做咗三年幾貢茶 你問我答

1001 回覆
35 Like 2 Dislike
睇黎我之前做果間係加盟店
我老闆就係出錢開舖果個 我直接under佢
所以我啲所謂員工福利/時薪完全係任我老闆自己訂 唔係跟總公司定點樣
所以我啲所謂員工福利/時薪完全係任我老闆自己訂 唔係跟總公司定點樣

其實9成都係加盟店
基本上員工加盟主話事 但產品同價錢就一定要跟公司
返過邊間?

一星期冇可能請教人沖嘢好煩

做幾個月請唔請

你唔好同佢講做幾個月其實幾個月已經算耐 快啲去in

唔該巴打

唔使
珍珠用手攪,甲由跌落珍珠度直接執走佢繼續賣,茶唔夠賣溝熱水,果醬果汁鳩倒,用手落冰,水喉水洗珍珠,珍珠倒瀉落洗手盆直接執返繼續用

結論係珍珠好撚污糟

除咗水喉水洗珍珠之外一樣都冇發生過 SOP係水喉水洗完再用熱水洗 唔覺有咩問題 起碼我會食

你地係咁姐
所以料基本上除左跌落地都會執返上黎用

追晒post都唔知咩係sop

Standard Operating Procedures
咁多頁你都追晒 多謝你

有啲鋪唔會跟 全部鳩做

所以加盟嘅壞處就係咁 做壞招牌
樓豬間野單日最高營業額試過幾多?

四萬幾

杯杯照SOP沖都做到4萬幾?

夏天跟6成 冬天跟9成 根本冇可能杯杯奶茶都落機打

除咗水喉水洗珍珠之外一樣都冇發生過 SOP係水喉水洗完再用熱水洗 唔覺有咩問題 起碼我會食

你地係咁姐

唔講啦
費事自爆

四萬幾

我地幾乎無一杯係跟SOP

其實9成都係加盟店
返過邊間?

產品價錢可以唔跟喎⋯⋯
自己加價,新貨入一轉就唔賣

四萬幾

我最多都係shake 甚至直接斟落杯 啤完先搖 絕對唔會打
我都返緊pt 人工得4字頭好少

其實9成都係加盟店
返過邊間?

港島分店 唔講邊間啦
冬瓜磚冬瓜磚冬瓜磚

其實9成都係加盟店
返過邊間?

產品價錢可以唔跟喎⋯⋯

你哋好彩啫 捉到即罰錢 有人投訴都係即罰

你地係咁姐

唔講啦
費事自爆

搞到我唔敢飲

其實9成都係加盟店
返過邊間?

產品價錢可以唔跟喎⋯⋯

好多年都係咁,可能貢茶捉得嚴啲啦

唔講啦
費事自爆

搞到我唔敢飲

不嬲出去都唔會買,得整俾自己先會乾淨

唔講啦
費事自爆

搞到我唔敢飲

不嬲出去都唔會買,得整俾自己先會乾淨

我自從做左之後都係
淨係飲自己沖既野飲
慈雲山個間好難飲
有日買奶蓋未行夠200米 無搖過
成杯野自己撈勻左

係難飲定係純粹講個奶蓋
三個原因
一:奶蓋打得太稀
二:你走冰
三:個奶蓋係假兩指

你哋係全日fix死一個位?我哋一日會做晒全部位

唔定架 睇下咩位需要人 最鐘意沖茶位 不過做到對鞋好污糟

沖咁耐唔攰咩我沖兩三個鐘就唔想沖

最唔中意沖茶
但成日俾人趕上茶吧沖

四萬幾

我最多都係shake 甚至直接斟落杯 啤完先搖 絕對唔會打

我哋冬天會茶係搖完好飲啲嘅
我都返緊pt 人工得4字頭好少

水吧工好似都係呢個數 Starbucks Pacific都係4字頭

其實9成都係加盟店
返過邊間?

港島分店 唔講邊間啦

乾淨嘛?做乜唔做?

其實9成都係加盟店
返過邊間?

產品價錢可以唔跟喎⋯⋯

好多年都係咁,可能貢茶捉得嚴啲啦

原來唔同牌子嘛 咁難怪 我估九成係歇腳亭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞