豆花 度度都玩漸層

我覺得都唔錯 茶味濃
佢好似係抹茶出名d 我就無興趣試
不過試過一兩次太夜買d珍珠好硬
睇圖d彩珠好化學

係望落化學 但睇成份係天然色素嚟我會食
間嘢門面唔多得但下次我會飲下

個門面青bb咁 前排應該落錢係ig d foodie度賣廣告所以多左人幫襯
我都返緊pt 人工得4字頭好少

水吧工好似都係呢個數 Starbucks Pacific都係4字頭

Pacific一入職都係35蚊
要考試先升到senior 41蚊

咁低 Starbucks好似$45
突然覺得自己算高

想太多
兩年前做sb做左兩年臨走先38
佢好在有pt係418 所以有醫療福利同年假等等
加埋d勤工獎先有4字

絲打做兩年咁耐有咩分享下?
做兩年都咁低人工真係幾慘下 我係見佢招聘廣告寫有45蚊一個鐘先咁講
418係咩意思咁福利又幾好下我哋都有醫療福利但冇年假 pt冇勤工但有每月bonus

勞工法例黎架 連續四個禮拜番夠18個鐘 公司就要按連續性合約 (類似既term)黎雇用你 要比番年假/勞工假等福利你
等於一年有7日al+12日sh係唔洗番工都有錢袋
做pt要識呢d野阿如果唔係會比人呃

啱啱google完 我哋冇但算啦...人工都喺返度

好狗但冇計 有漏洞

放飯吖嘛 而家開工啦
做咗幾年嘢啦?
聽日嚟啦

係呀 都差唔多畢業
有機會黎啦 你仲要踩咁多日
而家仲有無之前巴絲提果杯烏龍茶沙冰賣

水吧工好似都係呢個數 Starbucks Pacific都係4字頭

突然覺得自己算高

想太多
加埋d勤工獎先有4字

做兩年都咁低人工真係幾慘下 我係見佢招聘廣告寫有45蚊一個鐘先咁講
418係咩意思咁福利又幾好下我哋都有醫療福利但冇年假 pt冇勤工但有每月bonus

勞工法例黎架 連續四個禮拜番夠18個鐘 公司就要按連續性合約 (類似既term)黎雇用你 要比番年假/勞工假等福利你

每月bonus係一定meet到? sb都有但我做左兩年只meet過兩次 因為除左meet sales target仲要計customer comments
做sb又無咩好分享 不過自己果陣係覺得d客用幾廿蚊買杯野飲沖得太乸西良心會過意唔去

bonus係每月都有 營業額每日計 但夏天一個月會有超過廿日有
有咩好飲

meet到既bonus都算有良心
我自己飲茶多 有隻iced shaken tea lemonade 其實即係檸檬汁+紅茶+ syrup
自己就會改普通syrup做薄荷syrup 出到黎好似冰極咁 樓主應該都沖到
沖得野飲多就覺得真係好多糖水好甜 所以唔太好frappuccino

最多一個月千幾二千bonus
好似好難控制份量咁 但我一陣返去會沖下
上面應承位巴打幫佢試晒三樣朱古力嘅嘢 但我仲未飲完呀

樓主一間開完個你問我答post肥左幾kg
二千 pt都有咁多? sb以前係ft最高$1250 pt就按番工時數比例
有興趣做天仁既就留email

我有辦法幫到巴絲們

有興趣做
但最快5月先做到

你好有心做呢方面嘅工喎
有幾污糟,員工係咪想飲就沖得?

正常 唔算污糟但好少飲 我唔太好呢啲 我係鍾意沖
青衣個間好撚甜啊!又冇禮貌! 叫25%都同我fd個杯100%一樣味
冇追哂post想問下邊d你覺得最唔擺得落口

唔擺得落口係指難飲定化學?
投訴佢 亂沖
其實加盟店質素好難控制
屌東涌個間真係好撚柒難飲
試過飲左兩啖,頂唔順扔左

飲咩?我出去好少飲返貢茶

珍奶

太淡?我唔明點解有啲舖可以咁淡
有冇時間識女朋友?

返工佔6成時間 返學3成 都仲有1成時間(其實可以返少啲)
但冇女朋友
自己買料整唔整奶蓋珍奶

整到 但珍珠要揀啱 買過一隻點煲都煲唔熟
之前試過去鋪頭問請唔請人 叫我留低資料就冇回音了

好狗但冇計 有漏洞

我dse後做 $38
但你可以學沖咖啡都好呀

好狗但冇計 有漏洞

Pacific都叫可以學下lamarzocco機 sb真係撳個制就出shot

你係咪學到好多嘢
樓主有無去過路德圍幫更

唔好認我啦好嘛

見過有個好鍾意乾淨既男仔戴住手套一路沖野飲一路周圍左抹右抹 仲拖埋地 所以印象好深刻

全舖得我沖嘢會戴手套....
求放過
between,你改咗名認你唔到

放過你
好彩你沖既幾好飲
幫襯貢茶咁耐第一次見人咁乾淨

多謝你呢幾日會唔會經過?
你飲咩 幻覺嚟舖頭有人成日周圍抹嘢 好勤力(當初入嚟我都係咁)

唔知呀琴日已經飲左地鐵站附近果間
樓主試左新野未 我都係飲開珍奶同仙草奶凍炸 成日唔敢試果汁類野驚太人工甜

茶番?望落好老土 唔想買
三杯新嘢都冇特別 係轉咗彩珠 遲下有蝶豆花 度度都玩漸層

我覺得都唔錯 茶味濃
佢好似係抹茶出名d 我就無興趣試
不過試過一兩次太夜買d珍珠好硬
睇圖d彩珠好化學

係望落化學 但睇成份係天然色素嚟我會食
間嘢門面唔多得但下次我會飲下

個門面青bb咁 前排應該落錢係ig d foodie度賣廣告所以多左人幫襯

啲圖又唔靚
真係?每次去都冇乜人咁

突然覺得自己算高

想太多
加埋d勤工獎先有4字

好狗但冇計 有漏洞

放飯吖嘛 而家開工啦
做咗幾年嘢啦?
聽日嚟啦

係呀 都差唔多畢業

透露年齡
但今日難得我主場
返到6號
有 但唔好叫我打最憎 同埋我打唔到張圖咁靚(跟sop嘅話)

突然覺得自己算高

想太多
加埋d勤工獎先有4字

每月bonus係一定meet到? sb都有但我做左兩年只meet過兩次 因為除左meet sales target仲要計customer comments
做sb又無咩好分享 不過自己果陣係覺得d客用幾廿蚊買杯野飲沖得太乸西良心會過意唔去

bonus係每月都有 營業額每日計 但夏天一個月會有超過廿日有
有咩好飲

meet到既bonus都算有良心
我自己飲茶多 有隻iced shaken tea lemonade 其實即係檸檬汁+紅茶+ syrup
自己就會改普通syrup做薄荷syrup 出到黎好似冰極咁 樓主應該都沖到
沖得野飲多就覺得真係好多糖水好甜 所以唔太好frappuccino

最多一個月千幾二千bonus
好似好難控制份量咁 但我一陣返去會沖下
上面應承位巴打幫佢試晒三樣朱古力嘅嘢 但我仲未飲完呀

樓主一間開完個你問我答post肥左幾kg
二千 pt都有咁多? sb以前係ft最高$1250 pt就按番工時數比例

係 但我時薪係計晒全部嘢先$55 但好穩定夏天仲多
我想知點解而家貢茶d野飲愈來愈淡
係咪偷工減料?

我做幾間一路都咁濃 你去邊間?
我估係偷偷地落多咗水/茶太熱

突然覺得自己算高

想太多
加埋d勤工獎先有4字

好狗但冇計 有漏洞

放飯吖嘛 而家開工啦
做咗幾年嘢啦?
聽日嚟啦

係呀 都差唔多畢業

透露年齡
但今日難得我主場
返到6號
有 但唔好叫我打最憎 同埋我打唔到張圖咁靚(跟sop嘅話)

既然咁難得

有興趣做
但最快5月先做到

你好有心做呢方面嘅工喎

只係考完試想搵下錢姐
青衣個間好撚甜啊!又冇禮貌! 叫25%都同我fd個杯100%一樣味
冇追哂post想問下邊d你覺得最唔擺得落口

唔擺得落口係指難飲定化學?
投訴佢 亂沖
其實加盟店質素好難控制

化學
原來係加盟店黎冇留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞